Sari direct la conținut

PNL cere retragerea numirii lui Iulian Iancu la Agentia europeana pentru cooperarea arbitrilor Energiei: Este urmarit penal, afecteaza imaginea Romaniei

HotNews.ro
Iulian Iancu, Foto: AGERPRES
Iulian Iancu, Foto: AGERPRES

PNL cere guvernului sa retraga propunerea privind numirea deputatului PSD Iulian Iancu, urmarit penal, in functia de membru in consiliul de administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie.

„Consideram ca nominalizarea unui oficial, care este urmarit penal, pentru o functie importanta intr-o institutie europeana – una dintre cele mai importante institutii, date fiind discutiile privind crearea unui spatiu unic pentru o politica energetica – afecteaza grav imaginea Romaniei”, se arata intr-un comunicat al PNL transmis HotNews.ro.

PNL considera ca, „prin astfel de numiri, premierul Victor Ponta demonstreaza ca, din punctul sau de vedere, calitatea de urmarit penal este o conditie de promovare in functii europene”.

HotNews.ro a anuntat in urma cu o zi ca guvernul l-a propus pe deputatul PSD Iulian Iancu sa ocupe functia de membru in Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie (ACER).

Contactat de HotNews.ro, Iulian Iancu a confirmat aceasta nominalizare, spunand ca propunerea din partea Romaniei a fost facuta de premierul Victor Ponta si de ministrul energiei Andrei Gerea.

Din 2012 pana acum, numele lui Iancu a fost vehiculat in mai multe randuri pentru functia de ministru, insa nu a fost propus niciodata din cauza banuielilor ca ar avea legaturi cu Gazprom. In decembrie 2012 circula informatia ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste banuieli au fost alimentate de aparitia unor telegrame Wikileaks in care era prezentat ca „omul Gazprom”. Erau note diplomatice trimise in 2008 de la Ambasada SUA la Bucuresti si „desecretizate” in 2011 de catre Wikileaks. Iulian Iancu era descris in telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani intr-o telegrama publicata de HotNews.ro, ca Iulian Iancu „va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti”. Georgian Pop este presedintele Comisiei de control SRI din Parlament.

In prezent, Iulian Iancu este cercetat alaturi de deputatul Lucian Sovat de procurorii DNA pentru un presupus trafic de influenta pe langa fostul director al Transelectrica Horia Hahaianu. Potrivit procurorilor, ar fi intervenit pe langa Hahaianu sa sprijine finantarea unor activitati cu scop electoral. Este o cauza disjunsa dintr-un dosar in care fostul judecator Toni Grebla a fost trimis in judecata sub acuzatii de coruptie.

De asemenea, este unul dintre deputatii aflati in atentia ANI. Recent, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari (14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator). Potrivit ANI, in calitate de deputat, Iulian Iancu a incheiat, in legislatura 2008- 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de subinginer in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003. In baza contractului civil incheiat, fratele sau a obtinut venituri salariale in cuantum total de 23.460 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro