Parlamentar german: Decizia Nokia de relocare in Romania este o decizie rationala
Raportorul pentru Romania al dreptei (CSU/CDU) din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat pentru Hotnews.ro ca decizia Nokia de relocare in Romania a fabricii din Bochum este una rationala, chiar daca statul german a oferit subventii companiei Nokia, si este expresie a concurentei firesti pentru investitii intre cele doua state ale UE.
Krichbaum, bun cunoscator al Romaniei din perspectiva sa de raportor pentru România al grupului parlamentar CDU/CSU (coalitia aflata la guvernare si din care face si SPD) in Comisia pentru Afacerile Uniunii Europene a Bundestagului, considera ca subiectul Nokia tebuie analizat din doua perspective: una juridica si o alta morala. „Nokia a primit de la statul german subventii in schimbul garantiei de a asigura locuri de munca cetatenilor germani pe o perioada determinata de timp. Acea perioada a expirat si Nokia a fost libera, din punct de vedere juridic, de a-si muta facilitatile de productie”, a declarat Krichbaum pentru HotNews.ro.
Politicianul german a subliniat insa si componenta morala a relocarii fabricii Nokia subliniind ca reprezentantii companiei au o responsabilitate sociala fata de angajatii sai. Politicieni germani atat de stanga, cat si de dreapta, au protestat saptamanile trecute impotriva relocarii fabricii de la Bochum, indemnand la boicotarea produselor Nokia si argumentand ca muncitorii romani nu au calitati profesionale si morale comparabile ci ele ale muncitorilor germani.
„Este de inteles faptul ca politicienii germani sunt preocupati de viitorul muncitorilor germani, dar nu trebuie in niciun fel afirmat ca acestia sunt mai calificati decat cei romani. Cu siguranta Nokia a analizat bine aceasta decizie (n.r. de relocare a fabricii de la Bochum) si este o decizie rationala, in mod sigur au gasit beneficii in relocare”, a argumentat Krichbaum.
Povestea de la Bochum se poate repeta in Romania
Pe de alta parte, politicianul german a atras atentia ca factorii de decizie si muncitorii din Romania trebuie sa fie constienti ca Nokia isi poate reloca fabrica din Romania in alte tari vecine estice sau chiar in tari din Asia. „Aceasta va fi pentru noi, europenii, o dovada in plus ca UE poate face fata globalizarii doar ca o piata unica”, a punctat Krichbaum.
Concurenta intre Romania si Germania e fireasca
Gunther Krichbaum a spus ca nu este nimic nepotrivit in faptul ca Romania si Germania s-au aflat la concurenta in a atrage un investitor. „E ceva normal, in Germania chiar si landurile sunt in competitie unul cu celalalt pentru a atrage investitorii. Nu este nicio problkema ca o astfel de concurenta sa existe si intre doua state membre al UE. Iar faptul ca s-au acordat subventii este din nou un lucru normal. E normal ca statul sa sustina investitorii prin subventii, facilitati fiscale sau construirea de infrastructura”, a conchis raportorul dreptei germane in parlamentul de la Berlin.
Precizari:
„Acest articol a fost publicat pe siteul www.hotnews.ro fara ca intre domnul Krichbaum si reprezentantii HotNews sa existe o discutie personala sau un interviu in forma scrisa finalizat si autorizat pe aceasta tema. A existat initierea unei asemenea proceduri din partea HotNews care din motive tehnice nu a putut fi dusa la indeplinire. HotNews regreta incidentul de fata.
Domnul Krichbaum considera ca nu este acceptabil ca Nokia sa inchida o fabrica profitabila iar putine zile mai tarziu sa anunte un profit record de 8 miliarde de euro.
„Pentru mine cazul Nokia arata ca practica subventionarii in Uniunea Europeana trebuie analizata in profunzime pentru a preveni abuzul privind alocarea si utilizarea subventiilor.
In incheiere as dori sa subliniez faptul ca nu avem de a face cu o problema bilaterala intre Germania si Romania ci in exclusivitate cu o problema a companiei Nokia.”