Sari direct la conținut

Politic Show: Cand si cum ramane Elena Udrea fara imunitate; Inlocuitorul lui Toni Grebla testeaza majoritatea din Senat; Presedintele Klaus Iohannis, pe lista invitatilor de la summit-ul PPE din 12 februarie

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Inlocuitorul lui Toni Grebla testeaza majoritatea din Senat. Algoritmul politic privind nominalizarile la CCR este doar o intelegere tacita. Prin urmare, toate grupurile parlamentare din Senat pot face propuneri pentru noul judecator CCR, urmand ca votul de investitura sa testeze majoritatea din Senat. Liberalii au deja o majoritate de facto in Senat, alaturi de Mircea Geoana si senatorii care i s-au alaturat acestuia. In PSD sunt vehiculate deja cateva nume. De mentionat este ca judecatorii CCR trebuie sa aiba pregatire juridica superioara cu o experienta de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior. Pe lista scurta a social-democratilor se numara senatorul Ioan Chelaru, Corneliu Barsan, profesor de drept si fost judecator la CEDO, dar si Cornel Badoiu, fost presedinte al Sectiei militare a Instantei supreme. Potrivit unor surse din PSD, Ioan Chelaru nu ar accepta o nominalizare pentru jumatate de mandat, scrie EVZ.

Cand si cum ramane Elena Udrea fara imunitate. Deputatii vor trebui sa voteze de patru ori ridicarea imunitatii pentru deputatul PMP Elena Udrea. De ce de patru ori? Pentru ca procurorii DNA au cerut mai intai Camerei Deputatilor, for din care face parte Elena Udrea, sa dea aviz pentru inceperea urmarii penale. Cererea procurorilor a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei Juridice a Camerei, iar luni va ajunge in plen, pentru votul final. La numai cateva ore dupa ce Comisia Juridica a dat aviz, procurorii anticoruptie au trimis catre Camera Deputatilor inca o solicitare, de aceasta data pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, tot in dosarul „Gala Bute”. In aceeasi zi, spre seara, DNA a mai trimis spre Parlament alte doua cerei pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea. O cerere vizeaza fapte de coruptie in dosarul Microsoft, iar in cealalta procurorii sustin ca fostul ministru al Dezvoltarii a incalcat regimul controlului judiciar (masura juridica in care se afla deja), drept urmare se impune tot arestarea preventiva, anunta Adevarul.

Victor Ponta, dat in judecata. De ce este acuzat. Liberalii au sesizat Curtea de Apel Bucuresti, chemandu-l in judecata pe premierul Victor Ponta, pentru refuzul de a organiza alegeri partiale pentru autoritatile publice locale, dar si pentru mandatele de parlamentari ramase vacante. Liderii PNL au anuntat ca au depus trei actiuni la Curtea de Apel Bucuresti, in baza legii contenciosului administrativ, impotriva lui Victor Ponta. Liberalii il acuza pe premier de refuzul de a organiza alegeri partiale pentru mandatele vacante atat in administratia locala, cat si in Parlament, fapt care reprezinta „un abuz de drept grav”, informeaza Gandul.

Presedintele Klaus Iohannis, pe lista invitatilor de la summit-ul PPE din 12 februarie. Presedintele Klaus Iohannis a fost invitat de catre presedintele popularilor europeni, Joseph Daul, sa participe la summit-ul PPE de la Bruxelles care va avea loc joi, 12 februarie, inainte de reuniunea informala a Consiliului European, care se va desfasura in aceeasi zi. Potrivit anuntului Partidului Popular European, gazda summit-ului PPE este presedintele formatiunii, Joseph Daul, la reuniune fiind invitati si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, informeaza Mediafax. Numele presedintelui Klaus Iohannis este mentionat in lista celor 11 lideri ai unor tari membre UE care au fost invitati la summit. Pe langa presedintele roman, care urmeaza sa participe la primul sau summit PPE, pe lista se mai afla cancelarul Germaniei Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul Poloniei Ewa Kopacz, premierul Bulgariei Boyko Borissov, premierul Ungariei Viktor Orban, premierul Letoniei Laimdota Straujuma, premierul Irlandei Enda Kenny, premierul Finlandei Alexander Stubb, premierul Portugaliei Pedro Passos Coelho si presedintele Ciprului Nicos Anastasiades, scrie EVZ.

Probe zdrobitoare impotriva Elenei Udrea: circuitul banilor in conturi, interceptari si denunturi. Probele in baza carora DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea ar fi reprezentate de circuitul banilor in conturi, de interceptari si de denunturi in dosarele „E-Romania” si „Microsoft”, in ultimul fiind acuzata ca a luat mita 500.000 de euro de la Dinu Pescariu. DNA cere Camerei Deputatilor aviz de retinere si arestare pe numele Elenei Udrea pentru trei fapte de trafic de influenta, pentru spalare de bani si falsuri in declaratiile de avere. Unul dintre denuntatorii Elenei Udrea este Dinu Pescariu, care, de altfel, l-a denuntat si pe fostul ei sot, Dorin Cocos. Intre alti denuntatori s-ar afla Marin Gabriel, Claudiu Florica, Gabriel Sandu, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro