Sari direct la conținut

Pericolele vieții sexuale precoce și importanța vaccinării anti-HPV. Date noi confirmă că vaccinul anti-HPV făcut în adolescență salvează vieți

HotNews.ro
Vaccinarea a redus rata de cancer de col uterin cu 87% în special la femeil vaccinate la vârsta de 12-13 ani, Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
Vaccinarea a redus rata de cancer de col uterin cu 87% în special la femeil vaccinate la vârsta de 12-13 ani, Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com

Vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90%, arată studii din mai multe țări unde vaccinarea a început cu urmă cu peste 20 de ani. Viața sexuală precoce crește riscul apariției acestui tip de cancer, arată studiile.

Din decembrie 2023, vaccinul anti-HPV este disponibil compensat 100% în România și pentru băieții cu vârste între 11 și 18 ani, iar femeile până în 45 de ani beneficiază de o compensare de 50%.

Pericolele vieții sexuale precoce

Numeroase studii asociază vârsta timpurie a primului contact sexual cu un risc crescut de infecție cu HPV, dar și de boli cu transmitere sexuală care sunt responsabile pentru aproape toate cazurile de cancer de col uterin invaziv la femei.

De asemenea, s-a arătat că riscul crescut de HPV se datorează unei predispoziții biologice a colului uterin imatur în timpul adolescenței, care poate fi mai susceptibilă pentru infecții persistente cu HPV și, prin urmare, cu un risc mai mare de dezvoltare a cancerului.

Vaccin anti-HPV disponibil în România și pentru băieți

Din decembrie 2023, în România, vaccinul anti-HPV este disponibil compensat 100% și pentru băieții cu vârste între 11 și 18 ani.

Tot din decembrie anul trecut, femeile până în 45 de ani primesc vaccinul anti-HPV cu o compensare de 50%. Până în decembrie, doar fetele între 11 și 15 ani primeau două doze de vaccin, iar cele între 15 și 18 ani, trei doze. Ca părinte al unui copil minor, pentru a intra în posesia vaccinului, tot ce ai de făcut este să discuți cu medicul de familie.

În funcție de vârstă, vaccinul se administrează în două sau trei doze. Astfel, fetele între 11 și 15 ani au nevoie de două doze, în timp ce fetele între 15 și 18 ani, de trei doze. În România, vaccinarea anti-HPV gratuită a fost demarată în 2008, însă campania a avut parte de un eșec total. În 2020, Ministerul Sănătății a reluat vaccinarea anti-HPV.

Datele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie arată că, din 2020 și până acum, puțin peste 150.000 de fete s-au vaccinat. Primele vaccinuri anti-HPV au fost aprobate și au început să fie utilizate în campanii de vaccinare în întreaga lume în anii 2000. Începând cu 2007 și 2008, mai multe țări au implementat programe de vaccinare anti-HPV, adresându-se în principal adolescenților.

Impact major la fetele vaccinate la 12-13 ani

Vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în Marea Britanie în anul 2008. Datele unui studiu din 2021, publicat în revista The Lancet, confirmă faptul că vaccinarea a redus rata de cancer de col uterin cu 87% în special în rândul femeilor vaccinate la vârsta de 12-13 ani. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, reduceri ale ratelor de cancer de col uterin cu 62% la cele cărora li s-a oferit vaccinarea la vârste cuprinse între 14-16 ani și 34% la cele cu care au primit vaccinul la vârste cuprinse între 16 și 18 ani.

Marea Britanie nu este singurul exemplu al eficacității vaccinului anti-HPV. Scoția, spre exemplu, a introdus vaccinarea anti-HPV în școli în 2008 și aproape 90% dintre elevii din anul patru de școală secundară (echivalentul claselor a X-a sau a XI-a în România) din anul școlar 2022-2023 au primit cel puțin o doză de vaccin. Pentru a investiga eficiența, cercetătorii scoțieni au examinat datele colectate despre toate femeile din Scoția născute între 1998 și 2016 care au fost eligibile pentru programul național de screening pentru cancerul de col uterin – cuprinzând femeile care nu au fost eligibile pentru vaccinarea HPV, pe cele vaccinate ca parte a programului de rutină din 2008 și pe cele vaccinate la vârsta de 14-18 ani, ca parte a unui program de recuperare.

Rezultatele cercetării, publicate în luna ianuarie 2024 în Jurnalul Institutului Național de Cancer din Scoția, arată zero cazuri de cancer de col uterin în rândul femeilor cărora li s-a administrat prima doză de vaccin la vârsta de 12-13 ani până la sfârșitul perioadei de studiu din 2020, indiferent de câte doze au primit. Studiul arată că a existat și o reducere semnificativă a incidenței cancerului de col uterin în rândul femeilor care au primit trei doze de vaccin bivalent – care protejează împotriva celor două forme majore de cancer cauzate de virus – când aveau vârsta cuprinsă între 14 și 22 de ani.

De asemenea, un studiu din Danemarca arată rezultate similare.

Virusul HPV este foarte frecvent, atât la femei, cât și la bărbați

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) poate afecta atât femeile, cât și bărbații.

Deși HPV este cunoscut în primul rând pentru rolul său în cancerul cervical la femei, poate provoca și diverse afecțiuni la bărbați.

Iată câteva boli asociate cu HPV la bărbați:

  • 1. Verucile genitale: HPV poate cauza apariția de negi genitali la bărbați. Acesta este un simptom vizibil al infecției cu HPV și poate provoca disconfort fizic și psihologic.
  • 2. Cancer: deși incidența este mai mică decât la femei, infecția cu HPV poate contribui la apariția unor tipuri de cancer la bărbați, inclusiv cancer anal și cancer de penis.
  • 3. Laringe și gură: unele tipuri de HPV pot infecta, de asemenea, gura și gâtul, putând contribui la dezvoltarea cancerului de gât sau al celui laringian.

Este important să menționăm că majoritatea infecțiilor cu HPV sunt asimptomatice și trec de la sine. Cu toate acestea, infecțiile persistente cu anumite tipuri de HPV pot crește riscul de dezvoltare a problemelor de sănătate enumerate mai sus. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume, ucigând mai mult de 300.000 în fiecare an.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro