Sari direct la conținut

Politic Show: Mircea Geoana: "Eu sunt alternativa la Victor Ponta"; Pactele politice, o moda care nu a adus pana acum nicio schimbare in domeniile vizate; 50% uninominal, 50% pe liste. PSD si PNL vor sa introduca votul mixt

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Mircea Geoana: „Eu sunt alternativa la Victor Ponta”. Mircea Geoana a declarat la Realitatea TV ca este nevoie de un nou PSD si ca in maximum doua saptamani va lansa un nou proiect politic. Proiectul ar fi singurul raspuns dat oamenilor de stanga pentru ca PSD sa nu devina o forma irelevanta in politica. El a mai sustinut ca este singura alternativa la Victor Ponta. Pe de alta parte Geoana a mai spus ca noul proiect este un partener natural pentru PNL si a dat de inteles ca ar putea sa existe o colaborare intre noua sa formatiune si liberali. „Acest nou PSD este singurul raspuns pe care noi oamenii de stanga putem sa il dam astazi pentru a evita ca vechiul PSD sa nu devina o forma irelevanta in politica. Este atat de mare nevoie. Eu care mi-am facut datoria fata de acest partid. Dragii mei colegi din PSD daca veti accepta in continuare amaarea unei analize obligatorii cu privire la cauzele profunde ale esecului de la prezidentiale eu va spun si este semnalul meu de alarma pe care vreau sa vi-l transmit ca in fiecare saptamana, pur si simplu legea gravitatiei in politica va exista o majrare care va face ca vechiul PSD cu actualul sa mearga in Opozitie. Acest lucru poate fi modelat cu o singura conditie: sa avem curajul sa facem acest nou PSD si sa propunem noului presedinte care este deschis spre o coalitie de tip german”, a spus Geoana, la emisiunea „Jocuri de Putere”, scrie EVZ.

Pactele politice, o moda care nu a adus pana acum nicio schimbare in domeniile vizate. Incepand de marti avem un acord politic pe bugetul apararii si tot marti s-a profilat un altul, fara de care, spune premierul, masterplanul pe transporturi nu se va putea concretiza. „Moda” acordurilor si pactelor politice nu este, insa, noua, dar rezultatele nu au fost vizibile. In ultimii ani pot fi contabilizate doua pacte pentru autostrazi, unul pentru agricultura, toate ramase la nivel de intentie. De asemenea, a existat un pact pentru Educatie, denuntat pe parcurs, unul „aproape convenit” pentru Sanatate, la care politicienii au renuntat pentru ca sistemul „refuza schimbarea”, iar un altul, pe acelasi domeniu, nerealizat dupa ce USL, cel care l-a propus, s-a rupt. Programul de guvernare al Guvernului Boc 2 prevedea un pact national pentru constructia de autostrazi, finantat cu cel putin 1% din PIB, care sa includa proiectele realizabile pana in 2020 si pentru care sa fie asumat un angajament de coerenta si continuitate in finantare la nivelul necesar, anunta Adevarul.

Geoana si Vanghelie au iesit la vanatoare de parlamentari pentru noul lor proiect politic. Exclusi din PSD la finele anului trecut dupa ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale, Mircea Geoana si Marian Vanghelie au avut intalniri cu mai multi parlamentari social-democrati pentru a discuta despre formarea unui nou partid. Discutiile i-au vizat si pe cei din PPDD. Aproximativ 50 de parlamentari de la PSD, PC, UNPR si PPDD au fost contactati in ultima luna de cei doi. Tinta celor doi este ca pana inceputul sesiunii parlamentare, in luna februarie, sa aiba in jurul lor destui parlamentari pentru a forma grupuri distincte. In prezent, tandemul Geoana – Vanghelie mizeaza pe social-democratii nemultumiti de actuala conducere a PSD, dar si pe cei care se tem ca anul viitor nu se vor regasi in 2016 pe lista pentru parlamentare, pe conservatorii care vor sa paraseasca partidul, dar si pe cei de la PP-DD care au migrat in ultima perioada spre UNPR, PSD sau au ramas independenti, informeaza Gandul.

50% uninominal, 50% pe liste. PSD si PNL vor sa introduca votul mixt. Comisia de Cod electoral se reuneste astazi, intr-o prima sedinta, cu „misiunea” de a finaliza pana in iunie modificarea legislatiei electorale Pe hartie, partidele par sa aiba puncte de vedere comune cu privire la modificarea legilor electorale, dar experienta arata ca, atunci cand parlamentarii se aseaza la masa discutiilor, lucrurile se complica. Dezbaterile pentru introducerea votului uninominal au inceput inca din 2000- 2004. Abia in 2008, s-a ajuns la o formula originala de vot uninominal, cu un sistem de redistribuire, formula asumata de guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu. Potrivit legii in vigoare, intra direct in Parlament cel care obtine 50% plus unu din voturile din colegiu, restul mandatelor fiind redistribuite in functie de ponderea partidului la nivel national. Sistemul a generat un Parlament- mamut de aproape 600 de deputati si senatori si a lasat pe afara oameni care au fost pe primul loc in colegiu, dar nu aveau 50% plus unu, scrie EVZ.

PNL si PDL au inceput sa se certe pe functii. Parlamentarii PNL si PDL s-au reunit astazi la Parlament pentru a discuta despre unificarea celor doua partide intr-un grup parlamentar comun. Parlamentarii liberali si cei democrat-liberali vor ajunge sa activeze in acelasi grup parlamentar atat la Camera Deputatilor cat si la Senat, incepand cu 1 februarie, data la care incepe noua sesiune parlamentara. Parlamentarii noului PNL vor avea un singur lider la Camera si un singur lider la Senat. Potrivit unor surse din interiorul partidului, PNL doreste sa-l mentina pe Puiu Hasotti in fruntea grupului de la Senat, iar PDL sa preia conducerea grupului de la Camera Deputatilor, acolo unde lider al grupului PDL este Tinel Gheorghe. Astfel, Ludovic Orban, care a fost ales de curand liderul deputatilor vechiului PNL, ar fi inlaturat si din conducerea Camerei Deputatilor, dupa ce a pierdut in fata Alinei Gorghiu copresedintia PNL si dupa ce si-a atras antipatia mai multor colegi din PNL. De aceea, deputatul PNL Ludovic Orban insista sa se organizeze alegeri interne pentru desemnarea celor doi lideri, potrivit unor surse din PNL, anunta Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro