Sari direct la conținut

OUG privind noile taxe din Monitorul Oficial, diferită de cea adoptată de Guvern/ Salariu minim de 3.000 de lei în construcții indiferent de tipul muncii

HotNews.ro
Eugen Teodorovici si Darius Valcov, Foto: Guvernul Romaniei
Eugen Teodorovici si Darius Valcov, Foto: Guvernul Romaniei

Publicarea Ordonanței lăcomiei în Monitorul Oficial (MO) s-a lăsat așteptată, după ce a a fost adoptată de Guvern în seara zilei de 21 decembrie. Abia pe 29 decembrie, sâmbătă, a fost publicată. Se pare că a mai suferit modificări de la adoptare până la publicare în MO. OUG s-a schimbat mult în ceea ce privește sectorul construcțiilor. Potrivit specialiștilor în fiscalitate, apare o problemă pentru firmele din sector: trebuie să dea salariu de 3.000 de lei și la femeia de serviciu, chiar dacă nu aplică facilitatea de scutire la impozitul pe venit.

Inițial, în forma adoptată de Guvern se vorbea despre faptul că în perioada următoare va fi adoptată o Hotărâre de Guvern prin pare să se introducă un salariu minim de 3.000 de lei în sectorul construcțiilor, dar acest lucru urma să fie condiționat de diferite aspecte.

„Tot articolul este reformulat și salariul minim pentru sectorul construcțiilor intră de pe 1 ianuarie. Inițial scria că se poate modifica Codul Muncii ca să poată mări salariul”, au declarat, pentru HotNews.ro, specialiști în fiscalitate.

Problema este, spun ei, că la cum arată pare că se aplică pentru toate domeniile respective (de la prelucrarea sticlei, la consultanță tehnică), indiferent dacă aplică sau nu facilitatea de scutire de impozit la CASS și reducerea cu 3,75 puncte procentuale a CAS.

„Adică facilitatea (scutirea n.r.) este condiționată de mai multe lucruri, inclusiv structura cifrei de afaceri. Așa cum sună textul acum pare că indiferent de structura cifrei de afaceri ar trebui să dea salariu (minim de 3.000 lei n.r.), ceea ce e ciudat. Devine pedeapsă. Adică unul care nu aplică facilitatea trebuie să dea 3.000 de lei și la femeia de servici”, au precizat aceștia.

Practic, articolul 66 stabilește domeniile în care se aplică acest salariu, respectiv: Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramic, Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă, Fabricarea produselor din beton pentru construcţii, Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii, Fabricarea betonului, Fabricarea mortarului; Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos, Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii; Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii; Fabricarea de uşi şi ferestre din metal; Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei, Extracţia pietrişului şi nisipului, Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Aplicarea facilităților sunt în funcție de anumite aspecte precum:

  • Condiționarea la scutirea de impozit pe venit face referire la angajatorii realizează cifră de afaceri din activităţile menţionate în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea;
  • veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar inclusiv şi sunt realizate în baza contractului individual de muncă;

Problema este că, potrivt noului text, creșterea salariului la 3.000 de lei se va aplica domeniilor mentionate, fără a face referire la anumite condiționări.

Ce spune noul text:

Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

În varianta adoptată de Guvern textul suna așa:

Art. 71 – După alineatul (1^) al articolului 164 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (1^3) , cu următorul cuprins:

„(1^3) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anumite domenii de activitate”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro