Politic Show: Cata imunitate are presedintele Romaniei si ce mesaj subtil i-a transmis CCR lui Klaus Iohannis; Parlamentarii i-au facut lui Ponta lista de Craciun; Zgonea nu vrea pensie speciala: Ma declar ferm impotriva propunerii legislative
Cata imunitate are presedintele Romaniei si ce mesaj subtil i-a transmis CCR lui Klaus Iohannis. Curtea Constitutionala a aratat cele doua fete ale imunitatii prezidentiale: iresponsabilitatea – protectia pentru declaratiile politice, si inviolabilitatea – suspendarea temporara a urmaririi penale. Magistratii CCR l-au avertizat, fara a-l nominaliza, pe viitorul presedinte, Klaus Iohannis, ca nu poate renunta dupa bunul plac la imunitatea prezidentiala. Curtea Constitutionala (CCR) a decis, cu unanimitate de voturi, in 13 noiembrie, suspendarea urmarii penale a presedintelui pe motiv ca se bucura de imunitate constitutionala, dupa ce senatorul PSD, Gabriela Firea, a facut o plangere la Parchetul General impotriva lui Traian Basescu, acuzandu-l de santaj. Presedintele spusese intr-o emisiune televizata ca senatoarea ar trebui sa se uite la ce face sotul sau, primar la Voluntari, ca „s-ar putea sa nu-l mai gaseasca seara acasa”. Parchetul a suspendat anchetarea presedintelui, intrucat Constitutia spune ca presedintele are imunitate, iar senatoarea a atacat decizia procurorilor atat la Inalta Curte, cat si la Curtea Constitutionala, scrieAdevarul.
Ministrul de Finante, Ioana Petrescu: Nu ma tem ca voi fi schimbata din functie. Invitata la postul B1 Tv, ministrul de Finante, Ioana Petrescu, a afirmat ca taxele si impozitele nu se vor majora in 2015, dar si ca bugetul va fi definitivat in aceasta seara. Fostul ministru a adaugat ca nu se teme ca va fi schimbata din functie. „Nu ma tem de asa ceva. Ceea ce pot sa va spun e ca atata cat e nevoie de mine voi fi acolo. 15 ore pe zi, si eu si echipa de la Finante, vom termina bugetul pe 2015 si vom adopta masurile anti-evaziune”, a spus Ioana Petrescu, la postul B1 Tv, anuntaEVZ.
Parlamentarii i-au facut lui Ponta lista de Craciun. Deputat PNL: „Bisericile le lasam la PSD, noi suntem cu cele lumesti”. Bugetul pe 2015 este asteptat de parlamentari mai ceva ca Mos Craciun. Cu tolbele pregatite cu amendamente, deputatii si senatorii s-au pregatit cu cerinte concrete pentru anul ce urmeaza. Drumuri si autostrazi, gradinite si blocuri reabilitate – acestea sunt principalele doleante ale parlamentarilor. Cat despre biserici, liberalii sustin ca nu vor cere bani pentru culte. „Le lasam la PSD, nu vreau sa le iau placerea asta, noi suntem cu cele lumesti”, spune Mircea Dolha, deputat, contactat deGandul.
Ar trebui sa intre Monica Macovei in echipa lui Iohannis? Noul presedinte ar avea nevoie de un guvern de specialisti in asa fel incat fiecare dintre viitorii ministri sa stie exact ce lipseste in domeniul lui si mai ales ce trebuie sa faca mai departe pentru a repune tara pe linia de plutire: oameni care pot formula prioritati si pot face strategii cu termene, pe care apoi sa le si respecte. Klaus Iohannis, care are mai putine datorii politice decat au avut predecesorii sai, ar putea fi primul presedinte roman care renunta la fraternitatile din interiorul partidelor ce l-au sustinut in favoarea criteriilor meritocratice. Justitia si terminarea reformelor din acest domeniu, in asa fel incat lucrurile sa nu mai poata fi intoarse din drum niciodata, este prima urgenta a Romaniei, chiar inaintea problemei banilor europeni, pe care Bucurestiul ii pierde de 10 ani, fiindca nici un guvern nu a fost in stare sa-i aduca in tara pentru a construi autostrazi, pentru a renova spitale, pentru a-i investi in educatie, scrieRomania Libera.
Zgonea nu vrea pensie speciala: Ma declar ferm impotriva propunerii legislative. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a scris pe pagina sa de Facebook ca se opune ferm propunerii legislative privind pensiile speciale pentru parlamentari. „Ca presedinte al Camerei Deputatilor si membru al Partidului Social Democrat ma declar ferm impotriva propunerii legislative privind pensiile speciale pentru parlamentari si consider inoportuna acordarea oricarui fel de privilegiu in acest sens. La fel ca oricarui cetatean, pensia deputatilor si senatorilor trebuie sa se calculeze pe principiul contributivitatii si nu dupa alte formule paralele”, a scris Zgonea pe Facebook. Presedintele Camerei Deputatilor a subliniat ca adoptarea Statutului deputatilor si senatorilor a fost primul pas pe care alesii l-au facut pentru reducerea cheltuielilor, fiind astfel un semnal ca „reforma si transformarea societatii romanesti trebuie sa porneasca de la noi”, anuntaAdevarul.
Mircea Geoana: Nu inteleg nici astazi motivele pentru excluderea mea. Senatorul Mircea Geoana, fost membru PSD, a declarat miercuri seara la B1 TV ca nu intelege nici astazi care sunt motivele care au dus la excluderea sa din partid, precizand ca in campania electorala pentru alegerile prezidentiale s-a comportat ireprosabil. „Nu inteleg nici astazi motivele pentru excluderea mea. Nu este niciun fel de motiv, am fost ireprosabil in aceasta campanie, m-am oferit sa ajut. Nu am fost folosit pe cat m-am oferit eu sa ajut in aceasta campanie. Deci, zero motive autentice pentru un astfel de gest”, a explicat Geoana, la B1 TV. Mircea Geoana a mai spus ca presedintele PSD, Victor Ponta, nu ar trebui sa se agate de functia de lider al partidului, si nici de cea de premier, fiind convins ca, in circumstantele actuale, actuala majoritate, in frunte cu PSD-ul pot sa dea Romaniei un guvern cu un alt premier, informeazaEVZ.