Sari direct la conținut

Paradisul uitat al Bucureștiului: râul Colentina și splendida sa salbă de lacuri. Paradoxala biodiversitate din orașul aglomerat și poluat

B365.ro
Lacul Cernica, Foto: Agerpres
Lacul Cernica, Foto: Agerpres

Parcul Natural Văcărești, căruia oamenii îi spun cu încântare Delta Bucureștiului – nu este singura oază surprinzătoare dintr-un oraș care, în ansamblul său, duce foarte mare lipsă de spațiu verde.

În mare măsură și pe nedrept ignorat este și Colentina, râul care izvorăște din dealurile Târgoviștei și se varsă, la urmă, în Dâmbovița, pe la Cernica. În cursul său, Colentina străbate Bucureștiul cale de aproape 40 de kilometri.

În nordul Capitalei, râul formează o splendidă salbă de lacuri, printre care și cel în general știut de bucureșteni drept Lacul Fundeni.

Pe malul celor mai multe dintre aceste lacuri se ajunge cu greu, făcând slalom printre garduri (multe ridicate ilegal, chiar pe malul apei) sau printre mormanele de gunoaie care s-au strâns în decenii de nepăsare.

Dar flora și fauna de aici sunt similare Parcului Natural Văcărești, iar protejarea și gestionarea înțeleaptă a zonelor este esențială atât pentru a asigura supraviețuirea speciilor, cât și pentru a le oferi oamenilor acces la natură.

Din toată salba Colentinei, Valea Saulei, Pajiștea Petricani și malurile Colentinei de la Dobroești sunt cele mai spectaculoase.

Citește, pe B365.ro, despre acest rai al biodiversității dintr-un București sufocat de mașini și betoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro