Sari direct la conținut

[P] Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează piața produselor standardizate pe termen mediu și lung

Smile Media
[P] Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează piața produselor standardizate pe termen mediu și lung

​BRM consideră că piața de gaze naturale din România merită o susținere deosebită în procesul ei de dezvoltare, în condiții în care România are cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și a fost prima țară care a utilizat, istoric, gazele naturale în scopuri industriale.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor participanților de pe piața gazelor naturale și în scopul dezvoltării sustenabile a acestei piețe în general, BRM lansează începând cu luna iulie 2019 serviciul de Contraparte Centrală pentru tranzacțiile la termen pe o săptămână și pe o lună. Din septembrie, contractele cu scadențe mai lungi vor fi și ele incluse în sistemul de compensare – decontare. Până la finalul anului, se va constitui un fond de clearing suplimentar dedicat aplicației.

Contrapartea Centrală are rol semnificativ în procesul de gestionare a riscurilor induse de decontarea tranzacțiilor la termen, reprezentând o etapa necesară în procesul de dezvoltare a piețelor cu contracte standard cu livrare administrate de BRM și de aliniere la exigențele UE.

În vederea realizării rolului de Contraparte Centrală, se aplică novația subiectivă prin care Contrapartea Centrală devine cumpărător pentru orice vânzător și vânzător pentru orice cumpărător, astfel încât, fiecare participant la tranzacții este asigurat de finalizarea operațiunii comerciale, conform prețurilor și cantităților convenite prin tranzacție. Riscurile de posibil eșec la decontare al unui participant sunt preluate integral de Contrapartea Centrală, acesta fiind practic izolat din punct de vedere al riscului sistemic, iar restul participanților fiind neafectați de incidentul provocat eventual de participantul individual.

Din punct de vedere operațional și tehnic, mecanismul principal de gestiune a riscurilor de preț rezultate din expunerea unei tranzacții la trecerea timpului, indiferent de scadența contractelor încheiate, este unul de gestiune – de către Casa de Compensație – a conturilor de garanții, prin activarea unui sistem complex de marje: inițiale, de variație și de livrare, în acord cu practica internațională. Suplimentar, metoda de marcare la piața zilnică a portofoliilor participanților, pe baza unor prețuri transparente, cu impact cert asupra garanțiilor necesare menținerii pozițiilor deschise, creează premisele creșterii lichidității pieței și a relevanței procesului de descoperire a prețului, caracteristici de bază ale unei piețe funcționale.

Produsele standard, ce vor beneficia de servicii de Contraparte pe platforma dedicată acestei piețe de către BRM, pe baza unui regulament special, sunt toate produsele la termen cu perioada de livrare: săptămână, lună, trimestru, semestru calendaristic, sezon gazier, an calendaristic și an gazier.

BRM este lider național ca instituție de infrastructură pe piața tranzacțiilor cu gaze naturale, înregistrând de la începutul acestui an, în condiții de dramatică incertitudine legislativă, un număr de 365 tranzacții pentru o cantitate totală cifrată la aproape 3 TW. În anul 2018, la BRM, s-a inregistrat un record al tranzacțiilor cu gaze naturale: 787 tranzacții însumand peste 71 TW.

Chiar dacă efectele OUG 114/2018 s-au făcut și sunt încă resimtite pe piața gazelor naturale de la BRM, se estimează că lansarea pieței produselor standardizate pe termen mediu și lung, în condițiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, va reprezenta un puternic impuls de creștere pentru aceasta piață.

Despre BRM:

Bursa Româna de Mărfuri este o companie privată de interes public, înființată în noiembrie 1992, prima sedință de tranzacționare având loc în data de 10 decembrie 1992. În prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri și de Legea nr.297/2004 privind piața de capital. BRM organizează mai multe tipuri de piețe de interes public, activitatea principală fiind axată pe Piața la disponibil și Piața licitațiilor. Pe Piața la disponibil se tranzacționează în ringurile bursiere: gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, cărbune, procesare combustibili, certificate CO2, mărfuri generale, materiale de construcții, legume, fructe, cereale. În anul 2007, BRM a emis în premieră pentru piața românească primele cotații la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotații la cereale. Pe Piața licitațiilor se derulează proceduri de achiziții, vânzări, închirieri, BRM fiind cel mai important consultant în domeniul achizițiilor publice de produse, servicii și lucrări pentru orice tip de autoritate contractantă. Activitatea BRM se desfașoară la sediul central din București și prin rețeaua teritorială care numără 20 terminale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro