Sari direct la conținut

PNA a finalizat cazul Csibi Istvan, „primul mare dosar de coruptie”

Adevarul

Cazul Csibi Istvan a fost finalizat de procurorii anticoruptie dupa zece luni de ancheta, reprezentantii PNA concluzionand acest dosar ca este primul mare dosar de coruptie. „Acest caz este un exemplu care ne arata ca fenomenul de crima organizata este strans legat de cel al coruptiei.

PNA a reusit anihilarea unor cercuri mafiote de influenta ce includ oameni de afaceri, functionari publici, magistrati si politisti. Va asigur ca nu este singurul caz de acest gen.

La nivelul conducerii institutiei s-a creat un grup tactic operativ ce analizeaza periodic toate informatiile existente in baza de date si a dispus deja monitorizarea unor fapte de coruptie ce ar putea afecta siguranta nationala”, ne-a declarat ieri procurorul Alexandru Chiciu, seful Sectiei a II-a din PNA.

Potrivit Biroului de presa al PNA, Csibi Istvan si alti sase inculpati, printre care doi sefi de Garda Financiara la Harghita (Moise Fluieras si Gogu Stefan) au fost trimisi in judecata pentru comiterea mai multor fapte de coruptie si de crima organizata.

Anchetatorii au stabilit ca in anul 1998, au aparut primele semne de impartire pe zone de influenta intre oamenii de afaceri din Miercurea-Ciuc, Csibi Istvan „remarcandu-se” puternic. Acesta a reusit sa creeze un adevarat imperiu economic, construindu-si o retea de firme (17 la numar), cunoscut sub denumirea de holdingul Neptun.

Ascensiunea lui Csibi Istvan si mentinerea lui in topul oamenilor de afaceri s-a facut prin „orice mijloace”, Csibi si locotenentii lui comitand atat fapte de coruptie, cat si de criminalitate economico-financiara specifice crimei organizate. Csibi & Co au reusit sa prejudicieze bugetul de stat cu peste 300 de miliarde de lei.

Omul de afaceri s-a folosit de locotenentii sai numindu-i administratori la firmele sale ori cesionandu-le actiuni pe perioada mandatelor. Imediat dupa ce acestia nu mai indeplineau functia de administratori, isi pierdeau si calitatea de actionari ori de proprietari ai vreunor bunuri imobiliare.

Cat priveste functionarii de stat de a caror protectie a beneficiat, anchetatorii au stabilit ca Csibi s-a folosit de acestia pentru a-si deranja rivalii in scopul monopolizarii pietei locale de alcool, Eurodrings SA fiind una dintre victime, dupa cum se arata in rechizitoriu.

Moise Fluieras si Gogu Stefan, fosti sefi si, respectiv, sef adjunct in cadrul Garzii Financiare Harghita, erau platiti lunar ca si „consilieri”, ei semnand pentru sumele primite in state de plata tip tabel.

Cei doi nu numai ca ar fi impiedicat efectuarea de controale la firmele lui Csibi pe parcursul mai multor ani, ci chiar l-ar fi invatat cum sa se puna la adapost de controalele pe care nu le puteau impiedica.

Ba, mai mult, potrivit actului de sesizare a instantei, cei doi l-ar fi consiliat pe Csibi Istvan cu privire la modalitatile prin care acesta putea pacali legea, beneficiind de la bugetul de stat de sume care nu i se cuveneau. Csibi Istvan este inculpat si pentru spalare de bani, anchetatorii descoperind ca el s-a folosit de o firma din Belize – paradis fiscal.

Sume importante in valuta au fost expatriate atat prin intermediul acestei firme, cat si prin scoaterea „la purtator” catre Ungaria prin locotenentii sai.

Una dintre afacerile la care principal copartas ar fi fost chiar comisarul Garzii Financiare, Gogu Stefan, este cea privind farmacia Sanitalc unde, potrivit anchetatorilor, vanzarile ilegale de alcool sanitar erau de 150 de milioane de lei zilnic. Dosarul finalizat cu trimiterea in judecata este format din 17 volume si contine 10.000 de file. Si asta nu e tot.

Ancheta continua intr-un dosar separat, care-i are ca protagonisti pe fostul procuror-sef Nicolae Bleoju, alti trei functionari ai Directiei de Administratie Fiscala, precum si 8 politisti din cadrul IPJ Harghita, care in decursul ultimilor opt ani l-au protejat pe Csibi Istvan, devenindu-i copartas in actiunile de crima organizata si coruptie. (Vom reveni)

Ultima ora

Recursul procurorilor privind arestarea lui Csibi intr-un nou dosar, respins

Tribunalul Harghita a mentinut, joi, decizia Judecatoriei Miercurea-Ciuc de respingere a propunerii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures privind arestarea preventiva a omului de afaceri harghitean Csibi Istvan in dosarul in care este cercetat pentru instigare la distrugere.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Harghita, Kardalus Erika, a declarat ca instanta pe care o reprezinta a respins, joi, un recurs formulat de procurori fata de o decizie a Judecatoriei Miercurea-Ciuc.

Aceasta a precizat ca Judecatoria Miercurea-Ciuc a respins, miercuri, o propunere a Parchetului Curtii de Apel Targu Mures de arestare preventiva a lui Csibi Istvan in dosarul in care este cercetat pentru instigare la distrugere, transmite corespondentul Mediafax.

Parchetul a facut recurs fata de decizia Judecatoriei Miercurea-Ciuc, dar acesta a fost respins, joi, de Tribunalul Harghita prin sentinta definitiva, astfel incat in dosarul respectiv Csibi va fi cercetat in stare de libertate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro