Sari direct la conținut

Parlamentul polonez discută o măsură radicală: Concesionarea centralelor nucleare ale Germaniei

HotNews.ro
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

O propunere a parlamentarilor de stânga din legislativul de la Varșovia privind salvarea centralelor nucleare germane de la dispariție a fost primită călduros de majoritatea partidelor din Polonia, relatează Euractiv.

Propunerea de a concesiona centralele nucleare germane a fost discutată în parlamentul de la Varșovia săptămâna trecută în contextul în care ultimele centrale germane bazate pe energia nucleară urmează să se închidă în curând.

Proiectul a fost propus de partidul de stânga Lewica Razem care recent a stârnit controverse după ce a acuzat guvernul german că și-a mințit cetățenii în legătură cu posibilitatea operării în continuare a centralelor nucleare.

„În 2022 închiderea centralelor electrice cu emisii scăzute de carbon este o crimă climatică. Ar trebui să ne luptăm ca centralele nucleare să nu fie închise”, a afirmat Paulina Matysiak, una dintre deputatele formațiunii Lewica Razem.

Germania și-a reactivat centralele pe cărbune

„Dacă unitățile nucleare germane nu ar fi închise, reducerea emisiilor de carbon ale Germaniei ar fi cu 30% mai mare. Închiderea centralelor nucleare a cauzat doar în 2021 o creștere a emisiilor gazelor de seră cu 4,5%”, a susținut și Piotr Dziadzio, adjunctul ministrului polonez al mediului.

„Ne dăm seama că aceasta este o solicitare dificilă. Dar trebuie să facem asta în spațiul public pentru a evidenția absurditatea situației care are loc în Germania”, a adăugat și Maciej Konieczny, un alt parlamentar al Lewica Razem.

Deși concesionarea centralelor nucleare ale Germaniei ar fi un proiect cu numeroase provocări tehnice, experții în mediu spun că salvarea acestora ar putea fi foarte importantă pentru obiectivele asumate de Europa în ceea ce privește clima și reducerea emisiilor.

Germania și-a reactivat recent centralele pe cărbune în condițiile în care Rusia a redus dramatic livrările de gaze naturale către țara condusă de cancelarul Olaf Scholz. Acesta a dat însă asigurări că măsura redeschiderii centralelor pe cărbune este una temporară.

Pe același subiect:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro