Sari direct la conținut

Orban despre o alianță: E important să avem o strategie care să permită câștigarea alegerilor

HotNews.ro
Orban despre o alianță: E important să avem o strategie care să permită câștigarea alegerilor

Președintele liberal Ludovic Orban a declarat, referitor la o posibilă alianță PNL-USR-PMP și Mișcarea România Împreună, partidul condus de Dacian Cioloș, că este important să fie pusă în practică o strategie care să ducă la câștigarea alegerilor și la formarea unui guvern, potrivit Mediafax.

Întrebat, luni seară la o emisiune difuzată de TVR 1, dacă vede din toamnă sau în perspectivă formarea unui alianțe de tipul D.A., compusă din PNL-PMP-USR și fostul premier Dacian Cioloș, care să îl aibă candidat unic la prezidențiale pe Klaus Iohannis, liderul liberalilor a răspuns: „Important e să punem în practică acea strategie care să permită câștigarea alegerilor și formarea unui guvern care să ducă România într-o direcție bună. (…) Vom identifica cea mai bună strategie pentrua permite garanția câștigării alegerilor. Această strategie este greu de stabilit acum. Prima oară sunt alegerile europarlamentare, după aceea urmează alegerile prezidențiale. La alegerile europarlamentare participăm pe liste proprii pentru că suntem parte a PPE și acolo nu merge amestecătura cu alții. Alegerile prezidențiale, PNL are o decizie clară de susținere a președintelui Klaus Iohannis”.

Chestionat dacă PNL va câștiga singur alegerile și dacă partidul este capabil de acest lucru, Ludovic Orban a replicat: „PNL are capacitatea de a câștiga alegerile, de a bate PSD. PNL a bătut PSD, dar puțină lume a remarcat. La alegerile locale am bătut PSD, i-am bătut și ca număr de voturi. Iar în mometul de față nu există o percepție reală a prăbușirii PSD. PSD s-a prăbușit literalmente. PSD nu mai are nicio șansă să câștige alegerile. Noi nu am comandat sondaje. Eu nu mă îmbăt cu apă rece. În schimb, am văzut sondaje de opinie, care au fost comandate de alții, care sunt sondaje obiective și care au fost asumate de casele de sondare care au dat și comanditarii acestor sondaje. Aici e vorba de comanditari serioși ca Institutul Republican Internațional”.

Totodată, întrebat dacă Dacian Cioloș este din ce în ce mai aproape de PNL sau mai departe, Orban a spus: „Am avut o colaborare bună cu Dacian Cioloș. De altfel, Dacian Cioloș își datorează aproape toate funcțiile publice pe care le-a obținut de-a lungul carierei sprijinului PNL. Sunt convins că e mai aproape de noi decât de PSD. Nu am nicio îndoială în privința asta”.

Un îndemn la crearea unui front comun împotriva PSD a fost lansat de președintele Klaus Iohannis, la începutul săptămânii, șeful statului încurajând Opoziția să vină cu alternative și cu soluții prin care să câștige încrederea cetățenilor.

„Un ultim apel vreau să îl adresez Opoziției și politicienilor care se află în Opoziție față de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune, se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile Opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de Opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități. Cu înțelegere între partidele de Opoziție se obține ceea ce spuneam mai devreme: alternativa așteptată de români”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută luni seară la Palatul Cotroceni.

Referitor la acest subiect, Ludovic Orban a declarat că nu se simte vizat de îndemnul președintelui Iohannis, deoarece PNL a avut mereu o colaborare parlamentară cu celelalte partide din Opoziție, adăugând că partidul a adoptat „Principiile bunei guvernări liberale”, care este o alternativă la actuala putere.

„Eu nu mă simt în niciun fel vizat de acest apel. Președintele se referea la dialog, la construirea unei alternative. De altfel, PNL a început să inițieze documente care să profileze alternativa la actuala putere. Am votat în Consiliul Național liberal, la care a participat și președintele României, am adoptat “Principiile bunei guvernări liberale”. Document care arată cam cum am vrea noi să guvernăm, cu totul și cu totul altfel de cum guvernează PSD-ALDE. Avem dialog de o bună bucată de vreme. Vă readuc aminte că inițiativa de convocare a sesiunii extraordinare a fost o inițiativă comună. Moțiunea de cenzură a fost depusă de toate partidele din Opoziție. Majoritatea moțiunilor simple, a sesisărilor la CCR au fost depuse de partidele din Opoziție, împreună. Există dialog, există colaborare, există forme de sprijin atunci când este necesar”, a explicat Ludovic Orban, luni seară la TVR 1.

Până în prezent, singurul partid din Opoziție care este dispus să susțină candidatura lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni este PMP, Eugen Tomac declarând, pentru MEDIAFAX, că formațiunea pe care o conduce va avea acest demers, dacă asta ar fi alegerea majorității Opoziției.

„PMP, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014, l-a susținut pe președintele Iohannis. Primul pas e să creăm acest pol și apoi să stabilim celelalte obiective, pentru că sunt și alegerile europarlamentare și, bineînțeles, sunt extrem de importante alegerile prezidențiale. Acest pol politic trebuie să aibă un singur candidat la prezidențiale, un candidat comun”, a explicat Tomac, pentru MEDIAFAX.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro