Sari direct la conținut

Pe scurt despre indicatorii de risc bancar pe iulie

Businessday.ro

1. Datele BNR publicate astazi arata ca in iulie, bancile au efectuat peste 420.000 de interogari a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB), cifra fiind mai mult decat dubla comparativ cu luna anterioara, cand au fost efectuate aproximativ 195.000 de interogari.

O banca, atunci cand doreste sa afle bonitatea unui client propriu sau potential (sau cand o persoana doreste sa contracteze un credit) il verifica la CRB, astfel ca o majorare a numarului de interogari arata de obicei cresterea intresului pentru creditare, insa in acest caz nu cred ca putem discuta despre asa ceva. Cel mai probabil, numarul interogarilor a crescut pe fondul cresterii numarului de restantieri, a cerererilor de rescadentare a imprumuturilor existente sau a refinantarilor.

Inainte de criza, numarul interogarilor depasea 1 milion lunar.

2. La sfarsitul lunii iulie, bancile aveau in portofoliu un numar de 1.520.477 credite cu o valoare mai mare de 20.000 de lei, numarul creditelor aflate in derulare fiind cu 10.995 mai mic fata de iunie. O scadere a soldului de credite arata ca numarul creditelor acordate in iulie a fost mai mic decat numarul creditelor ajunse la scadenta sau rambursate anticipat.

De remarcat faptul ca este prima luna de scadere dupa patru luni consecutive de crestere.

3. Totalul restantelor inregistrate de banci a ajuns la 11.5 miliarde lei sau 5.46% din soldul total al creditelor, procent in crestere usoara comparativ cu luna anterioara cand ponderea restantelor era de 5.37%. Mai mult, 83% din aceste restante aveau o intarziere mai mare de 90 de zile, ceea ce inseamna de fapt bani (aproape) pierduti de banci.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro