Sari direct la conținut

Petitie online impotriva legii de stocare a datelor convorbirilor si comunicarilor telefonice si pe internet

HotNews.ro

Chiar daca o lege intrata marti in vigoare (298/2008) prevede retinerea timp de sase luni a anumitor date privind convorbirile si comunicarile telefonice si pe internet, nu insa si a continutului acestora, pe internet a aparut deja o petitie impotriva legiferarii inregistrarilor continutului comunicarilor, care cere Guvernului anularea actului normativ. Petitia a fost postata luni pe internet, iar pana la publicarea materialului avea 1.422 de semnaturi.

„Potrivit Art. 28 din Constitutia Romaniei, „secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”!

Ori, potrivit legii nr. 298/2008, autoritatea romana chiar asta are de gand sa faca – sa ne asculte si inregistreze convorbirile telefonice private, sa ne citeasca si arhiveze e-mail-urile si SMS-urile si sa stocheze date despre numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a realizat deconectarea. Pentru ce si in virtutea carui articol din Constitutia Romaniei??! Sa nu-mi spuneti ca cel despre siguranta nationala…”, se arata in petitia aparuta pe site-ul petitiionline.ro.

In finalul solicitarii, semnatarii cer Guvernului anularea acestui act normativ.

Ministerul Comunicatiilor: Legea este o implementare a directivelor UE

Tot marti, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a transmis un comunicat in care explica faptul ca noua lege transpune in legislatia nationala o directiva europeana si ca actul nu priveste continutul comunicarilor.

„Legea nr. 298/2008 transpune, in totalitate, in dreptul intern Directiva 2006/24/C.E. adoptata in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (J.A.I.) pe 15 martie 2006 (…) Inca de la primul articol este prevazut faptul ca aceasta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice”.

Legea privind stocarea timp de sase luni a anumitor date (precum sursa, destinatar, data, ora, loc) ale convorbirilor si comunicarilor telefonice si pe internet a fost publicata in Monitorul Oficial pe 21 noiembrie si a intrat in vigoare de astazi (20 ianuarie).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro