Sari direct la conținut

Peste 450.000 euro – salarii "compensatorii" acordate directorilor revocati de la Fondul Proprietatea

HotNews.ro

Cei trei directori revocati marti de Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea vor primi salarii compensatorii de 464.000 euro, pentru incheierea mandatului inainte de termen, a declarat pentru HotNews.ro Mircea Ursache, fostul presedinte al Consiliului. El a aratat ca potrivit contractului de administrare, in cazul in care sunt eliberati din functie fara justa cauza, directorul general al FP beneficiaza de 12 salarii compensatoriii, iar cei doi directori adjuncti de cate sase salarii compensatorii.

„Nimeni nu poate sa explice de ce sunt inlocuiti si li se da cu atat usurinta acest pachet compensatoriu in conditiile in care nu s-a facut un audit, nu s-a procedat la descarcarea de gestiune. Cum sa aprobi sa dai 464.000 euro numai ca sa plece oamenii acestia. Mai mult decat atat, in conditiile in care li s-a oferit pe tava aceasta suma uriasa, care este din banii actionarilor si a celor pagubiti, cei trei au si renuntat la dreptul de preaviz de 45 de zile, care era prevazut in contract”, a declarat Mircea Ursache.

El s-a aratat nedumerit de revocarea celor trei directori, in conditiile in care aceasta ar fi trebuit sa fie motivata prin performantele economice, iar anul 2009 este cel mai bun din acest punct de vedere al Fondului Proprietatea.

„Intr-o societate comerciala sau de investitii, singurul criteriu este cel al performantei. Anul 2009 este cel mai bun an economic al Fondului Proprietatea. Ei realizeaza un profit net de 165 milioane de euro in acest an. Profitul brut este de 700 milioane de lei. Nu exista un criteriu cand rezultatul este de trei ori obiectivul stabilit de Adunarea Generala a Actionarilor. Deci este o masura total anti-economica”, a mai precizat Ursache.

Fostul presedinte al Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea a mai afirmat ca noul directorat va avea un contract de administrare identic cu cel al fostilor directori ai Fondului. Mircea Ursache a mai spus ca acest lucru ridica serioase semne de intrebare, in conditiile in care contractul cu administratorul Fondului Proprietatea va fi semnat in maxim doua luni.

„Practic numirea acestui directorat s-a facut in conditiile in care stim ca el va disparea intr-un timp foarte scurt, si ceea ce este grav este ca prin disparitia lui, nu din culpa directoratului, asa cum s-a intamplat si ieri, si acestia vor beneficia de salarii compensatorii de 500.000 euro. Dupa numai cateva luni de functionare”, a continuat acesta.

El a precizat ca s-a opus acestei decizii, luata cu patru voturi pentru si trei impotriva, si a decis sa renunte la functia de presedinte al Consiliul de Supraveghere. „Trebuia sa renunt la functie si dintr-un motiv de forma, pentru ca in calitate de presedinte ar fi trebuit sa semnez cu noul directorat contractele, iar eu asa ceva nu pot face, in conditiile in care am fost impotriva”, a incheiat Mircea Ursache.

Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea care a hotarat marti revocarea mandatului membrilor Directoratului institutiei si inlocuirea lor cu Ionut Popescu va mai ocupa functia de director general si presedinte al noului Directorat, Cristian Busu – director economic si Valeria Nistor – director juridic. Din Directoratul Fondului Proprietatea faceau parte Daniela Lulache in calitate de director general al FP, Mihai Darie – director economic si Laura Constantin – director juridic.

Totdata, Mircea Ursache a fost revocat, la cerere, din functia de presedinte al Consiliului de supraveghere, in locul sau fiind numita Gratiela Iordache.

Din mai 2008, Fondul Proprietatea este administrat in sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere, format din sapte membri, si un directorat, format din trei membri. Directoratul a asigurat conducerea executiva a Fondului.

Fondul Proprietatea a fost creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de bunuri in timpul regimului comunist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro