Sari direct la conținut

Pensii de sute de milioane pentru parlamentari

Adevarul

Printr-o gaselnita anticonstitutionala a PSD, care asimileaza deputatii si senatorii magistratilor

Parlamentarii ramasi fara scaun vor manca pensii de sute de milioane anual

Reprezentantii a doua dintre puterile distincte ale statului separate net de Constitutie, magistratii si parlamentarii, vor avea ceva in comun: pensiile.

Printr-o gaselnita a partidului de guvernamant, proiectul de lege privind statutul senatorilor si deputatilor va contine o prevedere seaca, prin care pensiile alesilor vor fi asimilate celor ale magistratilor! Deputatul PSD Ion Stan, membru al Biroului Executiv Central, spunea, in urma cu cateva zile, dupa sedinta BEx, ca pensiile parlamentarilor – lucru care ii framanta cel mai tare pe senatorii

si deputatii care nu se regasesc pe liste – vor fi reglementate prin proiectul de lege privind statutul magistratilor.

Cum proiectul de lege privind statutul magistratilor a fost deja promulgat si nu mai poate fi amendat, Stan a revenit asupra declaratiei, spunand ca legea pentru parlamentari va fi elaborata de o comisie speciala a Senatului si Camerei Deputatilor, mentinandu-se insa prevederea privind asimilarea pensiilor cu cele ale magistratilor.

Prin aceasta smecherie legislativa, PSD incearca sa evite dezbaterile din Parlament pe tema privilegiilor pe care senatorii si deputatii si le creeaza singuri. Astfel ca ambele proiecte pe aceste teme, blocate in forul legislativ de la inceputul anului din cauza prevederilor scandaloase, ar putea fi contopite si adoptate lejer, cu simpla mentiune a echivalarii pensiilor.

O alta portita de scapare vine tot din Legea privind statutul magistratilor, care stipuleaza faptul ca salarizarea magistratilor se face printr-o lege speciala. Cu alte cuvinte, la aceasta lege speciala ar putea fi trecut un amendament care sa ii vizeze pe parlamentari.

Indiferent de optiunile procedurale, este clar ca nu se va renunta sub nici o forma la pensiile mari pentru alesii care nu vor mai prinde un fotoliu de parlamentar in viitoarea legislatura.

Daca facem o analogie intre Legea statutului magistratilor si cea privind statutul senatorilor si deputatilor, atunci parlamentarii ar putea primi, la iesirea la pensie, o indemnizatie egala cu sapte indemnizatii lunare brute, adica in jur 210 milioane de lei impozabili (la o indemnizatie lunara de aproximativ 30 de milioane de lei).

In functie probabil de numarul de mandate, pensia de serviciu ar fi de 80% din indemnizatia din ultima luna de activitate dinaintea pensionarii, adica 24 de milioane de lei. Pentru fiecare an de vechime peste limita, parlamentarii ar putea primi suplimentar 1% din aceasta suma.

Pensiile de serviciu vor fi actualizate in raport cu indemnizatiile parlamentarilor in activitate, iar diferenta dintre pensiile de serviciu ale senatorilor si deputatilor si pensiile din sistemul public va fi suportata de buget. Aceste prevederi nu difera de propunerea legislativa pe aceeasi tema a fostului senator PSD Ion Predescu, actualmente judecator la Curtea Constitutionala.

Predescu propune, in proiectul sau, o pensie de serviciu pentru parlamentari egala cu 80% din media indemnizatiei incasate lunar in ultimul an dinaintea pensionarii, iar pentru fiecare an ce depaseste doua legislaturi (adica peste opt ani) sa se adauge cate un procent.

Predescu mai vrea ca, pe langa reducerea varstei de pensionare, senatorii si deputatii sa primeasca un spor de vechime in munca de pana la 25% din indemnizatie si o prima anuala. Un alt proiect de lege privind statutul senatorilor si deputatilor, initiat de 150 de parlamentarii, prevede constituirea unui fond special de pensii pentru alesi.

PSD ezita sa introduca in dezbatere cele doua proiecte inregistrate deja la Parlament, de teama criticilor Opozitiei si a reactiei negative din partea opiniei publice, mai ales in apropierea alegerilor legislative si prezidentiale.

Pe de alta parte, presiunea din interiorul partidului facuta de cei care vor ramane pe dinafara este din ce in ce mai mare, iar PSD nu vrea sa dea prilejul unor scandaluri interne. Partidul de guvernamant se afla acum intre ciocan si nicovala, pozitie in care singur s-a plasat atunci cand a incurajat astel de initiative legislative care sfideaza nu doar electoratul, ci si bunul simt.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro