Sari direct la conținut

Parlamentul European adoptă „Instrumentul pentru Asistență Tehnică”, necesar statelor membre pentru a accesa fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență

HotNews.ro
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu

Parlamentul European a adoptat, marți, Instrumentul pentru Asistență Tehnică, ce va ajuta țările UE să pregătească planurile naționale necesare pentru a accesa fondurile din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Acest instrument va avea un buget de 864 de milioane de euro, pentru perioada 2021-2027.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru (USR PLUS / Renew Europe), raportor al Parlamentului European pe acest dosar, spune că acest instrument de sprijin tehnic adoptat marți în sesiune plenară, cu o largă majoritate (540 de voturi pentru, 75 împotrivă și 77 abțineri), este esențial pentru pregătirea și implementarea planurilor fiecărui stat membru pentru accesarea fondurilor de redresare post-pandemie.

„Instrumentul pentru Asistență Tehnică, dosar pe care l-am coordonat în calitate de Raportor al Parlamentului European a fost adoptat de plenul Parlamentului. Ca parte a pachetului de recuperare, acest instrument este esențial pentru pregătirea, modificarea, implementarea și revizuirea planurilor naționale pe care statele membre le vor prezenta pentru a accesa banii din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență”, a transmis Dragoș Pîslaru într-un mesaj pe Facebook, după anunțarea rezultatului votului.

„Dacă acest instrument va fi folosit corect, pentru a pregăti planurile naționale de recuperare și reziliență, pentru a accesa fondurile necesare reformelor și investițiilor, pentru a crea un viitor durabil și echitabil economic și social, vom deveni cu adevărat mai rezistenți la provocările viitoare”, mai afirmă eurodeputatul român.

Dragoș Pîslaru: Statele membre își pot crește capacitatea administrativă de a pregăti și implementa reforme

Dragoș Pîslaru sublinia și luni, tot într-o postare pe Facebook, că „acest instrument este esențial în redactarea planurilor naționale de redresare și reziliență, prin care putem accesa cele 672,5 miliarde de euro ca să ne revenim după criză”.

„Pe termen lung, cu ajutorul instrumentului, statele membre își pot crește capacitatea administrativă de a pregăti și implementa reforme. Statele membre pot primi, printre altele, asistență atunci când proiectează infrastructură digitală, competențe și soluții de guvernare sau construiesc sisteme de comunicații digitale sigure”, afirma el.

La sfârșitul lui decembrie, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, din care România va primi 30,5 miliarde de euro.

Mecanismul de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro, este cel mai important pilon al Planului European de Redresare de 750 de miliarde de euro.

Mecanismul va avea 6 direcții prioritare de finanțare: digitalizarea, ecologizarea, competitivitatea și coeziunea economică (adică sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a industriei, a antreprenorilor), coeziunea socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor pentru a gestiona mai bine pandemia) și proiecte pentru tineret.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este cel mai important program de investiții adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene, cu un buget de 672,5 miliarde de euro pentru următorii 3 ani.

Fondurile pe care țările membre le vor primi din Mecanismul European de Redresare și Reziliență vor fi corelate cu respectarea statului de drept, la fel ca în cazul fondurilor alocate din Bugetul Multianual tradițional al Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro