Sari direct la conținut

Pilonul II de pensii: Guvernul vrea să majoreze cota de contribuție la fondul de pensii la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024 – DOCUMENT OFICIAL

HotNews.ro
Pensie, Foto: ASF
Pensie, Foto: ASF

Cota de contribuție la Pilonul II de pensii ar urma să fie majorată cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75% începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență publicat, scos marți în consultare publică de Ministerul Muncii.

Actul a fost transmis marți spre avizare interministerială, fiind un proiect conceput de ASF și Ministerul Muncii, au precizat miercuri pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Măsura de a introduce prin ordonanță de urgență această schimbare legislativă este motivată de faptul că „atât în Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), cât și în programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75% în 2024”.

Proiectul de OUG este luat și ‘ținând seama de orizontul de timp determinat, respectiv 31 martie 2022, dată până la care a fost asumată îndeplinirea jalonului 213 din PNRR – componentă a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea Pilonului II de pensii, și luând în considerare că, îndeplinirea acestei măsuri este necesară pentru a se asigura respectarea termenelor din PNRR, Componenta C8, R6, jalon 213, contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.’

Cum functioneaza pensiile private?

Potrivit APAPR, Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografica arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta singura solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru o pensie mai buna in viitor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro