Sari direct la conținut

Patronatul tinerilor intreprinzatori solicita cresterea intensitatii ajutorului de stat pentru start-up-uri / UPDATE Proiectul normelor de aplicare, publicat

HotNews.ro, EurActiv.ro

Premierul Emil Boc s-a intalnit luni cu patronatele, bancile si Fondul de Garantare pentru IMM pentru a discuta pe marginea proiectului de Ordonanta pentru sprijinirea tinerilor antreprenori. Proiectul legislativ propune un ajutor financiar de pana la 10.000 de euro si garantii acordate de Fondul National de Garantare pentru IMM, pentru ca acestia sa-si deschida o firma si sa puna in aplicare un plan de afaceri. In opinia Patronatului tinerilor intreprinzatori (PTIR) intensitatea ajutorului financiar, de numai 30% din valoarea totala a investitiei este prea mica.

UPDATE Proiectul Normelor de aplicare: la selectia planurilor de afaceri punctaje maxime primesc start-up-urile- in sectorul productiei/ care creaza minimum 6 locuri de munca/ cu pondere a investiţiilor peste 80%/ sunt in mediul rural/ utilizeaza noi tehnologii/ implica un credit bancar.

„Am sustinut sa creasca intensitatea financiara la mai mult de 30% – acest lucru fara sa afecteze plafonul de 10.000 de euro. Propunerea are sanse sa fie luata in considerare fiindca a fost sustinuta si de unii reprezentanti ai autoritatilor de resort”, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Florin Jianu, presedintele PTIR.

Acesta a mai declarat ca in proiectul Normelor de aplicare a Ordonantei se acorda punctaj maxim la selectia „candidatilor” pentru obtinerea finantarii celor care infiinteaza firme in domenii productive, urmate de servicii si apoi comert. „Productie poate insemna inclusiv software sau alte produse spre exemplu din zona de design”, a explicat Florin Jianu.

Finantarea de 10.000 de euro este completata, potrivit Proiectului de Ordonanta, cu o garantie de pana la 80% din valoarea totala a creditului necesar pentru concretizarea investitiei, acordata de Fondul National de Garantare pentru IMM.

„La nivelul garanţiilor de stat, programul are alocate în jur de 100 milioane de euro: 20 milioane de euro pentru 2010, 80 de milioane pentru 2011…. Mulţumesc CEC-ului pentru deschiderea de care a dat dovadă în derularea acestui program, precum şi Fondului de Garantare şi Contragarantare”, a declarat Emil Boc, la randul sau, la discutia cu patronatele.

Premierul a anuntat ca Ordonanta de Urgenta, impreuna cu Normele de aplicare vor fi aprobate in Sedinta de Guvern de miercuri, 13 octombrie.

UPDATE Ministerul Economiei a publicat pe site Proiectul Normelor de aplicare a Ordonantei (vezi documentul atasat).

In document se mentioneaza ca intensitatea ajutorului de stat va fi de 30% din valoarea totala a proiectului propus prin Planul de afaceri.

„Evaluarea planului de afaceri se face on line de către aplicaţia software care generează un punctaj pe baza criteriilor prevăzute în Anexa la prezentele norme. Punctajul minim acceptat este de 60 de puncte”.

Punctaje maxime primesc start-up-urile- in sectorul productiei/ care creaza minimum 6 locuri de munca/ cu pondere a investiţiilor peste 80%/ sunt in mediul rural/ utilizeaza noi tehnologii/ implica un credit bancar. Punctaj minim primesc activitatile de comert.

Etapele implementarii programului:

  • Intreprinzatorii trebuie, mai intai, sa-si inregistreze microintreprinderea la Registrul Comertului, sub forma „SRL – îD”.
  • Pentru a beneficia de alocatia financiar nerambursabila acordata prin AGENŢIE, microintreprinderea SRL-ID, trebuie sa se inregistreze in aplicatia on-line disponibilă pe site-ul www.aippimm.ro.
  • Data la care este activa inregistrarea online se comunica pe site-ul Agentiei cu 5 zile inainte de la data inceperii procesului de inregistrare propriu-zis.
  • Inscrierea online se desfasoara în sesiune continuă până la epuizarea bugetului alocat Programului.
  • Evaluarea planului de afaceri.
  • La institutia de credit vor fi transmise spre finantare, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care obtin punctajul minim si care au fost avizate de Agentie in urma verificarilor conform art. 8 pct. b. Transmiterea planurilor de afaceri la institutia de credit se va face continuu pana la epuizarea bugetului programului.
  • Microîntreprinderea “S.R.L. – Î. D.” care solicită credit bancar va semna cu instituţia de credit parteneră Contractul de creditare şi AFN în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii hotărârii de aprobare a creditului.
  • Microîntreprinderea “S.R.L. – Î. D.” care nu solicită credit bancar va semna la sediul OTIMMC, in a carui raza teritoriala isi are sediul, Contractul de finanţare în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii prin posta electronica a Notificării privind acordul de principiu pentru finanţare.

Vezi mai multe detalii in documentul atasat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro