Sari direct la conținut

Pakistanul incearca sa castige acolo unde nicio armata din lume nu a reusit: Waziristan. 'Arsenalul talibanilor este uluitor'

HotNews.ro

Pasapoarte germane si spaniole, laptopuri, rachete invechite alaturi de redutabile mitraliere anti-aeriene, o peruca … armata pakistaneza a pus mana pe un uluitor arsenal intr-unul din bastioanele talibanilor asupra caruia a preluat controlul, relateaza AFP.

„Teroristii erau echipati cu cele mai moderne materiale: aparate de bruiere a comunicatiilor, conexiuni prin satelit…”, isi exprima mirarea un soldat, in cea de-a 13-a zi a ofensivei terestre impotriva talibanilor din districtul tribal al Waziristanului din Sud.

Armata a preluat controlul asupra Sherwangi Tor, care are aspectul obisnuit al satelor pashtune: case inconjurate de ziduri inalte de pamant, cu alura unor mici fortarete.

‘Am ucis ceceni si arabi’

In mijlocul unei gramezi de pusti, obuziere si rachete, militarii au gasit mai multe documente, printre care pasaportul lui Said Bahaji, un cetatean german cautat pentru implicarea sa in „celula de la Hamburg”, care a pregatit atentatele din 11 septembrie 2001, dar si cel al lui Raquel Garcia Burgos, al carei sot, Amer Azizi, este acuzat ca a participat la atentatele din 11 martie 2004, de la Madrid.

Aceste documente certifica afirmatiile armatei pakistaneze, care sustine ca cetateni straini lupta cot la cot alaturi de talibani.

„Sherwangi era un centru important pentru teroristii straini, precum cei uzbeci, care au dus o lupta feroce impotriva noastra. Am ucis, de asemenea, ceceni si arabi”, afirma generalul Khalid Rabbani, comandantul diviziei 9 infanterie.

Optimismul armatei: ‘Ii surclasam’

„Nu sunt in stare sa ne opreasca pentru ca nu exista niciun termen de comparatie intre teroristi, fie ei si caliti in antrenamente, si soldatii profesionisti. Ii surclasam”, spune generalul.

Cei aproximativ 30.000 de soldati sunt sprijiniti de avioane de lupta, de elicoptere de atac si de tiruri de artilerie grea. Potrivit unui bilant al armatei, care nu a putut fi insa verificat din surse independente, in lupte au fost ucisi 31 de soldati si 275 de insurgenti.

In teatrele de lupta, este pustiu – peste 200.000 de locuitori au parasit zonele in care traiau.

„Inamicii au fortat civilii sa plece, iar acest lucru ne face sarcina mai usoara. Altfel, ar fi fost greu de facut diferenta intre prieteni si dusmani”, declara locotonent-colonelul Kashif Khan, comandantul batalionului de infanterie usoara „Leoparzii zapezii”.

Zonele de lupta sunt inaccesibile iar comunicatiile sunt bruiate de armata.

‘Dincolo de Jandola, toti oamenii sunt straini’

Intr-un decor arid de munte, unde cel mai inalt varf se ridica la peste 3.500 m, controlul inaltimilor este vital, asa cum a fost cazul cuceririi satului Kotkai, in 24 octombrie – locul de nastere al sefului Miscarii Talibanilor din Pakistan(TTP), Hakimullah Mehsud.

Dar, daca Pakistanul se lupta cu rebelii din Waziristanul de Sud, a incheiat un acord cu combatantii din Waziristanul de Nord, angajati si ei, alaturi de talibanii afgani, in majoritate pashtuni, ca si ei, impotriva fortelor internationale din Afganistan.

Locuitorii din regiune se bucura de o formidabila reputatie de luptatori.

Nicio armata din lume nu a fost in stare sa invinga ansamblul triburilor din Waziristan pe teritoriul lor, unde chiar si soldatii pakistanezi, originari din campiile Penjab, sunt considerati invadatori.

„Pentru noi, dincolo de Jandola (granita Waziristanului de Sud) toti oamenii sunt straini”, dupa cum marturiseste un locuitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro