Opoziția a depus proiect de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, pentru ca Liviu Dragnea să poată fi revocat din funcția de președinte
Liderii deputaților PNL, USR și PMP, împreună cu grupul neafiliaților din partidul condus de Victor Ponta au depus miercuri o propunere de modificare a regulamentului Camerei Deputaților prin care propunerea de revocare a președintelui forului să poată fi făcută și de o treime din numărul total al deputaților.
În prezent, regulamentul prevede că doar liderul grupului parlamentar care l-a propus în funcție poate propune revocarea președintelui Camerei Deputaților.
Pentru a fi revocat din funcție președintele, propunerea trebuie să fie votată de majoritatea deputaților prezenți.
Proiectul este semnat de Raluca Turcan (PNL), Dan Barna (USR) și Eugen Tomac (PMP).
„Este un proiect legislativ pe care l-am avut şi în sesiunea trecută, care a fost respins, însă, în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor este tot mai vizibil vinovatul decredibilizării instituţiei Parlamentului, decredibilizării imaginii României în străinătate, a devenit personajul care transformă forul de bază al legiferării din România într-o instituţie aflată la cherem personal, considerăm că se impune o dezbatere reală din nou despre posibilitatea revocării dlui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a declarat Turcan, citată de Agerpres.
Ea a spus că îşi exprimă speranţa că, de data aceasta, dezbaterile vor fi „mai temeinice”.
„Sperăm că vom ajunge ca şi alte grupuri parlamentare, altele decât cele care l-au propus pe preşedintele Camerei Deputaţilor, să poată să genereze propunerea de revocare, evident votul luându-se cu majoritatea deputaţilor”, a adăugat Raluca Turcan.
Concret, acesta modifică art. 26 din regulament, care în prezent prevede astfel:
Art. 26
Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.