Poiana lui Iocan în era tehnologică: Sunt sate în România fără curent electric, în care oamenii își încarcă telefoanele de la gardul site-ului cu antene telecom
Dezvoltarea unei localități sau regiuni nu mai poate fi imaginată astăzi fără prezența serviciilor de comunicații, ba chiar s-a ajuns în extrema cealaltă, a precizat recent Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Acesta susține că există sate în țară, fără electricitate, unde oamenii se întâlnesc, își încarcă telefoanele de la gardul site-ului cu antene telecom și povestesc, creându-se un fel de Poiana lui Iocan, celebra ‘agora’ din opera Moromeții a lui Marin Preda.
Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, autoritatea de reglementare în comunicații, a explicat în această lună, într-o întâlnire cu presa de profil provocările aduse de tehnologia 5G și de licitația care ar trebui să aibă loc în acest an pentru noi benzi de frecvențe radio prin care să furnizeze aceste servicii.
- „Nu-și mai imaginează nimeni dezvoltarea unei localități sau regiuni fără să aibă și servicii de comunicații. Ba din contra, am ajuns în unele cazuri în partea cealaltă. Sunt localități unde oamenii nu au canalizare, rețea cu apă potabilă, unele nu au energie electrică, dar au acoperire de servicii de comunicații pentru că noi (n.a ANCOM) i-am presat și le-am impus obligații prin licențele câștigate să dezvolte această acoperire.
- Și avem situații, în niște sate de dealuri sau munte în care furnizorii mobili au construit niște site-uri cu generatoare electrice, cu panouri solare, iar sătenii de acolo neavând curent electric în cătun se duc și încarcă de la gardul site-ului cu antene, pentru că au scos și niște prize acolo. Și se face un fel de Poiana lui Iocan și se întâlnesc își încarcă telefoanele și mai vorbesc. Nu e glumă ce vă spun! Sunt multe localități unde omul își scoate apă din fântână, nu are canalizare, dar are acoperire cu fibră optică.„, a declarat vicepreședintele ANCOM.
Acesta a precizat că tehnologia 5G presupune o densificare a site-urilor de antene de câteva ori față de cele din prezent, fapt care ar putea să ridice noi probleme legate de avizele de construcție eliberate de autorități.
- „Inclusiv din experiența cu proiectul RO-NET al Ministerului Comunicațiilor s-a vazut că este o diversitate și o imaginație fără limite la nivelul administrației locale, cerându-se de la 5 avize în unele primării sau consilii locale până la 35 de avize în altele.
- Dacă vă închipuiți, într-un vârf de munte care este în domeniul unui consiliu local, au ajuns să ceară aviz de la CFR, de la Apa Nova sau lui RDS îi cere aviz de la Telekom pentru că așa știu ei că se cerea pe timpuri de la Romtelecom etc.
- Ne-am tot lovit și noi și industria de un conservatorism mai ridicat din partea unor ministere, și aici numesc în special ceea ce ține de Ministerul Dezvoltarii, care ar trebui să fie un punct unic de coordonare cu administrațiile locale, dar am pus măsuri în strategia naționala 5G unde am adus mai multe instituții la masă și am invitat și asociațiile comunelor, ale consumatorilor, ale operatorilor, producatorilor de echipamente etc și am încercat să-i facem să conștientizeze faptul că rețele și serviciile de comunicații desi nu sunt definite prin lege de utilitate publică, așa cum este rețeaua de apă sau energie electrică, ele reprezintă utilități ale societății moderne.”, a spus vicepreședintele ANCOM.
Oficialul a răspuns și întrebărilor legate de potențialul pericol pentru sănătate adus de tehnologia 5G comparativ cu tehnologiile anterioare.
Acesta a explicat că tehnologia 5G va presupune o densificare a site-urilor de câteva ori față de cele existente în prezent. Întrebat de HotNews.ro dacă această multiplicare a site-urilor cu antene nu va fi mai periculoasă pentru sănătatea populației decât tehnologiile anterioare, oficialul ANCOM a precizat:
- „În opinia noastră din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețelele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.
- Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.
- Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente – la 2G, 3G, 4G – în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare cu atât terminalul mobil trebuie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.
- Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebui să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.„, a spus acesta.
Pentru detalii citește: VIDEO Este periculoasă tehnologia 5G pentru sănătate? Ce spun specialiștii care monitorizează câmpurile electromagnetice din România