Sari direct la conținut

Peste jumătate din angajații băncii centrale a UE nu au încredere în șefa instituției, Christine Lagarde (sondaj)

HotNews.ro
Christine Lagarde, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images
Christine Lagarde, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Sindicatul care reprezintă angajații Băncii Central Europene afirmă că majoritatea acestora nu cred că actualul președinte al instituției, Christine Lagarde, este persoana potrivită pentru a conduce cea mai importantă bancă din Europa, relatează Reuters.

Un sondaj publicat luni sindicatul IPSO (International and European Public Services Organisation) arată că încrederea angajaților BCE în conducerea instituției este mai mică decât în urmă cu un an, aproape 60% din cei chestionați exprimând un punct de vedere negativ cu privire la aceasta.

Sondajul realizat pentru a coincide cu jumătatea mandatului de 8 ani a lui Lagarde în fruntea BCE arată că majoritatea angajaților BCE sunt preocupați în principal de subiecte precum nivelul salarizării și condițiile de muncă.

Însă IPSO afirmă că peste jumătate din cei care au participat la sondaj și-au exprimat unele îndoieli cu privire la rezultatele lui Lagarde în ceea ce privește combaterea inflației, principalul obiectiv al BCE.

În septembrie anul trecut BCE a majorat dobânzile de referință pentru zona euro la cel mai ridicat nivel de când a fost adoptată moneda comună în 1999, măsură luată pentru a readuce inflația sub control după ce ea a crescut vertiginos în numeroase țări europene din cauza problemelor provocate de pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina.

Lagarde a fost numită în fruntea BCE fără experiență ca bancher central

În jur de 53,5% din cei care au participat la sondajul IPSO au răspuns că sunt de părere că Lagarde, o fostă șefă a FMI, nu este președintele potrivit pentru BCE în acest moment. Doar 22,8% au evaluat-o pozitiv, în timp ce 23,8% s-au declarat indeciși.

IPSO a subliniat că aceasta este prima oară când angajații BCE ajung la o asemenea concluzie despre liderul băncii. Deși a fost director general al FMI între 2011 și 2019 și înainte de aceasta a ocupat mai multe portofolii în guvernul francez, printre care și cel al economiei și finanțelor, Lagarde nu a avut experiență ca bancher central în momentul numirii sale în fruntea BCE în 2019.

Nemulțumirile angajaților au fost o constantă și în timpul mandatelor predecesorilor lui Lagarde, Mario Draghi și Jean-Claude Trichet, însă cei doi au fost mereu evaluați pozitiv de către aceștia în ceea ce privește performanța lor în fruntea instituției.

Totuși, doar Lagarde s-a confruntat în timpul mandatului ei cu o perioadă de inflație ridicată persistentă la nivel global, situație care a afectat inclusiv nivelul de trai al angajaților BCE.

BCE și reprezentanții sindicali se ceartă pe sondaje

Un purtător de cuvânt al BCE a declarat luni că sondajul IPSO este „viciat” și că include întrebări despre subiecte de care sunt responsabile Consiliul de administrație sau cel de guvernanță al BCE, nu doar președintele băncii.

Însă sondajul a arătat și că 59% din respondenți au evaluat încrederea lor în Consiliul de administrație al BCE ca fiind „inexistent” sau „scăzut”, în timp ce anul trecut acest procent era de 40%.

Pe de altă parte, conducerea BCE afirmă că IPSO a permis ca aceeași persoană să completeze de mai multe ori chestionare pentru sondaj, o critică adusă și altor sondaje făcute anterior de sindicat.

Purtătorul de cuvânt al BCE a amintit de sondajele proprii realizate de instituție, afirmând că la acestea au răspuns în medie un număr de 3.000 de angajați dintr-un total de aproximativ 3.500.

În unul dintre aceste sondaje interne realizate de BCE, aproape 83% din respondenți au declarat în 2022 că sunt „mândri” de locul lor de muncă, în timp ce alți 72% au spus că l-ar recomanda și altora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro