Sari direct la conținut

Orange a anunțat finalizarea achiziției Telekom Fix România și primele schimbări. Marea întrebare: Ce a câștigat statul român?

HotNews.ro
Negocieri pentru vanzarea Telekom Romania, Foto: Guvernul Romaniei
Negocieri pentru vanzarea Telekom Romania, Foto: Guvernul Romaniei

​​Orange a anunțat joi finalizarea achiziției cu 295,6 milioane de euro a pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), în timp ce statul român a rămas cu 46%. Fostul Romtelecom are de azi o nouă conducere și va funcționa ca subsidiară a Orange. Pentru a nu afecta concurența, OTE a cumpărat și 30% din acțiunile deținute de Telekom România Communications la fostul Cosmote. Marea întrebare este: ce a câștigat statul român, acționar minoritar, din toate aceste tranzacții?

Fostul Romtelecom a devenit o subsidiară de servicii fixe a Orange România

În comunicatul transmis joi, Orange a anunțat că începând de astăzi, 30 septembrie, Telekom Romania Communications este parte a grupului Orange, funcționând în continuare ca o companie de sine stătătoare, subsidiară a Orange România.

Liudmila Climoc își va continua responsabilitățile în calitate de CEO al Orange România.

Astăzi, Consiliul de administrație al Telekom Romania Communications l-a numit pe Andrei Popovici în funcția de CEO al Telekom Romania Communications.

Andrei Popovici a fost timp de 6 ani în echipa Telekom România, ocupând în ultimii 4 ani poziția de Director executiv de vânzări locale și operațiuni clienți. De asemenea, a avut poziții executive în mai multe organizații de top, locale și internaționale, conducând atât proiecte majore de transformare, cât și strategii comerciale.

  • „Echipele celor două companii vor dezvolta pentru clienții români un portofoliu de servicii convergente fix-mobil cu acoperire extinsă pentru internet fix, conținut TV mai variat și conectivitate mobilă Orange. Tranzacția accelerează, în mod semnificativ, strategia Orange de a fi prima alegere a clienților pentru servicii convergente în România.”, se arată în comunicatul Orange.

Telekom Romania Communications va continua să ofere atât asistență, cât și servicii convergente de voce fix-mobil, internet în bandă largă și televiziune pentru cei aproximativ 5 milioane de clienți ai săi. De asemenea, va gestiona infrastructura de rețea ce cuprinde până la 90.000 de km de fibră optică și ce conectează în jur de 3 milioane de gospodării.

Aproximativ 916.000 de clienți cu servicii mobile asociate contractelor convergente vor avea acces, în următoarele luni, la conectivitate mobilă în rețeaua Orange. Serviciile mobile pentru acești clienți sunt furnizate astăzi de Telekom Romania Mobile printr-un contract MVNO cu Telekom Romania Communications. Transferul între cele două rețele mobile se va petrece gradual și toate schimbările vor fi comunicate în avans, astfel încât acest proces să fie cât mai simplu pentru clienți.

OTE anunță că va distribui dividende de 174 milioane euro din vânzarea participației de 54% din fostul Romtelecom / OTE rămâne doar cu fostul Cosmote pe piața din România

Finalizarea tranzacției a fost anunțată joi și de grupul elen OTE, vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange România făcându-se la valoarea finală de 295,6 milioane de euro.

OTE estimează distribuirea către acționari a sumei de aproximativ 174 milioane euro, sub formă de dividende extraordinare și răscumpărări adiționale de acțiuni. Plata dividendelor, care face obiectul aprobărilor interne aferente, este așteptată în cursul anului 2021. OTE va reveni cu detaliile relevante.

  • „Vânzarea Telekom Romania Communications este o decizie strategică ce contribuie la dezvoltarea rapidă a infrastructurii în Grecia și îmbunătățește viziunea pe termen lung privind creșterea și valoarea pentru acționari. În România, aceasta va sprijini creșterea Telekom Romania Communications și competitivității în piață, în beneficiul clienților și al societății românești. OTE rămâne pe piața din România cu Telekom Romania Mobile Communications, vizând generarea pozitivă de fluxuri de numerar printr-o abordare nouă de piață.”, a declarat Michael Tsamaz, președinte al Consiliului de Administrație și Director General al OTE.

Ce câștigat statul român din vânzarea fostului Romtelecom? Va ajunge să dețină statul român 20% din Orange Romania?

La finele lunii iulie 2021, când Orange a primit undă verde de la Bruxelles pentru achiziția a 54% din Telekom România Fix, în condițiile în care grupul elen OTE a anunțat că va cumpăra cei 30% din fostul Cosmote, singura barieră în calea tranzacției, surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro ce ar urma în acest proces.

  • „Migrarea clienților, integrarea operațională și comercială și fuziunea juridică dintre cele două companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat anul trecut între statul român și Orange, statul român urmând să dețină 20% din noul Orange”, au precizat vineri, 30 iulie 2021, pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Este greu de crezut ca după finalizarea tranzacției, Orange va rămâne prezentă în două companii separate pe piața din România.

Liderul pieței de comunicații mobile și-a exprimat de mai multe ori intenția de a fi prima opțiune pe piața serviciilor convergente fix-mobil și că își dorește o integrare completă a operațiunilor, așa cum și Vodafone a integrat complet fostul operator de comunicații prin cablu UPC după achiziție.

  • Aici ajungem însă în zona de informații confidențiale, despre care nici Orange și nici statul român nu doresc să ofere detalii oficiale.

HotNews.ro a scris în premieră anul trecut, citând surse guvernamentale, că în luna august a anului trecut, Orange a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, condus la acea vreme de Lucian Bode, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România și crearea unei noi entități în care statul român va deține 20% din acțiuni.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat în ședința de Guvern de la acea dată, potrivit surselor HotNews.ro.

Cu alte cuvinte, actuala tranzacție ar fi urmată de o nouă operațiune în care Orange ar integra complet Telekom România Fix, iar statul român care are acum 46% din Telekom Fix, ar urma să dețină 20% din Orange România.

  • Termenii acestui acord strategic între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

După finalizarea fuziunii dintre Telekom Fix și Orange, pe piața de comunicații ar urma să fie prezenți trei mari operatori de comunicații capabili să furnizeze servicii integrate fix-mobil – Orange, Vodafone și DIGI/RCS&RDS – și unul mai mic – Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) care va fi deținut integral de grupul elen OTE și care va furniza exclusiv servicii de comunicații mobile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro