[P] Cum alegi cel mai potrivit aragaz pentru tine și bucătăria ta?
Un aragaz este un aparat electrocasnic indispensabil în fiecare casă, chiar și în cele în care nu se gătește foarte des. Din fericire, și aragazele, la fel ca și celelalte electrocasnice, au beneficiat din plin de avansul tehnologic din ultimii ani.
Chiar dacă principiul de funcționare al unui aragaz a rămas cam același, diferențele se văd și se simt. Cele de astăzi sunt mai sigure, mai performante și într-o ofertă mult mai diversificată decât cele din trecut.
Dacă ne dorim un aragaz care să fie de calitate, dar, în același timp, să ni se încadreze și în buget, ce avem de făcut? Cum să îți cumperi un aragaz deloc costisitor, dar să fie, totodată, cea mai bună opțiune posibilă pentru tine, pentru casa ta și pentru nevoile voastre?
Aragaz eMAG
În primul rând, așa cum spuneam, trebuie să-ți stabilești bugetul. Cât ești dispus să cheltuiești pe un aragaz pentru casa ta? După ce ai stabilit suma, mai adaugă un plus de 100-200 de lei și apoi încearcă să te focusezi doar pe aragazele din acest interval de preț, evitând astfel să cheltuiești mult în afara bugetului. Majoritatea site-urilor de profil au opțiunea de afișare a rezultatelor la căutarea de produse în marja de preț prestabilită de tine, deci ar trebui să fie o misiune ușoară.
Ulterior, trebuie să stabilești clar care sunt necesitățile tale în privința noului aragaz. Poți face asta foarte simplu, ținând cont de câțiva factori: câte persoane va trebui să deservească acel aragaz, cât de des se va găti în casa ta și, nu în ultimul rând, de ce spațiu dispui în bucătărie.
Aragaz – oferte online
Dimensiunile variază destul de mult de la un model de aragaz la altul. Un aragaz de dimensiuni mari are și o capacitate mai mare: mai multe arzătoare, un cuptor cu un volum mai mare, dar și un preț mai ridicat.
Evident, nu trebuie neglijat nici design-ul. Aragazul trebuie să se integreze perfect în bucătărie, așadar nu putem neglija acest aspect. Există modele de aragaz cu capac de sticlă sau metalic, cu butoane stilizate, cu panou de control amplasat în partea superioară, aspect cromat în totalitate, aspect retro, modele colorate în diverse nuanțe, de la albul clasic la excentricul roșu aprins. Tot în limita bugetului stabilit de la început, vei găsi cu siguranță unul pe gustul tău și cu un design care să se încadreze în stilul casei tale.
Materialele din care este confecționat aragazul sunt și ele importante. Aragazele clasice de inox sunt printre cele mai ieftine, dar se murdăresc foarte ușor și se curăță mai greu. Dacă prețul e criteriul cel mai important, poți opta pentru un astfel de model. Cel mai bun material pentru interiorul cuptorului și al plitei aragazului ieftin este emailul. Acesta se curăță foarte ușor și are o rezistență mai mare în timp. De altfel, majoritatea aragazelor au acest material la interior.
Pentru grilajul care acoperă plita de gătit, fonta sau fierul sunt la fel de rezistente în timp, dar cel de-al doilea se curăță mai ușor.
Apoi, multe aragaze au funcții suplimentare, unele mai utile decât altele. Iluminare interioară, picioare ajustabile, termostat, supapă de siguranță, sertar pentru vase etc.
În fine, trebuie să mai decizi ce tip de aragaz îți dorești: clasicul aparat pe gaz, unul electric sau unul mixt? Sau poate ceva incorporabil?
Aragazul pe gaz are avantajul că prețul gazului este mai ieftin decât al curentului electric, deci costul de utilizare este mai mic. Dezavantajul este că distribuie inegal căldura, iar cuptoarele aragazelor cu gaz nu sunt dotate cu ventilatoare, spre deosebire de cele electrice. Cea mai bună opțiune ar fi un aragaz cu plita pe gaz, dar cu cuptor electric, adică o variantă mixtă. Până la urmă, însă, fiecare știe cel mai bine ce își dorește de la un aragaz și cea mai bună decizie este cea care răspunde cel mai bine nevoilor și preferințelor tale.