Politic Show: Mihai Razvan Ungureanu, intre motiunea de cenzura si amenintari cu moartea; Gheorghe Ciuhandu nu va candida pentru al cincilea mandat de primar al Timisoarei; Mircea Geoana anunta ca voteaza motiunea de cenzura
Culisele bataliei electorale pentru Bucuresti. Mai sunt 15 zile pana la debutul campaniei electorale. Sorin Oprescu si Silviu Prigoana si-au pus la punct strategiile politice si de comunicare cu alegatorii. Bucurestiul constituie, pentru formatiunile politice angrenate in jocul electoral, atat un simbol, cat si o rampa de lansare politica pentru castigator, daca avem in vedere faptul ca fosti primari precum Traian Basescu sau Victor Ciorbea au ajuns in cele mai inalte pozitii in stat, respectiv presedinte si premier. De altfel, experienta alegerilor trecute a dovedit ca primarul general este al doilea om din tara ca numar de voturi obtinute, dupa presedintele Romaniei. Beneficiar final al proiectelor demarate de catre predecesorii sai, primarul Capitalei in exercitiu, Sorin Oprescu, pare a se antrena la locale pentru o viitoare demnitate mai inalta. Sustinut, in lipsa unui candidat propriu de calibru, de partidele componente ale USL, Oprescu este considerat favoritul scrutinului din 10 iunie, in special si din cauza votului intr-un singur tur, scrie EVZ.
Gheorghe Ciuhandu nu va candida pentru al cincilea mandat de primar al Timisoarei. Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu va mai candida pentru al cincilea mandat de edil-sef al municipiului, candidat din partea PNTCD fiind desemnat, intr-o sedinta a Bitorului Permanent Judetean, actualul viceprimar Adrian Orza, afirma surse din partid, citate de Mediafax. Potrivit unor surse din PNTCD, Gheorghe Ciuhandu nu va mai candida pentru cel de-al cincilea mandat de primar al Timisoarei, el alegand sa ii predea stafeta viceprimarului taranist, Adrian Orza. In sedinta BPJ de joi seara, Ciuhandu ar fi invocat motive familiale, insa si-a asigurat colegii ca nu se va retrage din politica, sustin aceleasi surse. Pana la ora transmiterii acestei stiri, nici Gheorghe Ciuhandu si nici Adrian Orza nu au putut fi contactati. Liderul taranist Aurelian Pavelescu declara, in martie, ca Biroul National de Conducere al PNTCD a decis sa il sustina pe actualul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, pentru o noua candidatura, anunta Adevarul.
Mircea Geoana anunta ca voteaza motiunea de cenzura. Senatorul neafiliat Mircea Geoana a declarat, joi seara, pentru Mediafax, ca va vota motiunea de cenzura depusa de USL impotriva Guvernului Ungureanu. Mircea Geoana a confirmat faptul ca in cursul zilei de joi a purtat o discutie cu presedintele PSD, Victor Ponta, pe tema motiunii de cenzura a USL. USL a depus, saptamana trecuta, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata „Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!”. Motiunea de cenzura a fost citita luni seara in plenul Parlamentului, iar vineri, incepand cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea si votul. Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca de Parlament ar trebui sa fie exprimate 231 de voturi favorabile, informeaza Romania Libera.
Efectele alegerilor într-un singur tur. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin ar putea crea pe viitor cele mai grave probleme în oraşele mari şi în sectoarele Bucureştiului. Cine câştigă într-un sistem majoritar? De regulă candidatul cu mesajul cel mai bine conturat, care suscită adeziunile cele mai puternice şi mai exclusive. Într-un sistem aşa cum este acela care se aplică acum în premieră absolută, nu vor câştiga candidaţii care se adresează tuturor, candidaţii cu programe complexe şi generoase, ci tocmai aceia care au preocupări exclusiviste. Cel mai unilateral candidat va fi mereu favorizat de acest sistem electoral. De exemplu, într-un sector bucureştean este posibil ca problemele periferiei să aibă mereu prioritate faţă de centru. Un candidat care promite să refacă gratuit faţadele blocurilor construite în epoca comunistă va câştiga cu siguranţă alegerile în faţa unui candidat preocupat de estetica urbană şi de spaţiile verzi. Alegerea într-un singur tur va descuraja combinarea celor două programe, căci fiecare candidat va fi preocupat să sublinieze cât mai mult un singur aspect, în aşa fel încât să câştige din primul tur, fie şi cu 20-25% din voturi, scrie Deutsche Welle.
Mihai Razvan Ungureanu, intre motiunea de cenzura si amenintari cu moartea. USL are nevoie de numai cateva voturi ca sa rastoarne Guvernul. EVZ analizeaza scenariile posibile. Soarta guvernului Ungureanu se joaca astazi, la o diferenta de numai cateva voturi. Ambele tabere isi numara recrutii si negociaza pentru un vot-doua in plus. In paralel, sub imperiul nervilor, si limbajul politicienilor capata accente agresive. EVZ a trecut in revista posibilele scenarii ale zilei de astazi, incercand sa estimeze gradul lor de probabilitate. Scenariul 1: Motiunea cade. In ciuda calculelor si declaratiilor Opozitiei, este posibil ca motiunea sa nu treaca. Ieri seara, USL numara de zor voturile si nu ii ieseau. In plus, nu toti pesedistii sunt convinsi ca este bine pentru USL sa vina la guvernare inainte de alegerile parlamentare. Ion Iliescu a declarat ieri, pentru „Gandul”, ca un asemenea demers ar fi „necugetat”. Riscuri: Daca nu cade acum, Guvernul, cu o majoritate parlamentara subreda, va cadea la urmatoarea motiune de cenzura, pe care USL este practic silita de statutul ei de Opozitie sa o depuna. Integral in EVZ.