Sari direct la conținut

Pensie in Romania: 12500 de lei pe luna pentru sase ani de sefie la penitenciar

Gheorghe Cucu este avocat in cadrul baroului Braila si primeste o pensie de 12 500 de lei pentru cei sase ani in care a condus penitenciarul din localitate. Cucu a declarat pentru HotNews.ro ca “este o pensie normala pentru un magistrat si pentru activitatea depusa”. Fostul director-adjunct al Administratie Nationale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitrascu spune ca aceasta pensie are la baza o leafa si mai mare pe care a castigat-o Gheorghe Cucu. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din ANP sustin ca nu este singurul caz si ca multi magistrati sunt propulsati la conducerea penitenciarelor tocmai pentru pensiile mari pe care le obtin la final de cariera.

  • Magistratii-directori de penitenciare benificiaza la finalul carierei de pensii care pornesc de la 10 000 de lei in sus datorita salariilor mari din sistemul ANP.
  • Pe langa salariile mari de 4000-5000 de lei magistratii din penitenciare beneficiaza de sporuri care le tripleaza veniturile
  • Avocatul Geheorghe Cucu este unul dintre fericitii romani care dupa sase ani in fruntea penitenciarului Braila are o pensie de 12 500 de lei pe luna.

Fostul director al penitenciarului Braila, Gheorghe Cucu primeste din partea statului o pensie de 12 500 lei. Informatia a fost publicata pe blogul penifest.blogspot.ro, un blog specializat pe problemele din sistemul peniteciar. “Daca luam in calcul ca pensia medie in România este de 4 milioane lei vechi, vom observa ca magistratul nostru are o pensie de 30 (treizeci) de ori mai mare decat cea a muritorilor de rand”, se mai precizeaza in mesajul postat pe blog. Informatia este insotita si de o copie a deciziei de pesionare fostului director al penitenciarului Braila. In document se precizeaza ca Gheorghe Cucu s-a pensionat la 65 de ani in iunie 2007 pentru limita de varsta. “Este o pensie normala pentru un magistrat si pentru activitatea depusa. Sunt si alti magistrati care au iesit din sistem cu pensii mult mai mari”, a declarat Gheorghe Cucu, contactat de HotNews.ro. Fostul director al penitenticarului Braila este acum avocat in cadrul baroului specializat pe drept penal si sustine ca, fata de pensia de la stat, castiga mai mult.

Cum se calculeaza pensia de vis?

Fostul director-adjunct al ANP, Sorin Dumitrascu a explicat pentru Hotnews cum sunt calculate pensiile magistratilor-directori de penitenciar. “La baza salariala cu care vin acestia din magistratura se adauga unele sporuri”, a explicat acesta. Astfe un director de penitenciar poate ajunge la o leafa lunara de 15 000- 20 000 de lei astfel: la salariul de baza de 4000-5000 de lei se adauga sporul de periculozitate DGP 30%, sporul pentru personalul civil 30%, spor de exceptie sau salariu de merit 25 %, spor de antena si un spor de distanta de 25%. Pensia este calculata ca 80% din media salariala pe ultimul an. Astfel magistratii-directori de penitenciare ajung la batranete cu o pensie de 12 500-15 000 de lei. “Ar fi logic ca la numirea in functie magistratii sa renunte la acesta calitate, astfel ar avea un salariu normal de 4000-5000 de lei”, a mai explicat Sorin Dumitrascu. De altfel in Romania exista opt directori de penitenciare care au fost numiti in functie prin concurs, dintre acestia sapte nu sunt magistrati si au un salariu de 4000 – 5000 de lei lunar.

De ce se inghiesuie magistratii la penitenciare

Edward Lucaci, presedintele Federatiei Sindiatelor din cadrul ANP (FSAP), a dezvaluit faptul ca multi dintre magistratii aflati la final de cariera sunt detasati pentru un an sau doi in functii de conducere din cadrul ANP tocmai pentru a beneficia de o pensie mult mai mare. “Acesti domni magistrati aflati la apusul carierei sunt trimisi in aceste functii pe salarii de 20 000 de lei. Aceste numiri sunt un fel de recompense pentru acesti magistrati si pentru serviciile care le-au facut la un anumit moment”, a mai explicat Edward Lucaci. Presedintele FSAP sustine ca Gheorghe Cucu nu este singurul magistrat care beneficiaza de o pensie astronomica din partea statului. “Nu este singurul caz si cand ma gandesc ca un agent de la o Curte de Apel iese la pensie cu 1200 lei mi se face rau”, mai spune Edward Lucaci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro