Perseidele, fenomenul astronomic al verii – Cei mai multi meteori vor putea fi vazuti in noaptea de 12 spre 13 august
Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, au perioada de activitate intre 17 iulie si 24 august, insa maximul curentului va avea loc in noaptea de 12 spre 13 august, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Perseidele sunt denumite dupa constelatia din care par ca vin.
Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.
Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.
Maximul curentului va veni pe 12 august, la intre ora 18 si 23:45, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori. Cum la noi atunci este zi sau inca devreme, ramane sa observam panta descendenta a maximului, dupa miezul noptii inspre dimineata, in noaptea de 12 spre 13 august.
Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii pana dimineata. Orice meteor al carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o „perseida”.
Pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic, ci trebuie sa se stea culcat.
Predictiile spun ca se vor vedea maxim 100 de meteori pe ora, in conditii ideale. In timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.