Paginile web de comert online trebuie sa contina un link catre site-ul ANPC
Un recent ordin al ANPC contine un articol interesant referitor la site-urile web de comert electronic. Astfel, „Operatorii economici care administreaza site-uri de e-commerce (comert electronic) sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, adica www.anpc.gov.ro.
La o prima vedere a noului articol nu pot sa imi opresc un zimbet, aducindu-mi aminte ca in studiul facut anul trecut pentru piata de comert electronic a existat o intrebare exact pe tema asta, cu rezultate poate surprinzatoare. Notam in raport:
Hatisul de autoritati care par sa aiba atributii in domeniul comertului electronic este una din chestiunile care nu par a fi deslusite de comerciantii online din Romania. La aceasta intrebare cu raspuns multiplu (Care din cele de mai jos, considerati ca fac parte din organismele care reglementeaza comertul electronic?) doar 23.5% bifeaza si ANC; 41,18% Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, iar 45 % ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. In schimb apar ca organisme care reglementeaza domeniul Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei cu 41%, Asociatia Nationala pentru E-Commerce cu 31,37% si Asociatia pentru Protectia Consumatorului cu 19%.
Intre timp ANC nu mai are atributii pe domeniul de comert electronic care au trecut la MCSI, ca sa desavirsim bulibaseala institutionala.
Citeva note de-ale mele pe baza noii obligatii:
- intra in vigoare la 29 iulie 2009;
- nu se prevede nicio sanctiune directa pentru nerespectarea sa (uups)!;
- nu se prevede nici modalitatea cum trebuie indeplinita obligatia – nici daca sa fie scrisa cu text alb pe fond alb si nici daca sa fie scrisa cu font de 4 (stiu, sunt cinic, oamenii se bazeaza pe buna credinta a comerciantilor);
- sunt curios cum o sa se schimbe obligatia cind o sa se schimbe numele autoritatii. 🙂
In rest, nu cred ca e o idee chiar rea, desi ar fi fost cu mult mai util un link catre o sectiune specifica din site-ul ANPC care sa vorbeasca despre drepturile consumatorului in comertul electronic intr-un limbaj usor inteligibil (site-ul actual este extrem de neprietenos si nici nu stiu daca are informatii in acest domeniu). Dar, oricum, e o miscare inteligenta de SEO, nu? 🙂
Citeste tot articolul si comenteaza pe Drept si Internet – noutati si opinii.