Sari direct la conținut

Pamantul, "stea de seara" pe cerul planetei Marte

HotNews.ro
Pamantul, vizibil pe cerul de noapte al planetei Marte, Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/TAMU
Pamantul, vizibil pe cerul de noapte al planetei Marte, Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/TAMU

Noi imagini realizate de Robotul Curiosity de pe planeta Marte arata Pamantul stralucind mai puternic decat stelele de pe cerul de noapte martian, informeaza Jet Propulsion Laboratory al NASA. In imagine apare si satelitul natural al Terrei, Luna.

Imaginile au fost realizate la circa 80 de minute dupa apus in timpul celei de a 529-a zi martiana (31 ianuarie 2014).

Distanta dintre Pamant si Marte, in momentul in care Curiosity a fotografiat planeta noastra, este de circa 160 milioane de kilometri.

Pamantul, vizibil pe cerul de noapte martian/ Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/TAMU

Curiosity a fost lansat spre sfarsitul lunii noiembrie 2011, la bordul unei rachete Atlas V de la Cap Canaveral, in Florida.

Robotul care se deplaseaza pe sase roti poseda si un brat articulat de 2,1 metri capabil sa foreze pana la o adancime de sase centimetri in roca, o premiera pentru Marte. Esantioanele culese sunt analizate intr-unul dintre cele doua laboratoare din interiorul robotului.

Alte instrumente cerceteaza mediul pentru a detecta in special prezenta metanului, adeoseori legat de prezenta vietii pe Pamant si a unui gaz deja detectat pe Marte in anumite sezoane.

Curiosity masoara, de asemenea, si radiatiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte. Robotul dispune si de o statie meteo.

Curiosity

Curiosity

Foto: Reuters

Cu robotul Curiosity pe suprafata plantei Marte, „este ca si cum am avea acolo 200 de cercetatori virtuali, este o masinarie de vis”, a declarat la vremea lansarii Ashwin Vasavad, adjunct al directorului stiintific al misiunii.

Curiosity este o misiune cu un cost de 2,5 miliarde de dolari, dintre care 1,8 miliarde pentru dezvoltare.

Pe perioada misiunii de exploare, prevazuta a dura doi ani terestri – un an martian – robotul, alimentat de un generator nuclear, va incerca sa descopere daca mediul martian poate fi propice dezvoltarii unei vieti microbiene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro