Sari direct la conținut

Plafonul la IMM Invest acum e dublu. Pare că s-a uitat de bugetul pentru subvenționarea dobânzii

HotNews.ro
Site IMM Invest, Foto: Captura imminvest.ro
Site IMM Invest, Foto: Captura imminvest.ro

​IMM Invest are acum un plafon de garantare de 30 miliarde lei, după ce a fost adoptat de Parlament și acceptat de Klaus Iohannis prin decret. Adică e dublu față de cum a fost adoptat de Guvern. Ceea ce nu s-a luat în calcul pare a fi bugetul pentru subvenționarea dobânzii și a unor comisioane, că asta face produsul atractiv. Bugetul aprobat pentru asta e de 781 milioane lei (conform OUG 42/2020). Aici nu e nicio modificare, momentan, dacă ne uităm în legea publicată aseară în Monitorul Oficial.

Discutând cu Cristian Păun, de la FNGCIMM, care nu crede că va fi depășită suma de 15 miliarde lei, înțelegem că, dacă va fi cazul de depășire a acestui plafon, se va merge, probabil, pe credite fără dobândă subvenționată. Nu știe nici el exact ce decizie se va lua.

Păun este președintele Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

„O să fie problemă pentru că noi avem schema aprobată de Uniunea Europeană pe ajutor de stat la jumătate din buget. Faptul că ei au făcut-o de 30 miliarde, ei practic au adus prin lege o modificare a unei scheme aprobate de Uniunea Europeană. Ne pune într-o mare dificultate să aplicăm acest nou plafon la 30 miliarde lei”, spune Păun.

El încă nu știe ce soluție se va lua, așa că e emis două ipoteze:

• Posibil să prorogăm printr-o Ordonanță de Urgență.

• Această schemă are și un ajutor de stat. Vom da ajutor de stat doar pe primele 15 miliarde, iar apoi vom da pentru restul de 15 miliarde lei fără ajutorul de stat, probabil. (ajutorul de stat e legat de subvenționarea dobânzii n.r.)

Cristian Păun nu crede că va fi atins nici plafonul de 15 miliarde lei și că „abia dacă ne vom apropia de suma asta”.

Datele la zi

Azi avem 3 miliarde lei și circa 3.800 credite aprobate de bănci. 45% din suma asta este credit pentru investiții și restul este pentru capital de lucru.

„Cam 20.000 de firme vor primi prin acest program finanțare. Am serioase îndoieli că mai multe vor fi bancabile”, spune Păun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro