Papa Francisc, despre comunism, femei si terapie: Multumesc lui Dumnezeu ca am cunoscut femei adevarate
Papa Francisc ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca a „cunoscut femei adevarate”, referindu-se la mama si bunicile lui, dar si la prietenele din adolescenta, cat si „micile logodnice”. Totdodata, Suveranul Pontif povesteste ca a fost foarte influentat de o militanta comunista si ca la 42 de ani obisnuia sa mearga la un psihanalist pentru „a lamuri cateva lucruri”. Dezvaluirea Papei Francisc este o premiera la Vatican.
Suveranul Pontif face aceste confesiuni in cartea „Politica si societate”, nascuta din dialogul dintre el si cercetatorul francez Dominique Wolton, noteaza Agerpres.
„Personal, ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca am cunoscut femei adevarate in viata mea”, ii dezvaluie Papa lui Dominique Wolton. El le aduce un omagiu in special celor doua bunici surorilor si mamei sale, care „infruntau problemele unele dupa altele”, inclusiv suferinta fizica.
„Apoi au existat prietenele din adolescenta, micile logodnice. Sa fiu mereu in legatura cu femeile m-a imbogatit„, a mai spus Papa Francisc, care afirma ca a aflat „chiar la o varsta adulta ca femeile vad lucrurile intr-un mod diferit fata de barbati” si ca este foarte important sa-i asculti atat pe unii, cat si pe ceilalti.
El mai marturiseste ca a fost foarte influentat de o militanta comunista, Esther Ballestrino de Careaga, ucisa in timpul dictaturii argentiniene (1976-1983) dupa ce a fost implicata in infiintarea miscarii Mamele din Piata Mai, care denunta disparitia copiilor lor asasinati de regim.
„Ea m-a invatat sa gandesc realitatea politica (…) Ii datorez atat de mult acestei femei”, subliniaza Papa.
Papa Francisc mai recunoaste ca a „consultat o psihanalista evreica” cand avea 42 de ani, „intr-un moment din viata in care a avut nevoie”. El a mers la ea o data pe saptamana timp de sase luni „pentru a clarifica anumite lucruri”.
Cartea „Politica si societate” va avea 432 de pagini si va fi publicata pe 6 septembrie.
Papa Francisc si-a reiterat in carte mesajele de deschidere exprimate in ultimii ani in legatura cu mai multe subiecte sensibile, aflate in dezbatere in societate si biserica, precum deschiderea fata de migranti, laicitatea, preotii pedofili, casatoria homosexuala sau legaturile cu islamul.