Sari direct la conținut

Piata pensiilor private in 2009: active nete de 517 milioane euro pe pilonul II si de 46,5 milioane euro pe pilonul III

HotNews.ro

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) va ajunge la active nete de circa 517 milioane euro la sfarsitul acestui an si de aproximativ 20-25 miliarde euro pana in anul 2020, potrivit estimarilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Datele asociatiei mai arata ca piata pensiilor private facultative (pilonul III) va ajunge in 2009 la circa 220.000 de participanti si active de 46,5 milioane euro.

Estimarile facute publice marti de APAPR in cadrul unei conferinte internationale dedicata sistemelor de pensii private din din centrul si estul Europei mai arata ca in luna martie a acestui an, activele fondurilor de pensii de pe pilonul II din Romania insumau 275 milioane euro, in timp ce la sfarsitul anului trecut valoarea acestora a fost de 209 milioane euro. Pe pilonul III, valoarea activelor depasea 25,8 milioane euro in martie 2009, dupa ce la sfarsitul lui 2008 valoarea acestora a fost de 21,1 milioane euro.

Fondurile de pe pilonul II din Romania, cea mai buna performanta din regiune in 2008

Conform datelor APAPR, criza financiara a influentat in mod diferit performantele investitionale ale fondurilor de pensii private din intreaga lume, fondurile de pilon II din Romania inregistrand anul trecut cea mai buna performanta dintre toate celelalte fonduri similare din statele din regiune.

Astfel, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu anualizat de +11% (7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta 11%). In comparatie, alte state din regiunea Europei Centrale si de Est au inregistrat in 2008 randamente negative: Ungaria -22,5%; Bulgaria -20,8%; Polonia -14,2%; Croatia -12,5%; Slovacia -6,8%.

In opinia asociatiei fondurilor de pensii private, explicatiile acestei diferente de randament sunt printre altele prudenta administratorilor din Romania, datorata si inceputului sistemului in 2008, expunerea redusa pe actiuni si instrumente pe asemanatoare (10% in mai 2008, dar in reducere constanta pana la 1% in februarie 2009) si investitii zero in active „toxice” sau periculoase (produse financiare derivate, sintetice sau structurate, cu expunere la piata „subprime” din Statele Unite ale Americii), care au lovit fondurile de pensii si ceilalti investitori institutionali din statele dezvoltate ale lumii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro