Planeta Humanitas (de Vladimir Tismaneanu și Marius Stan)
Tranzitia romaneasca spre democratia liberala ar fi fost mult vitregita daca n-ar fi existat editura Humanitas. Nascuta in valtoarea acelor zile fierbinti si derutante care au urmat seriei de evenimente din decembrie 1989, si pe care le numim Revolutia Romana, editura Humanitas si-a asumat, ab initio, un ambitios program de recuperare infratit cu unul de renovare spirituala. Dupa ani de autarhie sistematica, dupa decenii de propaganda imbecilizanta, indeosebi in planul a ceea ce-ar fi trebuit sa fie stiintele umaniste, aceasta editura a gandit cu minutie si ceea ce putem desemna ca imaginatie democratica, acea strapungere spirituala de care era absoluta nevoie. Sigur, aparusera unele carti importante si inainte de prabusirea regimului comunist, dar era vorba de ceea ce numeam nise culturale. De fapt, de oaze care supravietuiau in pofida, nu datorita acelei tiranii ideocratice.
La Humanitas au aparut cele mai importante carti ale marilor autori interbelici, de la Mihail Sebastian si Lucian Blaga, la Emil Cioran si Eugen Ionescu. Aici au aparut cartile noilor autori care au marcat pe veci spiritul romanesc, de la Mircea Cartarescu, la Horia-Roman Patapievici. Tot aici au aparut si tinerii istorici de felul si probitatea intelectuala ale unui Cristian Vasile. Aici au fost publicati autori iconoclasti, demistificatori, de la Lucian Boia si Neagu Djuvara, la George Steiner, Susan Sontag, Dan C. Mihailescu si Radu Paraschivescu. Aici au aparut scrierile Monicai Lovinescu si ale lui Virgil Ierunca.
Tot aici a fost publicat „Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania”. Aici au aparut scrieri fundamentale din Martin Heidegger si Hannah Arendt. Am aminti apoi ca aici a pornit procesul totalitarismului comunist prin cunoastere, odata cu publicarea „Marii Terori”, de Robert Conquest, si a biografiei lui Stalin, de Boris Souvarine. Tot pe planeta speciala la care ne referim aici apar scrierile morale si de filosofia religiei ale lui Andrei Plesu. Humanitas a facut supraomenescul pentru recuperarea memoriei totalitarismelor. Cartea recent publicata, de dialoguri cu Imre Toth, una dintre cele mai importante marturii ale vremurilor intunecate, este inca o proba in acest sens. La fel, volumele unor Anne Applebaum, Alain Besancon, Timothy Snyder, Aleksander Wat. Lista este mult mai lunga, nu facem decat sa amintim cateva nume dintr-o galaxie impresionanta.
Exista, fireste, si alte edituri importante in Romania. Le cunoastem, le recunoastem si le respectam. Dar fiinteaza ceva special, o amprenta unica, deasupra planetei Humanitas, acea aura despre care scria candva Walter Benjamin. Pentru ca, dincolo de orice alt elogiu ce-i poate fi adus, universul Humanitas este el insusi o opera de arta, inimitabila, pulsand in propriul ei ritm, nereproductibil. Un ritm care, o spunem cu nesfarsita admiratie, ne ajuta sa traim intru spirit – azi si pentru multii ani care vor veni. In seara aceasta, la Libraria Humanitas-Cismigiu, la aniversarea cu public a 25 de ani de existenta a acestei planete din sistemul nostru ideal, s-a vorbit cu afectiune despre taina patrunderii spiritului in lume…
Citeste si comenteaza pe Contributors.ro.