Sari direct la conținut

Orange, surprinsa de modul grabit in care se doreste adoptarea OUG privind Fondul Audiovizual

HotNews.ro

Compania Orange se declara surprinsa de „modul grabit in care se doreste adoptarea” ordonantei de urgenta prin care e propusa infiintarea unui Fond Audiovizual si „ingrijorata” de modul in care vor fi folosite fondurile astfel colectate.

„Suntem surprinsi de modul grabit prin care se doreste adoptarea acestei Ordonante de urgenta si consideram necesara realizarea unui studiu de impact asupra pietei, precum si trimiterea spre consultare publica a proiectului. De asemenea, suntem ingrijorati de modul in care vor fi folosite fondurile colectate si de modul in care piata va fi afectata in urma acestui proiect. De aceea, consideram a fi o prioritate consultarea publica a tuturor celor implicati inainte de a trece ordonanta de urgenta”, au declarat reprezentanti ai companiei Orange, intr-un comunicat trimis HotNews.ro.

Catalin Tolontan scrie, pe blogul lui, Tolo.ro, ca cei patru mari operatori care retransmit programe TV „au conceput o scrisoare indignată pe care au trimis-o mai multor instituții ale statului român”.

„Ne exprimăm dezaprobarea profundă”, spun Orange, RCS, Telekom și UPC, care arata ca nu au fost consultați și că, în general, nu a existat nici o consultare publică sau un calcul de efect înaintea acestei decizii.

Reamintim ca CNA a avizat favorabil, marti, un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablisti si, totodata, permite ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic sa poata continua pana in 2016, potrivit Mediafax.

  • De notat ca Grupul de companii Telekom Romania si-a exprimat ingrijorarea fata de acest proiect. Grupul critica dur initiativa, pe care o considera drept o distorsiune grava a competitiei pe piata si un „alt semnal negativ pentru investitorii straini”. Mai multe aici.

Acest proiect de OUG a fost avizat favorabil, cu observatii, in sedinta de marti a CNA, votul Consiliului fiind insa unul consultativ.

Sapte membri ai CNA prezenti la sedinta de marti (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) au votat „pentru” avizarea favorabila a acestui proiect de OUG care este asumat de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), in timp ce trei membri ai CNA (Florin Gabrea, Radu Herjeu si Dorina Rusu) au votat „impotriva”, iar Laura Georgescu, presedintele CNA, nu a fost prezenta la intrunire.

Proiectul ar urma sa fie analizat in sedinta de miercuri a Guvernului, potrivit unor afirmatii facute in sedinta CNA de marti.

Acest nou proiect de OUG reuneste doua proiecte pe care CNA le-a avizat deja favorabil: un proiect de OUG pentru completarea Legii audiovizualului, care prevede constituirea unui Fond Audiovizual si care a fost avizat favorabil de CNA in sedinta din 4 iunie, dupa o discutie cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, si, respectiv, un proiect de lege, care a fost avizat de Consiliu in sedinta din 28 aprilie si care prevede ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic poate continua, temporar, pana pe 31 decembrie 2016.

In noul proiect de OUG, avizat favorabil marti de CNA, se prevede infiintarea Fondului Audiovizual, ca activitate finantata integral din venituri proprii pe langa Consiliul National al Audiovizualului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro