Sari direct la conținut

Peste 1.000 de incubatoare cumpărate pentru maternități vin cu întârziere de un an. Sorina Pintea: Caietul de sarcini a fost întocmit în 2016 în așa fel încât să fie favorizat un singur producător, a trebuit refăcut

HotNews.ro
Dotarea maternitatilor cu incubatoare, Foto: Salvati Copiii
Dotarea maternitatilor cu incubatoare, Foto: Salvati Copiii

​Ministerul Sănătății a demarat procedura de achiziție pentru 1.117 incubatoare cu care urmează a fi dotate 140 de maternități din țară. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că aceste incubatoare ar fi trebuit, în mod normal, să ajungă în maternități în februarie-martie anul acesta, însă caietul de sarcini a trebuit refăcut și procedura reluată, după ce, în anul 2016, „caietul de sarcini a fost întocmit în așa fel încât să fie favorizat un singur producător. Acest caiet de sarcini a fost făcut cu dedicație, o spune Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”.

Vlad Voiculescu, fost ministru tehnocrat al Sănătății în anul 2016, îi răspunde Sorinei Pintea astfel: „Ca ministru, ai datoria să constați nevoia, să soliciți întocmirea documentelor de achiziție. La final, documentația îți este prezentată pentru semnare, ideal după ce echipa verifică și constată că totul este în regulă. Este ceea ce eu am făcut întotdeauna și este și ceea ce Sorina Pintea ar fi trebuit să facă. Pentru că nu și-a făcut treaba, un an și jumătate mai târziu, spune că întârzierile sunt cauzate de… atenție – nu de colegul de partid care 1,5 ani nu a făcut nimic, nu de propria superficialitate, ci… de tehnocrați, desigur. Doamna ministru nu și-a făcut treaba și nici măcar nu înțelege ce ar fi trebuit să facă.”

„La trei ani de guvernare PSD și după aproape doi ani de mandat al Sorinei Pintea, aceasta justifică astăzi întârzierile achizițiilor din neonatologie… aruncând vina pe – cine credeți? – da, pe tehnocrați. Fără să rostească nume” -este reacția lui Vlad Voiculescu la acuzațiile Sorinei Pintea.

Citește integral reacția lui Vlad Voiculescu aici:

„În februarie-martie anul acesta ar fi trebuit să vină incubatoarele dacă nu erau probleme cu caietul de sarcini, s-a pierdut aproape un an”, afirmă Sorina Pintea.

Sorina Pintea a amintit că „am anunțat încă de anul trecut că Ministerul Sănătății va achiziționa incubatoare pentru secțiile de neonatologie din țară. Am demarat procedura de achiziție anul trecut pentru 1.117 incubatoare cu care vor fi dotate toate maternitățile din țară. Sunt peste 140 de maternități din țară care vor fi dotate. Această procedură s-a încheiat, urmează semnarea contractelor subsecvente cu aceste unități sanitare. Am încheiat un acord-cadru pentru o cantitate minimă de 279 de bucăți, maximă 1.117, va trebui să achiziționăm cantitatea maximă. Valoarea estimată este de 128,75 milioane lei fără TVA.”

Sorina Pintea a ținut să sublinieze că „niciodată nu m-am plâns de greaua moștenire și nu am aruncat cu noroi în predecesorii mei, pentru că am considerat că sunt aici pentru a îmi face datoria, nu pentru a căuta doar vinovați. Am preluat cu bună credință un caiet de sarcini lăsat de predecesorii mei în totalitate. Am folosit pentru demararea acestei achiziții un caiet de sarcini din 2016. Declaram cu optimism că vom reuși să finalizăm la timp această licitație. Probabil că vă întrebați de ce a durat atât de mult. Am preluat cu bună credință acel caiet de sarcini din 2016. Apoi după lansarea licitației în SICAP a apărut o contestație, depusă de un operator economic pe care CNSC a admis-o, motivând, într-un raport de 26 de pagini, care sunt elementele de susținere a acestei contestații. Iar motivele invocate în susținerea contestației erau fără echivoc: în raportul CNSC ce specifică foarte clar faptul că cerințele tehnice din caietul de sarcini blochează accesul la licitație al unor competitori în favoarea unui singur furnizor, pe care îl și nominalizează. Toate aceste lucruri pot fi verificate, ele sunt în SICAP.”

Potrivit ministrului Sănătății, „a fost necesar să reluăm de la zero această achiziție, inclusiv refacerea caietului de sarcini. De altfel, aceste lucruri au fost impuse de CNSC. Este pentru prima oară când Ministerul Sănătății pierde în instanță un proces legat de o contestație având ca obiect caietul de sarcini. Și asta nu ca să îmi apăr colegii, este evident. Nu cred că m-ați auzit pe mine niciodată în spațiul public să mă plâng de acest aspect. Am refăcut caietul de sarcini și am mers mai departe cu licitația. După refacerea caietului de sarcini, în procedura de achiziție a fost depus un număr mare de oferte, 35, apoi au fost din nou contestații, dar CNSC le-a respins. Prin urmare, ne-am făcut treaba.”

„Ceea ce trebuia finalizat acum un an s-a reușit astăzi. Orice vom decide, că vom face plângeri, că nu vom face, din păcate nou-născuții sunt cei care au decontat această problemă. Nu este o scuză că nu am finalizat în urmă cu un an această licitație, ci este o realitate pe care am vrut să v-o prezint”, este concluzia Sorinei Pintea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro