Sari direct la conținut

Plafonarea prețurilor RCA: Brokerii avertizează că limitarea la maxim 5% a comisioanelor ar elimina din piață 20.000 de distribuitori în 2-3 luni

HotNews.ro
Supraveghere trafic auto, Foto: AGERPRES
Supraveghere trafic auto, Foto: AGERPRES

​Limitarea comisioanelor de distribuție la maximum 5% din prima brută încasată la polițele RCA, așa cum propun autoritățile în proiectul de plafonare pentru 6 luni la prețurile RCA, ar elimina din piață aproximativ 20.000 de distribuitori independenți în maxim 2-3 luni, avertizează marți Patronatul român al brokerilor de asigurare-reasigurare (PRBAR). Brokerii cer într-un memoriu către autorități eliminarea acestei prevederi.

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) din Romania a atenționat marți într-un Memoriu transmis autorităților asupra numeroaselor vicii de legalitate care ar afecta proiectul de HG privind plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni.

Brokerii susțin că aceste vicii ar face certă desființarea actului normativ propus în cadrul unui control de legalitate ce va fi declanșat iar, pe de altă parte, ar avea consecințe socio-economice deosebit de grave și ar conduce la exagerbarea crizei existente pe piața asigurărilor RCA din România.

  • „Plafonarea comisioanelor poate conduce la un scenariu în care aproximativ 20.000 de distribuitori independenți sunt eliminați de pe piață în decurs de maxim 2-3 luni. În această ipoteză, aproximativ 700.000 de polite de asigurare vor trebui emise direct de societățile de asigurări, care nu pot crea această capacitate operațională într-un timp scurt.
  • Consecința directă va consta în existența, în fiecare lună, a aproximativ 350-500 de mii de consumatori care vor intampina reale probleme în accesarea produselor de asigurare – adică efectul exact contrar celui indicat în nota de fundamentare a Proiectului.”, se arată într-un Memoriu transmis marți de brokeri către Ministerul de Finanțe, ASF și Consiliul Concurenței.

VEZI AICI MEMORIUL BROKERILOR CĂTRE AUTORITĂȚI

Cheltuielile de distribuție sunt deja plafonate la 25% prin legea RCA. Care ar fi efectele unei noi plafonări la doar 5%

Brokerii solicită autoritățile să excludă din proiect prevederile care vizează plafonarea comisioanelor de distribuție și să fie invitați la consultări pentru a se evita un colaps al unui sector în care activează peste 40.000 de profesioniști și angajați.

  • „Mesajul nostru e ca în plină criză sanitară și energetică 40.000 de distribuitori de asigurări, în marea lor majoritate IMM-uri cu capital românesc, rămân pe drumuri în urma propunerii ASF de plafonare a comisionului RCA la 5%”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Grecu, președinta PRBAR.

Comisionul mediu în piață la vânzarea polițelor RCA este de 9%, spun brokerii, dacă acest comision se va limita la 5%, 20.000 de brokeri ar dispărea din piață pentru că nu ar mai putea să-și acopere nici costurile de funcționare, iar celorlalți li s-ar reduce veniturile la jumătate, atenționează reprezentanții brokerilor.

Comisioanele de intermediere sunt deja indirect plafonate ca efect al legislației din domeniul asigurărilor RCA, amintesc brokerii:

  • ”Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.”, potrivit art. 18 lin (4) din Legea 132/2017.

Așadar, ca parte a cheltuielilor de vânzare a polițelor de asigurare, comisioanele de distribuție sunt deja plafonate indirect și, totodată, nu influențează tariful de primă final, întrucât sunt parte a cheltuielilor administrative care în niciun caz nu pot depăși 25% din tariful de primă.

O dată cu plafonarea (reducerea) tarifelor de primă practicate de asigurători, are loc oricum o reducere a veniturilor distribuitorilor, dată fiind relația de interdependență dintre cele două și faptul că toate comisioanele sunt exprimate în procent din cuantumul primei.

Ca o consecință firească a celor de mai sus, plafonarea comisioanelor nu are efecte în sensul “combaterii creșterii excesive a prețurilor” întrucât nivelul comisioanelor afectează exclusiv relația distribuitorului cu asigurătorul, neavând efecte asupra consumatorului final, susțin brokerii.

Brokerii susțin că plafonarea la 5% a comisionului pe care-l poate lua un broker la vanzarea RCA ar încălca legislația UE și cea națională în domeniul concurenței și ar crea riscul deschiderii unei noi proceduri de infringement împotriva României.

Comisia Europeană a deschis deja o procedura de infringement împotriva României în anul 2018 tocmai cu privire la anumite prevederi din legea RCA modificată în 2017.

  • „Conform scrisorii de punere în întârziere, în opinia Comisiei Europene, noua legislație în domeniul asigurării de răspundere civilă auto adoptată în 2017 (prin Legea nr. 132/2017) a introdus o serie de obligații, cu referire în special la: (1) limitarea ponderii costurilor administrative și de vânzare la calcularea primelor de asigurare, (2) obligația ca plafoanele pentru primele plătite de clienții cu risc ridicat să fie calculate pe baza „tarifelor de referință”, (3) limitarea criteriilor de segmentare în funcție de riscuri la cele de care asigurătorii pot ține seama la calcularea primelor lor, toate aceste prevederi fiind calificate drept incompatibile cu Directiva 2009/138/CE (Solvabilitate II).”, se arată în comunicatul PRBAR

Brokerii nu înțeleg cum Guvernul a venit cu acest proiect de plafonare, când în Parlament a trimis acum o lună aviz negativ la un proiect similar

În final, brokerii susțin că mecanismul plafonării comisioanelor contravine interpretării date de Consiliul Concurenței normelor de concurență aplicabile în țara noastră.

Aceștia subliniază că în data de 16.11.2021 a fost înregistrat la Senatul României proiectul de lege cu numărul B536/2021 care prevedea, între altele, plafonarea tarifelor practicate de asigurători la nivelul tarifelor de referință publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Consiliul Concurenței a avizat negativ această propunere invocând în susținerea poziției sale, între altele, următoarele elemente care apreciem că sunt aplicabile mutatis mutandis și distribuitorilor de asigurări:

  • Societățile de asigurare își calculează tarifele astfel încât să le permită acoperirea pierderilor și evitarea unei posibile intrări în insolvență (…). Dacă aceste sume nu vor fi suficiente, companiile de asigurări vor aduce contribuții suplimentare, situație care va conduce la creșterea costurilor acestora cu activitatea de asigurare RCA.
  • Autoritățile statului român nu au competența de a interveni în politica de tarifare a vreunei entități supravegheate din domeniul asigurărilor întrucât ar încălca dispozițiile Directivei 2009/138/CEE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfpșurarea activității de asigurare și reasigurare (Solvabilitate II), potrivit căreia statele membre nu impun aprobarea prealabilă sau notificări sistematice cu privire la nivelul primelor, decât în cadrul unui sistem general de control al prețurilor.
  • Luarea unor măsuri de plafonare poate genera măsuri nocive din punct de vedere economic, și anume:
    – Destabilizarea pieței asigurărilor auto și accentuarea riscului de ieșire de pe piață a societăților de asigurare care își desfășoară activitatea pe această piață;
    – Tendința de aliniere a tarifelor la maximul impus, fapt ce ar distorsiona mecanismul concurențial de stabilire a prețurilor pe piață;
    – Creșterea abruptă a primelor după renunțarea la plafonul impus pe un termen limitat, ceea ce ar putea accentua problemele existente, în lipsa unor măsuri care să corecteze deficiențele de pe piață;
    – Scăderea calității serviciilor oferite de asigurători și întreprinderile active pe piețele conexe celei de asigurări auto.

De altfel, un punct de vedere similar a fost exprimat și de Guvernul României care, suplimentar, la punctul 4 al expunerii sale menționează expres faptul că astfel de măsuri sunt în contradicție cu legislația europeană, făcând referire la procedura de infringement anterior menționată (cauza 2018/4075) și concluzionând că măsurile de plafonare nu rezolvă problemele de pe piață ci, dimpotrivă, le intensifică, generând și riscul sancționării României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„În acest context, nu înțelegem cum, la nici o lună de zile distanță, același Guvern (prin Ministerul Finanțelor) propune Proiectul de Hotârăre ce face obiectul prezentului memoriu, conținând exact prevederi și mecanisme pe care el însuși le-a calificat a fi ineficiente și contrare legislației naționale și comunitare aplicabile.”, mai arată Patronatul brokerilor.

Plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni: Ce prețuri maxime vor plăti persoanele fizice și firmele

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat luni tarifele de referință pentru asigurările RCA, pe baza cărora ar urma să fie plafonate timp de 6 luni prețurile acestor asigurări auto atât pentru persoane fizice cât și firme, după ce Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens. Exemplu concret: un șofer cu vârstă între 41-50 de ani, aflat în clasa B0 de daunalitate, cu o mașină cu o capacitate cilindrică între 1601-1800 cmc va plăti maxim 1.039 de lei. Dacă este în clasa B8, prețul se va reduce la jumătate.

Tarife de referinta RCAFoto: ASF

Ministerul Finanțelor și ASF au lansat vineri în consultare publică un proiect de Hotârâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, pe fondul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider RCA care avea peste 3,1 milioane de clienți la finele anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro