Pachetul cu măsurile fiscale, în linie dreaptă / Ciolacu va avea mâine o discuție cu Isărescu privind taxarea băncilor
Coaliția nu a ajuns încă la o decizie finală privind taxarea băncilor, dificultățile fiind legate de cifra de afaceri a băncilor care este definită diferit față de cea a societăților comerciale, au declarat joi surse guvernamentale. Ministrul Finanțelor are discuții tehnice cu băncile, iar premierul Ciolacu va avea mâine în cadrul unui eveniment la BNR o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu, unde va discuta și acest aspect, au declarat sursele.
O lege de asumare și mai multe ordonanțe
Guvernul ar putea aproba săptămâna viitoare o lege de asumare care va avea trei componente: reducerea chetuielilor bugetare, o parte din măsurile fiscale și măsurile de combatere a evaziunii, dar și mai multe ordonanțe de urgență pentru punerea în aplicare a cadrului legal.
Coaliția a avut cu o zi în urmă o ședință despre măsurile care vor fi incluse și în general acestea au fost stabilite, mai puțin modul în care se va face taxarea băncilor.
- „Va fi o singură lege de asumare care va avea 3 componente, dar și ordonanțe care completează cadrul legal. Sunt măsuri care intră pe asumare, cred ca 99% din reducerea de cheltuieli vor intra pe asumare și mai sunt și pentru combaterea evaziunii care intră pe asumare.
- Apoi vor fi ordonanțe care vor completa și creea cadrul legislativ și pentru reducerea de cheltuieli și pe masuri fiscale si pe combaterea evaziunii. Este spre exemplu o ordonanță cu reorganizarea Ministerului de Finante unde vor fi măsuri de combaterea evaziunii.”, au declarat joi surse guvernamentale.
„Cu proiectul de lege de asumare Guvernul care va cuprinde toate cele trei componente se duce în Parlament, dar înainte de asta trebuie date niste acte normative, ordonanțe de urgență – una e pe jocurile de noroc, alta pe redevențe etc..”, a declarat joi o altă sursă guvernamentală.
Toate aceste acte vor fi puse în transparență publică și după ce vor primi toate avizele intră în ședință de Guvern și se aprobă.
Liderii Coaliției au agreat în linii mari toate măsurile fiscale, inclusiv taxarea băncilor, doar că mai sunt discuții pe aspecte tehnice.
- „Există și pe bănci acord, dar mai sunt lucruri tehnice de discutat între ministrul Finanțelor si bănci și urmează să fie închise curând aceste discuții.
- Și premierul Ciolacu va avea mâine în cadrul unui eveniment la BNR o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu, unde va discuta și acest aspect.
- Cifra de afaceri a băncilor nu este ca o cifra de afaceri a societăților comerciale. Trebuie definită foarte clar. Acolo trebuie lămurite lucrurile”, au declarat sursele.
Taxarea băncilor cu 1% pe cifra de afaceri: încă se fac simulări / Se propune aplicarea pe o perioadă limitată de timp
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că mai sunt calcule la taxarea băncilor și a companiilor mari. Cele din urmă se vor aplica pentru o perioadă limitată, potrivit ministrului de Finanțe
„Noi am încercat să nu creștem și să amplificăm mecanismele acelui 1% din cifra de afaceri și încercăm să o adiționăm la impozitul pe profit”, a spus Boloș, referindu-se la taxarea băncilor.
- „Cifra de afaceri pentru sistemul bancar se stabilește în mod diferit față de sistemul nebancar, sau financiar și atunci noi aici avem în vedere cifra de afaceri specifică a sectorului bancar.”
- „În aceste zile, la nivelul ministerului se face simulare pe datele reale pe care le avem în sistemul bancar și cred că o decizie corectă trebuie să o avem după ce vedem impactul real.”
„N-aș vrea să perturbăm piața bancară și întreg sistemul bancar. Aș vrea să se deruleze lucrurile în continuare în mersul lor firesc”, a spus el.
Totuși spune că a făcut o analiză începând cu anul 2018-2019 și până azi: “impozitul pe profit care a fost plătit de bănci a fost în mod constant același”.
- „Indiferent care a fost variația profitului net realizat de sistemul bancar, impozitul pe profit datorat nu a depășit limita de 300 milioane lei, între 200 și 300 de milioane de lei pe an. Și atunci există o întrebare firească: Ce se întâmplă? De ce avem parcă un flat rate la impozitul pe profit datorat de sistemul bancar?”
Coaliția va propune aplicarea pe o perioadă limitată de timp, dar cu intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
„Băncile au posibilitatea să-și pregătească planurile de business și să avem și acest interval de timp de testare a suportabilității de către mediul bancar. Rostul nostru este să aducem bani suplimentari la buget și să nu ne creăm din sistemul fiscal un dușman al investițiilor și un dușman al dezvoltării economice a României”, a spus el.
Companiile mari vor fi taxate suplimentar
În noua variantă a draftului, se propune taxarea companiilor mari în două praguri pe cifra de afaceri dacă impozitul pe profit este mai mic ori sunt pe pierdere.
Referitor la acest subiect, Marcel Boloș spune că impozitul va fi aplicat tot pe o perioadă limitată, ca la bănci, cu începere de la 1 ianuarie 2024.
„Nu vrea nimeni să ia banii de la contribuabil pe nedrept, dar toată lumea dorește ca impunerea să fie corectă”, a explicat el.
- Dau exemplu, un centru comercial cu o cifră de afaceri de 20 de miliarde de lei are pierdere fiscală.
- Prima întrebare de ce se întâmplă acest lucru? E o cifră de afaceri enormă și rezultatul fiscal este pierdere.
„Și sigur, aici corect ar fi fost ca ANAF-ul să aibă capacitatea necesară pentru a face aceste controale fiscale, inspecții fiscale. Dar noi acuma suntem cu această capacitate instituțională limitată a ANAF-ului și pe perioada aceasta, până când reușim, ca să consolidăm capacitatea instituțională a ANAF-ului, avem nevoie de această formă de sprijin”, a precizat Boloș.
- „Nu vrea nimeni să ia banii de la contribuabil pe nedrept, dar toată lumea dorește ca impunerea să fie corectă”.
Pentru detalii citește: VIDEO De ce vor plăti românii și companiile taxe mai mari. Interviu cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, despre măsurile fiscale care au fost deja decise și cele care sunt încă în discuție