Sari direct la conținut

Pagube în creștere cauzate de furtuni locuințelor: Ce despăgubiri spun asigurătorii că au plătit în ultimii 3 ani

HotNews.ro
Furtuna in Bucuresti, Foto: Hotnews
Furtuna in Bucuresti, Foto: Hotnews

​Furtunile puternice, care produc pagube importante, au devenit un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în România, iar asigurătorii susțin că în ultimii 3 ani au achitat peste 34 milioane de lei ca urmare a producerii acestui risc – în baza asigurărilor facultative pentru locuințe.

Cifrele sunt aferente asigurătorilor membri ai Uniunii Nationale a Asigurătorilor și Reasigurătorilor din România (UNSAR), care reprezintă 20 de companii ce dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Potrivit asigurătorilor, datele arată o amplificare a acestui fenomen, atât din punct de vedere al valorilor despăgubite, cât și al numărului de daune avizate asigurătorilor, cu precădere în perioada verii. Astfel, despăgubirile achitate doar în acești ultimi 3 ani pentru riscul de furtună reprezintă mai mult de jumătate (52%) din totalul despăgubirilor efectuate în întreaga perioadă 2014-2021 ca urmare a producerii acestui fenomen.”, spun reprezentanții UNSAR.

”Furtunile au devenit o realitate tot mai prezentă în viața noastră, fiind amplificate de schimbările climatice, iar urmările acestora se regăsesc și în profilul despăgubirilor. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat ieri în toată țara este un exemplu elocvent în acest sens. Ne așteptăm să rezulte un număr semnificativ de dosare de daună”, a declarat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

Deși frecvența daunelor cauzate de furtunile violente crește, iar riscurile sunt din ce în ce mai evidente, numărul locuințelor care beneficiază de o poliță de asigurare facultativă rămâne relativ scăzut, mai spun asigurătorii.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Polița PAD acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.

În schimb, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri (incendiul, explozia, furtuna, vijelia, căderile de corpuri, furtul, vandalismul etc.) printr-o asigurare facultativă. Acestor polițe li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le produceți vecinilor).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro