Sari direct la conținut

Orice naș își are nașul: orcile mănâncă ficații marilor rechini albi din largul Africii de sud

HotNews.ro
Carcasă, Foto: Hennie Otto/Marine Dynamics/Dyer Island Conservation Trust
Carcasă, Foto: Hennie Otto/Marine Dynamics/Dyer Island Conservation Trust

În largul coastelor sud-africane, orcile sunt criminali în serie: din 2017, au măcelărit cel puțin opt mari rechini albi și doar unuia nu i-au mâncat ficatul. Dar altora, găsiți de biologi sfâșiați pe mal, le lipseau și inimile.

Comportamentul feroce este comun la orci, cunoscute și ca balenele ucigașe, care ucid orice, de la pești mici la rechini, lei de mare și chiar balene albastre.

Dar violența manifestată de două exemplare a avut un impact puternic asupra habitatului, spun autorii unui nou studiu publicat în „African Journal of Maritime Science”.

Conform cercetătorilor, aparițiile marilor rechini albi în zona Gansbaai pe care au dominat-o istoric s-au redus dramatic de când cele două orci, ucigașe în serie, s-au dezlănțuit.

Observațiile și marcajele cu emițătoare au demonstrat că rechinii evită evident regiunea când orcile sunt în apropiere. Uneori dispar cu lunile, afișând un comportament ca al câinilor sălbatici din Serengeti din Tanzania ca reacție la prezența leilor.

Gansbaai este la 120 km este de Cape Town și datorită prezenței pe tot parcursul anului a marilor albi era o destinație populară pentru turiștii dornici de observații. Prădători de top în rândul peștilor, ei au devenit vânat când două orci adulte au apărut în apele lor.

Ucigașele erau ușor de identificat după semnele lor individuale: una avea înotătoarea dorsală îndoită spre dreapta, cealaltă spre stânga. A fost ușor pentru localnici să le numească Babord și Tribord.

Îndată după ce observatorii de balene le-au remarcat în zonă, un mare rechin alb sfâșiat a fost găsit eșuat pe coastă.

În următoarele șase luni, alte cinci exemplare au fost găsite, patru cu corpurile deschise și fără ficat. Spre deosebire de peștii osoși, rechinii au ficatul foarte mare și gras, sursă de hrană și energie pentru atacatori.

Fiecare caz a fost asociat cu prezența în zonă a lui Tribord și Babord. Numărul a ajuns la opt, dar cercetătorii spun că multe carcase s-au scufundat în mare.

Migrația în masă a marilor albi a avut efecte în cascadă asupra ecosistemului local. Un alt rechin, prădător de nivel mediu și de obicei pradă a marilor rechini albi, a și apărut ca să umple nișa lăsată goală de aceia. Schimbarea poate perturba întregul lanț trofic, punând ecosistemul sub presiune, spun cercetătorii.

Ce a provocat comportamentul orcilor? Deși sunt prădătorii supremi, orcile nu vâneză de obicei mari rechini albi, afirmă cercetătorii – dar au observat și o sub-specie rară de balene ucigașe „cu dinți plați” în Africa de sud, care pare să fie specializată în vânarea rechinilor.

E posibil ca Babord și Tribord să aparțină acestui grup. Iar apariția lor bruscă la Gansbaai poate fi legată de un declin al prăzii obișnuite, inclusiv pești și rechini, care a perturbat cadrul obișnuit.

Dar măcelul în rândurile celor popularizați drept cei mai de temut prădători ai oceanelor ne arată că este cazul să cunoaștem mai bine orcile.

Sunt creaturi magnifice, măsurând între 7 și 9 metri și cu o greutate care poate ajunge la 4 tone, cu o inteligență uimitoare și-și merită pe deplin supranumele de „balene ucigașe”.

Nu sunt în niciun caz creaturile nevinovate și jucăușe pe care le admirăm la Sea World sau cu care am compătimit în filmul „Free Willie”…

Surse: Live Science, Whiskey Riff

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro