Sari direct la conținut

Pensiile care vor crește cu 80%. Ministrul Muncii: Dacă ai muncit mai mult, primești mai mult

HotNews.ro
Bani in portofel, Foto: Rochu2008 | Dreamstime.com
Bani in portofel, Foto: Rochu2008 | Dreamstime.com

Nicio pensie nu va scădea odată cu recalcularea, iar unele vor crește chiar cu 80%, spune minuistrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Un exemplu de astfel de creștere poate fi în cazul unui angajat care a muncit 35 de ani pe salariul minim.

„Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casă Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizația minimă, cu punctele de stabilitate nu va mai fi în această situație. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%. Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani, dar și pensionari cu stagiul complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice, mergem într-o zona unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult”, a declarat ministrul la România TV.

Întrebată dacă vor fi bani pentru majorările de pensii, Oprescu a spus că majorările promise vor fi onorate.

„Este o chestiune de priorități. Intr-o țară unde s-au găsit sute de milioane de euro pentru vaccinuri care s-au aruncat la coș, este o chestie de prioritate să gasim și banii pentru pensii”, a spus ministrul Muncii.

Pensiile trebuie recalculate până în septembrie.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată anul trecut de Parlament și a intrat în vigoare în ianuarie.

Principalele modificări

  • Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani
  • Până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani
  • Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Femeile cu mai mulți copii, reducere la vârsta de pensionare

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:

  • Un copil: 6 luni
  • Doi copii: un an
  • Trei copii: un an și șase luni
  • Patru copii: doi ani
  • Cinci copii: doi ani și șase luni
  • Șase copii: trei ani
  • Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv 0,25 pct. pentru fiecare an.

Noua formulă de calcul a pensiei

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit actului normativ.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

CITEȘTE ȘI:

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro