Sari direct la conținut

Plafonul la microîntreprinderi ar putea să se reducă la 300.000 de euro în 2024 / Dan Manolescu: Dacă tot e circ acum, măcar să fie lămurită problema și pus calendarul

HotNews.ro
Dan Manolescu, Foto: Hotnews
Dan Manolescu, Foto: Hotnews

În PNRR a fost de la nivelul UE o solicitare de corecție a plafonului la microîntreprinderi. „În toamnă, anul trecut, la discuțiile pe buget s-a lansat ideea reducerii progresive: 500.000, 300.000, 100.000 euro. Deocamdată avem doar primul pas. Probabil că urmează în perioada următoare să vedem și pașii următori”, a spus Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

„Poate ar trebui asumat de la bun început. Dacă tot e circ acum, măcar să fie lămurită problema și pus calendarul de acum”, a afirmat Manolescu.

Dacă asta se vrea și trebuie, că tot ce e la PNRR „e la impuse, să știe lumea că 2024 e cu 300.000 de euro, că 2025 e cu 100.000 euro”.

„Adică predictibilitatea asta, dacă tot a ieșit scandal și toată lumea a zis că nu e bine că s-a micșorat plafonul, hai să spună exact ce vor ca să existe o perspectivă clară, să știe lumea la ce să se aștepte”, a afirmat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

  • „Avem și acea limitare de 3 societăți pe persoană. Sunt deja niște lucruri care îngustează această zonă. Plecând de la premisa asta că toți sunt hoți și trebuie să-i sancționăm, nu cred că e o abordare corectă. Până la urmă, asta e ceea ce avem deocamdată. Să sperăm că lucrurile se mai îndreaptă.

Ordonanța creșterilor de taxe (OG16/2022) are modificări în zona microîntreprinderilor. Practic se schimbă filosofia de microîntreprindere de la 1 ianuarie 2023.

Se va aplica opțional sistemului de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

De asemenea, persoanele juridice române care desfăşoară activităţi în domeniul HORECA, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, fără verificarea condițiilor de încadrare în sistem și fără să aplice regulile privind ieșirea din acest sistem în cursul anului.

Ordonanța mai prevede limitarea plafonului cifrei de afaceri la 500.000 euro de la 1 milion de euro echivalent lei.

De asemenea, se menține cota de impunere de 1%, dar este nevoie de cel puțin un salariat.

Tot pe această zonă se elimină opțiunea pentru plata impozitului pe profit în cazul microîntreprinderilor care au un capital social subscris de cel puţin 45.000 lei şi au cel puţin 2 salariaţi.

În plus, s-a instituit o condiție de deținere de titluri de participare de către același acționar/asociat la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor/asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

După ce a fost adoptată Ordonanța 16/2022, Camera Consultanților fiscali i-a scris lui Adrian Câciu cu privire la o prevedere cu istoric nociv: reintroducerea condiției privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale, care trebuie îndeplinită începând cu 1 ianuarie 2023 de către persoanele juridice române pentru încadrarea în definiția microîntreprinderilor care pot beneficia de regimul fiscal simplificat specific acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro