Petrol in schimbul independentei Kosovo
Serbia s-a decis in privinta pretendentului la compania de stat Naftna Industrija Srbije (NIS), scrie ziarul rus Gazeta. Guvernul de la Belgrad si Gazprom pregatesc un acord care prevede includerea Serbiei in proiectul South Stream si achizitionarea de catre Gazprom a unei cote de participatiune la compania petroliera NIS. Analistii pun in legatura aceasta decizie cu sprijinul masiv acordat Serbiei de Rusia in problema Kosovo.
„Acordul prevede construirea conductei de tranzit South Stream pe teritoriul Serbiei, construirea unui depozit de gaze naturale si un parteneriat strategic de modernizare a NIS”, a declarat ministrul sarb al energiei, Alexandr Popovici.
„Voi depune acordul la guvern, apoi un grup de lucru va analiza detaliile. Ulterior, parlamentul il va aproba”, a adaugat oficialul.
Privatizarea sectorului petrolier al Serbiei a inceput inca din toamna anului trecut. Initial, Guvernul intentiona sa scoata la vanzare doar un sfert din compania NIS, pentru circa 300 milioane dolari, obligandu-i pe cumparatori sa investeasca in dezvoltarea ei cel putin 250 milioane dolari. In octombrie a fost anuntata licitatia si a inceput depunerea de cereri.
Rezultatele urmau sa fie anuntate in prima jumatate a acestui an, dar lista pretendentilor la NIS nu a fost data publicitatii nici acum. Analistii cred ca printre ei s-ar putea numara companiile ungara MOL, austriaca OMV, poloneza PKN Orlen, elena Hellenic Petroleum si rusa Lukoil. In plus, in luna martie Gazprom-neft si-a exprimat interesul pentru privatizarea NIS.
Acum, guvernul sarb a anuntat ca are in vedere scoaterea la licitatie a 51% din actiunile campaniei. Interesul exprimat concomitent de Gazprom-neft si Lukoil pentru NIS a permis analistilor sa avanseze cateva ipoteze.
Expertii nu exclud ca uzinele pot fi achizitionate de Gazprom-neft si Lukoil in cadrul recent creatului holding. Astazi, specialistii inclina balanta catre Gazprom, care priveste lucrurile prin prisma proiectului South Stream. In acelasi timp, atrage atentia Aleksandr Stok, de la „2K – Audit”, „nu trebuie ignorat aspectul politic al afacerii. Moscova sustine puternic Belgradul in problema kosovara, de aceea companiile rusesti pot conta pe un sprijin corespunzator. Prin urmare, nu ar fi o surpriza daca decizia guvernului sarb privind colaborarea cu Gazprom va fi una pozitiva”.