Ovidiu Tender l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu
Ovidiu Tender l-a actionat, ieri, in judecata pe presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, pentru calomnie, in urma declaratiilor lui Patriciu conform carora patronul grupului Tender l-a santajat pentru preluarea Petromidia de catre RAFO Onesti. Tender ne-a declarat ca ii va cere lui Patriciu despagubiri de un euro.
„Urmare a declaratiilor calomnioase din data de 2 iunie 2004 ale domnului Dinu Patriciu formulate la adresa omului de afaceri Ovidiu Lucian Tender, domnului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, si domnului vicepremier Ioan Talpes, Dinu Patriciu se va confrunta, in perioada imediat urmatoare, cu calitatea de inculpat intr-un dosar penal, pentru savarsirea infractiunilor de insulta si calomnie, pe
de o parte, si cu calitatea de parat, intr-o actiune ce va avea ca obiect raspunderea civila pentru daunele morale cauzate de lezarea imaginii publice aduse domnului Ovidiu Lucian Tender, pe de alta parte, actiuni ce vor fi promovate, astazi (ieri – n. red.), 3 iunie, de domnul Ovidiu Lucian Tender”, se arata intr-un comunicat semnat de avocatul lui Tender, Mariana Stefan.
Tender a negat acuzatiile, sustinand ca, in ultimele luni, s-a intalnit o singura data cu Dinu Patriciu, pentru a discuta despre o licitatie din Irak la care participa impreuna firma de prospectiuni a grupului Tender si o companie din grupul Rompetrol. Tender mai spusese ca, oricum, nu este interesat de Rafinaria Petromidia, pe care o considera falimentara.
In ciuda acestei declaratii, Tender ne confirmase recent ca este dispus sa participe impreuna cu falimentara RAFO la infiintarea Platformei Moldova.
Potrivit comunicatului, acuzatiile lui Patriciu nu au suport, fiind numai „verba volant”. Avocatul afirma ca actiunea in instanta se bazeaza pe articolul 206 din Codul penal, referitor la calomnia prin presa, intrucat libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea si onoarea unei persoane.
Dinu Patriciu a declarat ca ar avea toate probele necesare pentru a dovedi acuzatiile la adresa lui Tender, dar, pana la inchiderea editiei, nu le-a facut publice si nici nu a putut fi contactat.
Patriciu spusese, miercuri, ca patronul grupului de firme Tender si Marian Iancu, administratorul VGB, grup ce asigura managementul RAFO Onesti, au incercat sa-l santajeze in cadrul unor intalniri separate.
El a afirmat ca cei doi au dorit sa preia controlul Rompetrol prin fuziune cu RAFO, amenintand ca, in caz contrar, vor publica un memorandum elaborat de Administratia prezidentiala privind privatizarea Petromidia si situatia actuala a companiei.
Documentul, intocmit de consilierii prezidentiali Ioan Talpes si Paul Sarbu, a stat la baza unor anchete declansate de Oficiul de Spalare a Banilor si de Parchetul National Anticoruptie.
Memorandumul acuza fraude la privatizarea societatii si in timpul gestiunii, ajungand sa califice ca ilegala chiar si convertirea datoriilor rafinariei in obligatiuni, care a avut loc anul trecut, in timpul guvernarii Nastase.
De asemenea, documentul concluzioneaza ca statul ar fi trebuit sa reintre in posesia pachetului majoritar de actiuni si sugereaza ca firma turceasca Akmaya, care a incercat, in 1999, sa cumpere rafinaria este inca interesata. Negocierile cu producatorul de drojdie Akmaya au fost suspendate in 1999, dupa ce compania a fost acuzata de frauda.
Lucian Davidescu, Cotidianul – 4 iunie 2004
„Petrom este cel mai mare contributor la bugetul de stat. Cine stapineste Petrom are un cuvint important de spus si in economie, iar cine are un cuvint de spus in economie are de spus si in politica.” (Adrian Nastase – 2002)
Interesele politice si economice ale liderilor PSD au aminat pina in ceasul al douasprezecelea privatizarea Petrom. Adrian Nastase a promis la Bruxelles ca, pina la sfirsitul lunii viitoare, cea mai mare intreprindere de stat va fi privatizata, iar OMV a ramas singurul competitor pentru aceasta tranzactie.
Apropierea datei pentru vinzarea Petrom a stirnit insa o serie de cutremure printre cei care au avut relatii, beneficii, interese in zona de actiune a acestei societati: de la micii afaceristi pina la guvern.
Din discutiile pe care le-am avut cu economisti, politicieni si oameni de afaceri rezulta ca aminarea privatizarii Petrom ar fi miza bataliilor care se dau acum pe fata intre grupurile de interese. Aceasta aminare le-ar lasa timp pentru a se repozitiona si a cistiga intr-o noua lupta Petrom.
Batalia pentru Petrom angreneaza grupuri de interese de toate culorile politice si din toata tara care incearca, dupa cum mentioneaza fostul ministru al industriei, Radu Berceanu, „sa obstructioneze privatizarea care oricum a pornit in 2001 cu frina de mina trasa”. Pe de alta parte, nici pe vremea ministeriatului lui Radu Berceanu nu s-a miscat nimic in privatizarea Petrom.
„Circa 10 la suta din cifra de afaceri a Societatii Nationale Petrom (SNP) circula prin firmele care paraziteaza societatea cu voia conducerii si in folosul acesteia”; sint insa si „zone de interes in jurul Petrom unde sumele care se invirt sint mult mai mari si unde influentele ajung la nivel de ministru sau chiar mai sus”, crede fostul ministru al industriei.
Dinu Patriciu care conduce Rompetrol, cea mai mare companie privata din domeniul petrolului, apreciaza ca pierderile datorate sistemului clientelar din jurul Petrom se ridica la aproape 15 miliarde de dolari in cei aproape 15 ani postrevolutionari.
Aceasta estimare se potriveste cu definitia economistului Ionut Popescu: „Petrom este cea mai mare vaca de muls din Romania cu sute de firme care capuseaza. Pentru toti cei care au astfel de firme afacerile lor se vor termina o data cu privatizarea”.
Radu Berceanu spune ca Rafo Onesti, Rompetrol, LukOil sint interesate, fiecare din motive diferite, sa amine cit mai mult privatizarea Petrom.
Mecanismul este la indemina oricareia dintre aceste companii, chiar daca este folosit in mod regulat doar de unele: acestea iau titei de la Petrom, il rafineaza, il vind si il platesc peste citeva luni, un an sau, pur si simplu, fac datorii la nesfirsit ca rafinariile falimentare Rafo si Darmanesti, administrate de firmele lui Corneliu Iacobov, vicepresedinte PSD Bacau, si Ovidiu Tender, un
apropiat al vicepremierului Ioan Talpes, mina dreapta a presedintelui Iliescu. SNP are de incasat mai mult de jumatate de miliard de dolari de la rau-platnici care folosesc Petrom ca pe o banca, de la care poti imprumuta bani cind vrei, fara sa ai obligatii stricte de restituire.
Afacerea cea mai mare se face insa la nivel inalt prin ministerele care au nevoie de petrol: Ministerul Agriculturii si Ministerul Transporturilor. Reprezentantii acestor ministere, la care se adauga si ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, „nu sint prea entuziasti la ideea privatizarii Petrom”, spun surse bine informate.
Nemaiavind controlul, guvernul nu va mai putea jongla cu motorina data gratis pentru agricultura sau cu pirghii prin care sa oblige SNP sa dea combustibil pentru CFR, unul dintre marii datornici ai economiei autohtone.
Economistul Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii, admite aceste avantaje pe care puterea le are prin mentinerea Petrom in proprietatea statului, dar crede ca „procesul este atit de avansat incit nu mai poate fi oprit”.
Evenimentele dinaintea privatizarii, „chiar daca nu sint strict legate de Petrom, explica nemultumirile unor persoane fata de decizia luata la Ministerul Industriei, dl Tender este una dintre aceste persoane”, crede fostul ministru al privatizarii din perioada guvernarii de coalitie.
Aceste nemultumiri au aparut inca de anul trecut, dar acum doua luni PNA a deschis o cercetare penala impotriva companiei Rompetrol detinuta de Dinu Patriciu, pe baza unor declaratii facute de liderul PRM, Vadim Tudor.
Presiunile au crescut dupa decizia privatizarii Petrom cu OMV: cotidianul „Adevarul” a publicat un document in care OMV – viitorul cumparator al Petrom – este acuzat indirect de spalare de bani. Acest document a fost emis si trimis spre publicare, potrivit unor surse, la cererea grupului Tender-Iacobov-Hrebenciuc, care este asociat de unii analisti Palatului Cotroceni.
Patriciu si Dan Ioan Popescu sint „intr-o intelegere exceptionala”
„Privatizarea Petrom cu OMV este un atac mortal la Petromidia” declara Radu Berceanu, fostul ministru al industriei, pentru a argumenta ca privatizarea Petrom deranjaza Rompetrol, cea mai mare companie petroliera privata din Romania, condusa de Dinu Patriciu. OMV detine la Rompetrol un pachet de 25 la suta de actiuni.
Compania austriaca a anuntat ca, dupa incheierea tranzactiei privind Petrom, se va retrage de la Rompetrol pentru a nu avea pozitie de monopol.
„Patriciu lucra interesant cu OMV”, dar in situatia in care firma austriaca va fi obligata sa se retraga de la firma lui Patriciu, „Rompetrol va ramine cu o gaura”, de aceea fostul ministru al industriei crede ca nici Dinu Patriciu nu doreste privatizarea Petrom, gasindu-se astfel „intr-o intelegere exceptionala” cu Dan Ioan Popescu, ministrul industriei.
Acest lucru este argumentat de Radu Berceanu prin faptul ca „liberalul Patriciu a reusit sa ia de la actuala putere Petromidia, fiind in opozitie”.
De partea cealalta, Dinu Patriciu neaga ca ar avea relatii preferentiale cu ministrul industriei dar nu se sfieste sa il laude: „Dan Ioan Popescu, spre deosebire de alti ministri ai industriei, s-a considerat de la inceput ca fiind ministrul economiei de stat si private in acelasi timp si a cautat sa medieze problemele aparute intre toti actorii de pe piata”.
In ce priveste retragerea OMV de la Rompetrol, Dinu Patriciu nu-si face prea mari griji, pentru ca „are cine sa-i cumpere actiunile”. Surse din zona investitorilor straini in industria de petrol sugereaza insa ca LukOil ar fi interesat de pachetul de actiuni pe care OMV il va vinde dupa ce va prelua Petrom.
Privatizarea la toamna sau la calendele grecesti?
Termenul de 30 iunie stabilit de cabinetul Nastase pentru privatizarea Petrom nu poate fi respectat, considera Dan Radu Rusanu, seful Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor: „decalarea termenului avantajeaza atit OMV, cit si SNP.
OMV-ul are nevoie de timp sa poata face o evaluare corecta si exacta a societatii, iar conducerea SNP este interesata pentru ajustarea unor active ale societatii”.
Deputatul Rusanu aminteste in acest context ca Petrom a vindut, in ultima vreme, o serie de cladiri care ar fi trebuit sa ramina in patrimoniu Petrom pina la finalizarea tranzactiei si ca exista inca terenuri ale Petrom in litigii cu fostii proprietari.
„Nici o privatizare din Romania nu a fost in termen, dar PSD are tot interesul sa o termine inainte de alegeri”, spune Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii in perioada guvernarii de coalitie. El crede ca multi dintre clientii PSD care faceau afaceri preferentiale cu Petrom au fost avertizati si ca cele mai multe lucruri au fost deja negociate, inclusiv cu sindicatele.
Directorul SNP, Gheorghe Constantinescu, a refuzat sa comenteze acest subiect, precizind ca e o perioada delicata pentru companie.
Seful Comisiei de privatizare din Camera Deputatilor sugereaza ca exista presiuni diverse asupra Petrom, precizind ca „membrii de sindicat vor fi dezavantajati de restructurarile care vor urma, in vreme ce conducerea sindicatului este avantajata prin externalizarile care au avut loc, dar mai ales de achizitiile din ultima perioada”.
Sindicatul Petrom, in frunte cu Liviu Luca, si-a rotunjit recent portofoliul media cu televiziunea Realitatea. Liderul sindical de la Petrom a evitat sa raspunda la intrebarile noastre, chiar si la cele care priveau viitorul salariatilor dupa preluarea companiei de catre OMV.
Petrom are 60.000 de angajati si se asteapta o eficientizare a companiei, inclusiv prin reducerea numarului angajatilor.
„Sindicatele nu joaca un rol benefic in acest sector”, crede economistul Valentin Ionescu, intrebindu-se daca cei care conduc sindicatul Petrom sint lideri sindicali sau oameni de afaceri: „S-ar putea constata ca interesele salariatilor nu coincid cu cele ale liderilor de sindicat”.
Care-i miza razboiului?
Privatizarea Petrom va strica jocurile a peste 50 la suta dintre oamenii de afaceri romani care au obtinut pina acum profituri foarte mari din tranzactiile incheiate cu Societatea Nationala Petrom (SNP). Analistii economici apreciaza ca multi dintre acestia vor da faliment, fiindca peste un miliard de dolari sint obtinuti din contracte cu SNP.
In jurul filialelor Petrom din toata tara functioneaza sute de firme, ale unor oameni de afaceri fideli PSD sau chiar cu functii in partid care isi vor pierde aranjamentele preferentiale cu SNP o data cu privatizarea companiei de stat. Toti acestia fac presiuni pentru stoparea sau macar aminarea procesului de privatizare.
Datele unor analize economice sugereaza ca profitul Petrom se va tripla dupa privatizare prin eliminarea acestor firme-capusa.
Marii jucatori de pe piata autohtona a petrolului: Rompetrol, LukOil, Rafo ar vrea de asemenea aminarea privatizarii: pe de o parte, pentru ca un competitor serios va pune sub semnul intrebarii beneficiile pe care cele trei firme le-au primit in ultimii ani de la cabinetul Nastase – reesalonari si stergeri ale datoriilor prin ordonante de urgenta -, iar pe de alta parte, fiindca fiecare dintre
cele trei companii ar dori sa obtina intr-un fel sau altul influenta asupra Petrom.
Potrivit unor surse apropiate executivului, imediat dupa anuntarea scoaterii la privatizare a SNP in interiorul guvernului s-au creat trei grupuri: unul care ar fi vrut vinzarea Petrom unei firme americane (Halliburton & Tender SA) si care era sustinut de serviciile secrete si de Cotroceni prin Ioan Talpes, altul strins in jurul ministrul industriei Dan Ioan Popescu, care ar fi preferat o
companie ruseasca (Gazprom care are deja un acord cu LukOil) si un al treilea grup prezidat de Adrian Nastase care pleda pentru vinzarea Petrom unei companii europene.
Cistigatorul partidei pare sa fie, cel putin pe moment, primul-ministru.
Daca Petrom va fi vinduta companiei austrice OMV, Adrian Nastase va fi beneficiarul mai multor tipuri de avantaje, inclusiv de imagine, dar ar putea pierde sustinerea unor grupari cu influenta in partid, care ar prefera mentinerea societatii in miinile statului.
Una dintre acestea este condusa de Ioan Talpes si Viorel Hrebenciuc, avindu-i in proximitate pe Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov (care gestioneaza afacerea Rafo). Ei au incercat sa intre in cursa pentru privatizarea Petrom prin compania americana Halliburton si isi sustin interesele in razboiul mediatic prin „Adevarul”, „Romania Mare”, „Atac”, „Tricolorul”.
Cealalta grupare ii are ca protagonisti pe Dinu Patriciu (Rompetrol), Dan Voiculescu (Grifco) si Liviu Luca, seful sindicatului de la Petrom format din 60.000 de oameni, sustinuti din umbra de Dan Ioan Popescu, ministrul industriei.
Acestia au la indemina „Ziua” (preluata recent de Liviu Luca de la Dinu Patriciu), „Jurnalul National” si Antena 1. Desi ambele grupari ar prefera temporizarea vinderii Petrom, razboiul dintre ele pare sa fi ajuns la apogeu, folosindu-se inclusiv de instrumentele statului.
Ioan Talpes a mobilizat Departamentul Securitatii Nationale de la Cotroceni, pentru a determina sesizarea PNA in cazul Dinu Patriciu-Petromidia, dupa ce Dinu Patriciu nu a fost de acord sa faca un concern cu Rafo. Dinu Patriciu sustine ca a fost santajat pentru a face aceasta fuziune cu dosarul de la PNA.
De partea cealalta sint semnale ca sustinatorii lui Patriciu din guvern fac presiuni pentru oprirea cercetarii PNA.
Batalia este foarte dura in aceasta perioada in care se negociaza conditiile privatizarii. Fiecare grupare vrea sa aiba cit mai multe beneficii, in cazul in care nu reusesc aminarea vinzarii Petrom catre OMV.
Talpes-Hrebenciuc-Tender vor sa ramina in joc, desi Rafo este in pragul falimentului si pot face acest lucru cu sprijinul Petrom, daca societatea ramine de stat sau daca s-ar fi coalizat cu Rompetrolul lui Dinu Patriciu – o companie care incepe sa aiba credibilitate.
In acelasi timp, oamenii lui Talpes au incercat sa negocieze la Viena cu presedintele OMV preluarea actiunilor pe care firma austriaca le detine la Rompetrol, dar se pare ca tratativele au esuat.
Exista informatii ca LukOil va prelua acest pachet, iar dupa privatizare va cumpara si rafinariile Oltchim si Arpechim de la Petrom. In acest fel, LukOil si Rompetrol vor deveni principalul competitor al OMV-Petrom.
Unele surse merg chiar mai departe, spunind ca au fost convenite deja relatii de parteneriat intre cele trei societati, iar Rafo care inseamna gruparea Talpes va fi eliminata de pe piata.
Cine cistiga lupta pentru Petrom are suprematie asupra pietei romanesti, sustine premierul Nastase. Batalia dintre cele doua grupari are ca miza Petrom – o miza politica si economica, in acelasi timp.
Grupuri de interese
Patriciu, Dan Ioan Popescu, Voiculescu, Luca
Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Liviu Luca, Dan Ioan Popescu folosesc „Ziua”, „Jurnalul National”, Antena 1
Dinu Patriciu, care detinea pina nu de mult pachetul majoritar al cotidianului „Ziua” si Dan Voiculescu, patronul „Jurnalului National” si al Antenei 1, au incercat anul trecut sa formeze o companie cu sediul in strainatate prin care sa participe la preluarea Petrom.
Interesul celor doi oameni de afaceri pentru Petrom este mai vechi: Dan Voiculescu a mai avut o astfel de tentativa in 1999, cind i-a propus lui Radu Berceanu preluarea SNP de un consortiu format Gelsor (Sorin Ovidiu Vintu), Grivco (Voiculescu), Tofan Group.
In batalia mediatica, Dan Voiculescu l-a sustinut pe Dinu Patriciu, atacind grupul de interese advers: Ovidiu Tender, Corneliu Iacobov – grup sustinut politic de vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, vicepremierul Ioan Talpes, principalul consilier al presedintelui.
Tandemul Voiculescu-Patriciu il are alaturi pe ministrul industriei Dan Ioan Popescu si pe Liviu Luca, seful sindicatelor Petrom, care a preluat Ziua, Realitatea TV si o parte a actiunilor Radio Total.
Hrebenciuc, Tender, Talpes
Adevarul a atacat in mai multe articole afacerile lui Dinu Patriciu. De asemenea „Romania Mare”, „Atac”, „Tricolor” – ziare arondate politic de Vadim Tudor s-au aflat pe frontul de lupta dirijat de Ioan Talpes impotriva gruparii Patriciu-Voiculescu.
Documentul intocmit de Departamentul Securitatii Nationale de la Cotroceni, in care corectitudinea afacerilor lui Dinu Patriciu era pusa sub semnul intrebarii, a aparut mai intii in presa controlata de liderul PRM („Romania Mare” si „Tricolorul”), in cea detinuta de Tender („Atac”) si apoi in „Adevarul”.
Legatura intre Cotroceni via „Romania Mare” plus „Tricolorul” si PRM este stravezie.
Cu cine joaca Nastase
Premierul Adrian Nastase care a sustinut de la inceput privatizarea Petrom cu o companie europeana pare a fi singurul cistigator al bataliei care se da intre cele doua grupuri de interese.
Daca privatizarea Petrom va avea loc in grafic, premierul va avea numai de cistigat: pe plan extern isi va indeplini promisiunile fata de UE, iar Romania va putea primi in Raportul de tara al Comisiei Europene pe anul acesta statutul de economie functionala de piata; iar pe plan intern inainte de alegeri va face figura de candidat european.
Datorii
Petromidia care apartine grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, se afla anul trecut alaturi de Rafo Onesti, gestionata de firmele lui Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov in topul datornicilor privati:
Grupul Rompetrol: 12.000 de miliarde de lei
Rafo SA: 2585 miliarde lei
Rafinaria Darmanesti: 1756 miliarde de lei
Ajutoare de la guvern
Aceste firme au primit din partea cabinetului Nastase reesalonari si scutiri de taxe:
Petromidia: 9.000 miliarde de lei prin Conventie cu Ministerul Finantelor;
Rafo: 2.000 miliarde de lei prin Ordonanta de Urgenta 180 din 2001;
Noiembrie 2003: Guvernul hotaraste transformarea in obligatiuni a datoriei de 603 milioane de dolari pe Rompetrol, in numele datoriei pe care Petromidia o avea la stat.
Radu Berceanu: Petrom, povestea lui Pinocchio
„Dl Dan Ioan Popescu a mintit permanent, este un Pinocchio care are un nas de la el de la minister pina vis-ˆ-vis la Petrom fiindca s-a angajat inca din 2001 sa privatizeze Petrom si nu reuseste nici anul acesta”.
Jonathan Scheele: Privatizarea grabeste aderarea mai 2004: „Daca vor fi privatizate Petrom si companiile de energie electrica si gaz, care genereaza o mare parte a arieratelor din economie, Romania nu trebuie sa-si faca probleme mari fata de aderarea in 2007”
Dan Ioan Popescu: „Nu negociem cu spatele la zid”
septembrie 2003: „Atentia trebuie acordata viitorului companiei”
ianuarie 2004: „Nu putem fixa un termen exact, deoarece ar fi in defavoarea vinzatorului care ar vinde la un pret mai mic”
martie 2004: „Nu putem negocia cu spatele la zid”
Adrian Nastase: Declaratii contradictorii
aprilie 2001: „Nu poti obliga o baba s-o treci strada daca ea nu vrea! Cine a spus ca Petrom trebuie privatizat?”
ianuarie 2004: „Nu vindem Petrom daca nu obtinem un pret minim”
februarie 2004: „Pina la sfirsitul lunii iunie, Petrom va fi privatizata”
Bogdan Baltazar: „Capusele” int suparate
Privatizarea Petrom ar fi un semnal foarte bun. Statul este un prost gestionar si un prost patron. Nu exista nici o societate romaneasca de stat care sa nu fi fost implicata in rezolvarea pro-blemelor politice, clientelare – cum este si cazul Petrom.
De aceea cred ca exista si aceasta opozitie si tot scandalul pentru ca venirea unui patron puternic, cum este OMV, deranjeaza pe multi. Toti cei care parazitau in jurul Petrom, toti cei care capusau Petrom sint foarte suparati, toti cei de genul Rafo.
Este evident ca s-a intrat in linie dreapta pentru privatizarea Petrom, iar nervozitatea celor care au ceva de pierdut a crescut, acestia coalizindu-se pentru a incerca sa stinjeneasca privatizarea, daca nu chiar sa o amine sine die, ceea ce le-ar conveni. Cel mai mult are de pierdut o anumita structura de putere.
Ev. Zilei – 4 iunie 2004