Sari direct la conținut

OTP a majorat dobanzile la creditele acordate angajatilor

Dan Popa's web blog

Redau mai jos o scrisoare a unui angajat din OTP. Pe scurt, printr-un mail intern, angajatilor OTP care au luat credite in conditii mai avantajoase decat restul clientilor li s-a majorat dobanda in mod unilateral. Asa cum pateste orice client de rand al oricarei alte banci, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Lucrul acesta i-a revoltat pe angajatii bancii, ceea ce e normal. Anormal e ca ei sa protesteze doar cand li se majoreaza lor dobanzile, nu si oricarui alt client. E un fel de ‘Dom`ne, am ajuns noi intre noi bancherii sa ne marim dobanzile?’.

Una peste alta, problema trebuie ridicata. Creditele au fost date la costuri care nu au treaba cu actuala criza, dar se invoca tocmai criza pentru cresterea costurilor. E ca si cum vanzatorul de paine care v-a vandut acum o luna o franzela v-ar mai cere azi inca un rest de bani pe acea franzela, pentru ca intre timp a lovit criza.

Iata scrisoarea:

„Buna ziua, as dori sa va semnalez o situatie de incalcare a prevederilor OUG nr.174/2008.

OTP Bank Romania a modificat in mod abuziv dobanzile percepute la creditele in sold ale clientilor – salariati proprii, incepand cu 01.05.2009, desi conform contractelor dar si legislatiei in vigoare nu avea acest drept.

Toti salariatii au fost efectiv obligati sa semneze notificari prin care sunt de acord ca dobanda sa le fie majorata cu 1%, desi in contract era precizata o formula clara, Euribor/Libor + marja %. Practic, banca si-a notificat clientii ca, incepand cu data de 01.05.2009, marja creste cu 1%, Euribor/Libor+marja+1%, contrar prevederilor OUG 174/2008 precum si prevederilor contractuale, care prevad ca orice modificare se face prin acordul partilor, prin act aditional.

De asemenea si OUG mentionata prevede la fel, ca orice modificare trebuie sa se faca numai prin acordul clientului si prin act aditional. Acordul a fost obtinut, insa in conditii de forta. Nu s-a respectat nici termenul de 30 zile, conform OUG. Practic, totul s-a facut intr-o saptamana, de la trimiterea mailul de informare, la semnarea notificarilor si modificarea dobanzii in sistem.

De asemenea, banca isi anunta salariatii proprii printr-un mail intern ca si in viitor aceasta marja urmeaza sa fie revizuita in functie de deciziile unor comitete interne. Acum, practic, contractele pot fi modificate oricand de catre banca, oricand putand sa ne asteptam la viitoare cresteri ale marjei.

Va rog sa luati atitudine impotriva unui astfel de comportament abuziv.

Acest abuz este evident mai ales luand in calcul si prevederile art 9 3, punctul e), din OUG 174/2008 a ANPC, referitor la interdictia adresata bancilor de a mai modifica dobanzile din elemente ce nu tin de evolutii externe, ci de propriile decizii (ex. variatia fata de Euribor, Libor este admisa, pe cand cresteri arbitrare in functie de ‘evolutiile pietei’ nu mai sunt admise).

Va stau la dispozitie cu precizari suplimentare, insa doresc sa-mi pastrez anonimatul, din motive care cred ca sunt lesne de inteles. Practic, exista o teama generala la nivelul colegilor de a protesta, intrucat fiecare s-a gandit la eventuale represalii daca nu semneaza notificarea respectiva. Din punct de vedere juridic, notificarea este nula, intrucat nu a fost intocmit un act aditional, insa nimeni nu are curajul sa se impotriveasca.

Va confirm ca a fost transmis un mail intern, prin care tuturor salariatilor le-a fost adus la cunostinta ca trebuie sa semneze in decurs de 2 zile notificari privind majorarea marjei, cu aplicabilitate peste 5 zile (1 mai), precizandu-se ca se vor strange liste cu acei salariati care din diverse motive nu doresc sa semneze. Practic s-a exercitat o presiune psihologica asupra colegilor care nu ar fi fost de acord cu acea modificare.

Justificarile aduse de banca sunt extrem de nefundamentate, cu atat mai mult cu cat riscul de tara este in scadere acum, costurile cu rezerva minima obligatorie tocmai sunt pe cale sa se reduca (prin ultimele reglementari BNR) si mai ales datorita faptului ca aceste credite sunt deja luate de banca, cu fonduri atrase in trecut, la costuri neafectate de actuala criza. Orice modificare de costuri ar fi acceptabila pentru creditele noi, ce se acorda de azi inainte, dar nu si pentru creditele deja trase, pentru care banca este acoperita sau ar fi trebuit sa fie acoperita la riscurile generate de cresterea CDS pe Romania sau alte riscuri.

As dori sa va rog sa expuneti public aceasta problema poate in acest fel vom corecta acest abuz. Eu cred in forta mass mediei si a institutiilor statului.

Va multumesc si va stau la dispozitie pentru precizari.

Comenteaza pe Dan Popa’s weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro