Petrolul trece de pragul de 100 de dolari la câteva minute după discursul lui Putin
La scurt timp după discursul ținut de Vladimir Putin joi dimineață, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari, iar Bursa din Hong Kong a scăzut cu peste 3%.
Cu câteva ore înainte ca Putin să declanșeze atacul, într-un discurs ținut într-o notă emoțională președintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse societății civile din Rusia să facă presiuni asupra liderilor săi pentru a preveni un „mare război în Europa”, notează AFP.
„Vor rușii război? Mi-ar plăcea atât de mult să știu răspunsul la această întrebare. Și acest răspuns depinde de voi, cetățeni ai Federației Ruse”, a spus el, acuzând Moscova că a dislocat 200.000 de militari pentru a-i ataca țara și după ce tentativele de a discuta cu Putin s-au dovedit în zadar.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi o operațiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiștii din estul țării, în ciuda protestelor internaționale și a sancțiunilor occidentale.
Președintele american Joe Biden a denunțat imediat „atacul nejustificat” care va provoca „suferință și pierderi de vieți omenești”. „Lumea va cere socoteală Rusiei”, a promis el.
„Am luat decizia de a declanșa o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o declarație-surpriză făcută în zori, fără a preciza dacă această intervenție se va limita la estul Ucrainei sau dacă va fi mai amplă.
„Ne vom strădui să realizăm o demilitarizare și denazificare a Ucrainei”, a spus liderul de la Kremlin, stând așezat la un birou de lemn de culoare închisă și promițând să-i aducă în fața justiției pe cei care au comis crime, pe cei responsabili pentru „vărsarea de sânge a civililor, inclusiv a cetățenilor ruși”.
„Nu avem în planurile noastre o ocupare a teritoriilor ucrainene, nu intenționăm să impunem nimic cu forța nimănui”, a asigurat el, cerând soldaților ucraineni „să depună armele”.
Cu câteva ore mai devreme, Kremlinul anunțase că liderii autoproclamatelor „republici” separatiste pro-ruse din estul Ucrainei au cerut „ajutorul” lui Vladimir Putin pentru „respingerea agresiunii ucrainene”.
La nivel internațional, Consiliul de Securitate al ONU a ținut o ședință de urgență miercuri seară. Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene urmau să se întâlnească pentru un summit joi seară.
Mulți se tem că criza din Ucraina ar putea duce la cel mai grav conflict din Europa din 1945. O intervenție rusă ar putea duce la strămutarea a „până la cinci milioane de oameni”, a avertizat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas -Greenfield.