Sari direct la conținut

Pilonul II de pensii: Câți angajați din construcții nu au mai contribuit la fondurile de pensii în ultimii 3 ani și ce sumă nu s-a mai dus pentru viitoarea pensie – DOCUMENT

HotNews.ro
Importante proiecte de infrastructură așteaptă la coadă, Foto: © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com
Importante proiecte de infrastructură așteaptă la coadă, Foto: © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com

​Peste 750.000 de angajați din construcții au fost scutiți de la plata contribuției către pilonul II de pensii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, astfel că peste 1,9 miliarde de lei nu au mai fost virați pentru pensie în conturile fondurilor de pensii private, se arată într-un răspuns transmis luna trecută în Parlament de Ministerul Muncii.

Scutirea de la plata contribuției individuale de asigurări sociale de 3,75% către un fond de pensii administrat privat pentru angajații din construcții a fost introdusă prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018).

Măsura, menită să dezvolte acestor sector, crește veniturile prezente ale angajaților din construcții, dar aceștia vor avea pensii mai mici dacă nu economisesc, deoarece nu vor mai beneficia de pensia din Pilonul II, iar cota de contribuție la Pilonul I (sistemul public de pensii) este mai mică decât a altor angajați din alte sectoare economice.

  • Amintim că pensiile de astăzi sunt plătite de actualii angajaţi, printr-o cotă din salariul lunar brut care se direcționează către Bugetul de Asigurări Sociale (C.A.S.). Această cotă este de 25% din salariul brut (Pilonul I – sistemul public de pensii) și cuprinde contribuțiile pentru sănătate și pensii, dar și contribuția pentru pensia administrativă privată de la Pilonul II (3,75% din 25%).
  • Cu alte cuvinte, angajații din construcții pentru care statul nu mai virează cei 3,75% la Pilonul II, contribuie la sistemul de pensii cu doar 21,25%, mai puțin decât restul angajaților. Prin urmare și viitoarea pensie va fi afectată.

Ministerul Muncii a dat detalii despre impactul acestor măsuri în data de 15 martie 2022 printr-un răspuns la mai multe întrebări adresate de deputatul liberal Valentin-Ilie Făgărășian.

„În consecință deși la prima vedere această măsură ar putea fi favorabilă pentru angajați din pespectiva veniturilor încasate în prezent, pe termen lung aceștia nu vor mai putea beneficia de pensii consistente din Pilonul II de pensii.”, se arată în interpelarea deputatului care a solicitat date despre impactul acestei măsuri.

Aceasta a întrebat și dacă Ministerul Muncii are în vedere reintegrarea angajaților din sectorul construcțiilor în categoria participanților activi la fondurile de pensii administrate privat, din perspectiva angajamentelor asumate de România în PNRR.

La această întrebare, Ministerul a dat un răspuns evaziv precizând doar că România și-a asumat prin PNRR să modifice cadrul de reglementare în scopul asigurării sustenabilității pensiilor aferente acestui pilon.

Despre acest răspuns al Ministerului Muncii a scris astăzi și Profit.ro.

Pentru detalii despre acest subiect citește și:

19.000 de români au încasat banii strânși la Pilonul II de pensii în 2021. 79% dintre aceștia au preferat plata unică, nu eșalonat.

19.000 de participanți sau moștenitori la Pilonul II de pensii(pensii obligatorii administrate privat) au încasat anul trecut suma de aproximativ 288 milioane de lei, 86% dintre aceștia ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, arată datele ASF. Anul trecut la pilonul II participau 7,79 milioane de români, iar valoarea medie a activului unui participant era de 11.434 lei.

În perioada ianuarie-decembrie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de circa 288 milioane lei către 19 mii de participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 86% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 13% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

În anul 2021, ca și modalitate de plată a activului personal net, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 79%. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 185 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de 63 milioane lei.

Au fost înregistrare plăți unice în cuantum de 31 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 7 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro