Sari direct la conținut

Politic Show: Cum s-a deghizat PSD in „cetatean nemultumit”; "Bula” trece de la PDL la partidul lui Oprea; Coalitia la un pas de a pierde majoritatea parlamentara; Scapa pensiile mici de taiere?

HotNews.ro

Cum s-a deghizat PSD in „cetatean nemultumit”. Social-democratii, in calitate de simpli demonstranti, vor participa azi la mitingul antiguvern. Filialele se intrec in imobilizarea protestatarilor. Mitingul de protest organizat astazi de sindicate si organizatiile de pensionari va avea si o semnificativa culoare politica, predominat rosie. Opozitia, in special PSD, cauta sa speculeze politic dificultatile guvernului Boc, confruntat cu nemultumirile bugetarilor si pensionarilor dupa anuntarea masurilor de reducere a salariilor si pensiilor. Integral pe EvZ.ro.

„Bula” trece de la PDL la partidul lui Oprea. UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, a facut o prima achizitie din PDL. Este vorba de deputatul Nicolae Stan, cunoscut si cu supranumele „Bula”, caruia nou-infiintatul partid i-a promis functia de prim-vicepresedinte al filialei Olt. Primul PDL-ist racolat de Oprea spune ca a plecat cand a vazut „ca Boc vrea sa taie pensiile”, pe de o parte fiindca este „de stanga”, iar pe de alta parte pentru ca noul sau sef pe linie de partid i-ar fi spus ca „independentii nu vor vota legea pensiilor”. Integral pe EvZ.ro.

Coalitia la un pas de a pierde majoritatea parlamentara. Timpul trece, iar Guvernul bate pasul pe loc in privinta punerii in aplicare a masurilor de austeritate convenite cu FMI. Se pare ca nici asumarea raspunderii pe pachetul reformator nu-i mai da siguranta zilei de maine lui Emil Boc, partenerii de guvernare nemaifiind dispusi sa-l sustina neconditionat. Punerea in aplicare a masurilor de austeritate e foarte putin probabila in sedinta de Guvern de astazi, deoarece Consiliul Economic si Social nu a reusit sa dea un vot pe ele neintrunindu-se cele trei patrimi din voturi fie pentru, fie contra. CES isi va relua sedinta martea viitoare, iar pana atunci Guvernul nu poate sa faca nimic pentru ca in lungile discutii cu presedintele Traian Basescu s-a angajat sa aplice taierile drastice de salarii si de pensii doar cu acceptul partenerilor sociali. Cum timpul ii este in defavoare, board-ul FMI reunindu-se la finalul lunii iunie, Guvernul va fi nevoit sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe pachetul de masuri. Integral in Puterea.

Ponta: “Domnii Voinescu si Lazaroiu, ca doi fascisti ce sunt, lanseaza provocari, cum a procedat si Hitler in anii ’30. PD-L, partid de extrema dreapta”. Liderul PSD, Victor Ponta, raspunde acuzatiilor aduse de vicepresedintele PDL, Sever Voinescu si de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, care spusesera ca PSD ar incerca sa incite la violenta la mitingul de miercuri. „Domnul Voinescu se comporta ca un fascist, si domnul Lazaroiu la fel. Tipa inainte, pentru ca, ulterior, sa poata provoca ei violentele despre care vorbesc”, a declarat Ponta pentru Gandul . El spune ca mitingul de miercuri este organizat de sindicate, „la fel cum au mai fost organizate alte zeci de mitinguri si nu a existat niciodata, niciun fel de problema”. Ponta respinge categoric acuzele lansate de liderii PDL, potrivit carora unii dintre membrii PSD ar fi infiltrat actiunile de protest ale pensionarilor, incercand sa provoace acte de violenta. Liderul PSD, Victor Ponta, raspunde acuzatiilor aduse de vicepresedintele PDL, Sever Voinescu si de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, care spusesera ca PSD ar incerca sa incite la violenta la mitingul de miercuri. Integral in Gandul.

Scapa pensiile mici de taiere? Guvernul ar putea atenua asprimea unora dintre masurile de criza anuntate, din cauza presiunilor sociale si chiar a opozitiei partidelor de guvernamant. Desi termenul de 1 iunie dat de misiunea FMI se apropie, Cabinetul Boc inca nu stie nici cum va arata scrisoarea si nici cand o va finaliza. Si asta, nu atat din cauza opozitiei sindicatelor, liberalilor sau social-democratilor, cat pentru ca PDL, UDMR si UNPR nu sunt de acord cu toate masurile Guvernului. Pensiile si indemnizatia pentru mame au devenit punctele vulnerabile in discutiile din interiorul coalitiei de guvernare. UDMR sustine, de exemplu, ca pensiile mici ar trebui sa fie scutite de reducerea de 15%, solutia fiind reducerea progresiva. „Nu ne putem atinge de pensia minima si trebuie sa-i protejam pe pensionarii cu pensii mici. Ar trebui sa stabilim o limita si sa vedem care este limita sub care nu aplicam aceasta masura”, a declarat vicepremierul Marko Bela, accentuand ca aplicarea unor alte masuri dure nu poate fi evitata. Integral in Romania Libera.

In editorialul „Si alesii sufera„, Rodica Ciobanu scrie: „Poate ar fi fost mai bine ca preocuparea pentru ramanerea in istorie a presedintelui Traian Basescu sa se fi manifestat inca din prima zi a intaiului mandat. Sa fi fost atat de sincera si de generoasa, incat, peste ani, cronicile sa-i dedice pagini intregi, mentionand, printre altele: „Sub conducerea lui Traian Basescu (2004-2014), Romania a cunoscut o perioada de profunde transformari, modernizare si prosperitate. Democratia s-a consolidat, increderea in institutiile statului a crescut, mica si marea coruptie au scazut dramatic ca urmare a masurilor drastice cerute de seful statului, economia a luat avant, reusind sa reziste crizei economice mondiale, nivelul de trai al romanilor, pana atunci printre cei mai saraci din Europa, s-a imbunatatit semnificativ, asemeni sistemului de educatie si de sanatate.” Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro