Pierderile Rompetrol Rafinare s-au adancit cu 41,2% pana la 69,1 milioane dolari in prima jumatate a lui 2009
Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), companie membra a grupului Rompetrol, a raportat o pierdere neta de 69,1 milioane dolari in primul semestru din acest an, in crestere cu 41,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele consolidate ale companiei remise Bursei de Valori Bucuresti. In prima jumatate din acest an, cifra de afaceri a scazut cu 41%, pana la 1,42 miliarde dolari, efect exclusiv al scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere, sustin oficialii companiei.
In trimestrul doi din 2009 (aprilie-iunie) Rompetrol Rafinare Constanta a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 773,4 milioane dolari, in crestere cu 18% fata de nivelul consemnat in trimestrul I din 2009, dar in scadere cu 44% fata de cel obtinut in perioada similara din 2008. In acelasi timp, rezultatul operational (EBITDA) s-a ridicat la 17,6 milioane dolari, fata de un rezultat negativ de 14,3 milioane dolari in primul trimestru al anului, dar in scadere cu 75% fata de cel aferent trimestrului II din 2008.
„Printre factorii externi care au influentat in trimestrul II rezultatele financiare obtinute de Rompetrol Rafinare, independenti de activitatea sa, se numara si scaderea cotatiilor internationale cu 51% pentru titei si cu aproximativ 50% pentru carburanti fata de perioada similara din 2008, diminuarea cu 72% a marjei de rafinare, majorarea diferentelor de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (32% pentru RON/USD si 15% pentru RON/EURO), precum si influentele crizei financiare internationale”, se arata in comunicatul companiei.
In trimestrul doi din acest an, pierderea neta a Rompetrol Rafinare s-a adancit la 40,9 milioane dolari, fata de peste 247.000 dolari in acelasi trimestru al anului trecut.
Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A (rafinaria Petromidia si punctul sau de lucru Vega Ploiesti) si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas).