Sari direct la conținut

Pacienții nu vor mai fi puși pe drumuri după scrisoare medicală, iar medicii de familie pot prescrie compensat o serie de medicamente. Lista medicamentelor

HotNews.ro
La medic, Foto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com
La medic, Foto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com

​O serie de medicamente pot fi prescrise compensat de medicul de familie, începând cu data de 1 mai, fără ca pacienții să mai fie puși pe drumuri pentru a aduce scrisoare medicală de la medicul specialist de fiecare dată când au nevoie de rețetă compensată. Practic, scrisoarea medicală dispare pentru o serie de medicamente utilizate în tratarea bolilor respiratorii, osteoporozei sau hiperuricemiei.

Scrisoarea medicală nu dispare însă pentru toate medicamentele pentru care era solicitată, ci doar pentru o parte dintre ele.

Modificările sunt prevăzute în Hotărârea 331 din 12 aprilie, publicată în MO 322 din 18.04.2023, care a intrat în vigoare la data de 1 mai.

Prin eliminarea steluței in lista de compensare, următoarele medicamente pot fi prescrise compensat de către medicii de familie fără restricțiile ce existau până in prezent (scrisoare medicală conform Anexei 43 în termen de valabilitate de la medicul de altă specialitate) – anunță Patronatul Medicilor de Familie din Cluj:

  • nu mai au steluțe (nu mai necesită scrisoare medicală) medicamente utilizate în tratamentul bolilor respiratorii, osteoporozei, hiperuricemiei: Milurit, Montelukast, Tiotropium, Mometasonum, Fluticasonum, Acid alendronic, Acid risedronic, Acid alendronic + Colecalciferol.
  • următoarele medicamente care înainte aveau o singură steluță ca restricție de prescriere acum au două steluțe, ceea ce înseamnă respectarea protocoalelor de prescriere ale CNAS: Fluoxetinum, Sertralinum, medicamente utilizate pentru afecțiuni psihiatrice.

„Am scăpat de o parte din steluțe! Pacienții cu anumite boli respiratorii, cu gută, cu osteoporoză nu mai trebuie să meargă la medicul specialist din policlinică sau spital decât atunci când chiar au nevoie de reevaluare. Nu doar pentru o hârtie – scrisoarea medicală periodică, deseori scrisă greşit sau pe doar 3-6 luni – cum se întâmpla până acum, dacă voiau să primească medicamentele în regim compensat. Iar pacienții cu anumite probleme de sănătate mintală vor putea primi tratamentul inițial compensat de la medicul de familie, şi abia după câteva săptămâni sau luni să fie evaluați de medicul psihiatru. Lucrul ăsta deja se întâmpla pentru câteva medicamente antidepresive mai noi. De acum este posibil şi pentru unele medicamente mai vechi”, scrie pe pagina sa de Facebook Raluca Zoițanu, medic de familie în București.

„Concret, de la 1 mai nu mai au steluțe: Milurit, Montelukast, Tiotropium, Mometasonum, Fluticasonum, Acid alendronic, Acid risedronic, Acid alendronic + Colecalciferol. Iar medicamentele care aveau o steluță (scrisoare medicală) şi au acum două steluțe (protocol de prescriere între medic de familie şi medic din ambulatoriu/spital) sunt Fluoxetinum şi Sertralinum”, adaugă dr. Raluca Zoițanu.

„O problemă apărută tot în urmă cu vreo 15-20 de ani în sistemul de asigurări, dar în sfârşit rezolvată parțial acum. Mai sunt multe medicamente care au în mod absolut stupid steluțe, dar poate se vor lumina şi celelalate comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății de acum şi le vor scoate”, adaugă medicul.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro